Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditelj odgojitelj

'Dobivat ću novac za odgoj svoje djece, bolje ne može!'

Bandić dodijelio prvih sto ugovora o statusu majkama odgajateljicama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/9
18.10.2016.
u 09:50

Majke koje su postale odgojiteljice uglavnom su nezaposlene te imaju više od troje djece, koliko je bilo potrebno za dobivanje statusa

“Ajmo, dečki! Kape na glave i lagano”, gurajući dvostruka kolica kroz vrata zagrebačke palače Dverce i usput držeći za ruku još jedno dijete objašnjavala je Sanela Martinčević trojici sinova kako ostati na druženju s mamama i gradonačelnikom ne mogu jer “imaju još puno posla”.

Velike su obitelji najbolje

Na Gornji grad stigli su kako bi primili uvjerenje o statusu roditelja odgojitelja, kojih je gradonačelnik Milan Bandić jučer podijelio sto. Prvih sto, kako je sam rekao, jer mjesečnu naknadu od 5250 kuna neto primat će 1570 majki i očeva s troje i više djece koji su se za status odgojitelja prijavili u proteklih mjesec dana.

– Ne samo da će nam ovo biti dobrodošlo, uvelike će pomoći. Dobivati novac za odgoj svoje djece, bolje ne može! Osim Davora, Bernarda i Josipa, koji su danas sa mnom, imam još dvoje djece koje je trenutačno u školi – kazala je Sanela Martinčević, koja je, objasnila je, oduvijek htjela veliku obitelj. Jedino što je, uz više djece, željela, a nikako da se ostvari, jest posao.

– Nezaposlena sam, na žalost – objasnila nam je razlog za prijavu u status majka odgojiteljice Katarina Vitman. I njoj, kao i mami Saneli, želja je veliki broj djece jer, kako je objasnila, i sama je iz velike obitelji, a na svijetu jednostavno nema ništa bolje od potpore i međusobne brige braće.

– Imam jednog školarca, jednog vrtićke dobi, jednog koji je nedavno prohodao, a jednog još u trbuhu – ponosno je Katarina Vitman predstavila “svoje dečke”. Jednoipolgodišnji Lukas s njom i suprugom Hrvojem došao je “upoznati gradonačelnika”, a upravo njemu roditelji su zahvalni što će, kako kažu, sad moći živjeti malo bezbrižnije.

– Pomoć nam je dobrodošla, ova naknada od Grada, plus dječji doplatci, svakako će se lakše disati – rekli su Katarina i Hrvoje Vitman, koji su se za 5250 kuna mjesečno prijavili čim su prijave bile moguće.

Osigurano 10 milijuna kuna

Časila časa nije ni Zrinka Glušac, koja je svoju prijavu za status roditelja odgojitelja dala 1. rujna.

– Bio je to prvi dan prijava i stvarno sam mislila da ću biti među prvima. A bila sam sto četrdeseta koja je tog dana došla zatražiti status – rekla je Zrinka Glušac, koja ima troje djece, u dobi od 11 mjeseci do devet godina. Sigurnost, kako sama kaže, ono je što će joj pružiti činjenica da je odsad “majka odgojiteljica”.

– Suprug i ja smo privatnici i ovih pet tisuća kuna odlično će nam doći – objasnila je mama Zrinka, dok je gradonačelnik Milan Bandić rekao kako je ionako riječ o tek “simboličnoj gesti”. U vrijeme kad se loše živi, istaknuo je, 5250 kuna malo je za “roditelje heroje”.

– Danas imati troje, četvero ili petero djece nije lako, a ovaj iznos do djetetove petnaeste godine velika je pomoć za one koji vole i žele imati djecu, a ponekad, zbog ekonomskih razloga, ne mogu – rekao je gradonačelnik Bandić, koji je isprva obećao da će mjesečna pomoć za mame biti 5600 kuna, a kad se doznalo da je riječ o bruto iznosu, najavio kako “roditelji sigurno neće dobivati samo 3200 kuna neto”. Ipak, mamama će na račun sjedati 5250 kuna neto, koliko im je jučer obećano, tek kad se pomoć za majke odgojiteljice od 3200 kuna zbroji s 1300 kuna povrata poreza i prireza te sa 750 kuna pomoći za novorođenčad, koju daje Grad za treće i svako sljedeće dijete. Unatoč zavrzlamama oko iznosa, Bandić je najavio kako će saborski Klub zastupnika Bandić Milan 365, Narodne stranke Reformista i nezavisnog zastupnika Kažimira Varde predložiti da se u cijeloj Hrvatskoj uvede ova mjera po uzoru na Zagreb, u čijem je proračunu, za isplatu “plaća” roditeljima, osigurano deset milijuna kuna. Otkad su otvorene prijave za roditelja odgojitelja, iz vrtića se ispisalo oko 800 djece.

>> Bandić uvodi policiju za životinje

Komentara 48

MV
Misl@v
10:30 18.10.2016.

Stvara se novo zanimanje - profesionalne rodilje. Teško da će te žene ikad u životu nešto drugo raditi. Nakon, recimo, maksimalnih 15 godina šanse da se uključe u tržište rada su minimalne.

DU
Deleted user
10:36 18.10.2016.

Drage dame po Hidromann-ovoj doktrini trebate samo raširiti noge, na brzinu roditi troje djece i onda promišljeno nadalje svakih pet godina ,ili za deset godina još po jedno dijete. Što će vam školovanje ,zašto bi radile za minimalac,kada vam se se otvara ovakva perspektiva.

RA
raikonen
10:05 18.10.2016.

I neka netko kaže da nije sve u novcima. Plaćaj narode gl upi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije