Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanić-grad

Dobar trend: nezaposlenih 1077 manje, vrtić jeftiniji 100 kuna

ivanić grad
Autor
Sandra Golemac
27.03.2015.
u 08:30

U pripremi su projekti uređenja grada ukupne vrijednosti 14 milijuna kuna koji će se financirati iz EU fondova

Broj nezaposlenih u godinu je dana smanjen sa 2132 na 1055, korisnika socijalne pomoći ima deset manje, a i gradski je dug smanjen sa 22 milijuna na 17,2 milijuna kuna. Pozitivan je to trend u Ivanić Gradu kojim su zadovoljni građani i gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Smanjili gradski dug

– Dobro je. Uvijek, naravno, može i bolje, ali uspjeli smo ostvariti planove koji su nam bili prioritetni, a to je poboljšanje kvalitete života građana – poručio je gradonačelnik. Prvi je put, naime, Ivanić-Grad, po uzoru na Zagreb, transparentno prikazao sve prihode i rashode u protekloj 2014. godini, i to kratkim vodičem kroz gradski proračun.

 

Tako je za plaće i ostale troškove gradske uprave potrošeno ukupno 3,2 milijuna kuna, za održavanje javnih površina i čišćenje grada 3 milijuna kuna, za vatrogastvo 7 milijuna kuna, za dječje vrtiće 9,3 milijuna kuna, za osnovno školstvo 1,3 milijuna kuna, za sport i rekreaciju 2,3 milijuna kuna, za umirovljenike 273.600 kuna, za zdravstvenu skrb 433.208 kuna, za udruge 674.897 kuna, za hrvatske branitelje 180.000, a za vjerske zajednice 112.350 kuna. U Gradu su, kažu, najviše ponosni na pripremljene projekte koje će prijaviti na fondove Europske unije.

– Prvi ćemo put imati spremne projekte za fondove EU, za strukturne i infrastrukturne projekte, a ukupna vrijednost iznosit će 14 milijuna kuna – istaknuo je Javor Bojan Leš te dodao da su u 2014. godini uložena znatna sredstva u kulturne djelatnosti, oko 4,5 milijuna kuna. Pokrenut je, kaže, projekt gradskog muzeja koji bi se trebao otvoriti na jesen, a uz tradicionalnu Bučijadu pokrenuli su Festival igračaka te je vraćen Pool Film Festival. Ivanić-Grad od lani sufinancira prijevoz studenata sa 392.949 kuna, a cijena upisa djece u vrtiće smanjena je za 100 kuna.

Pripremili dokumentaciju

Osim toga, pohvalio se gradonačelnik, pokrenuti su novi programi, i to udžbenici za učenike osnovne škole za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 736.084 kuna, sufinanciranje rada logopeda, za što je potrošeno 150 tisuća kuna, sufinanciranje rada Hitne pomoći sa 200 tisuća kuna te sufinanciranje rada kardiologa sa 22 tisuće kuna.

– U gradu do sada nije bio pripremljen ni ostvaren praktički nijedan projekt. Mi smo već pripremili svu dokumentaciju za projekt Trga u Posavskim Bregima, za šetnicu uz rijeku Lonju, za nogostup i odvodnju Caginec – Kloštar Ivanić, za nogostup i odvodnju Šumećani, te za plan održive urbane mobilnosti Ivanić-Grada koje ćemo prijaviti za fondove EU – istaknuo je gradonačelnik.

Ukupno 32 obitelji dobile subvenciju od 37.500 kuna

Komentara 1

AR
arjavas
14:42 27.03.2015.

Zakaj nam načelnik ove općine nije objasnil gdje je zaposlio tih 1077 ljudi ? Možda bi to bilo dobro za primjer drugim načelnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije