Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi računi

Do kraja godine odvoz smeća plaćat ćemo prema volumenu

otpad kante
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
26.02.2015.
u 15:00

Projekt će započeti 1. ožujka u Mjesnom odboru Horvati, potom u cijeloj četvrti Brezovica, Novom Zagrebu, Dubravi, Sesvetama te ostatku Zagreba

Do kraja ove godine svi Zagrepčani cijenu odvoza smeća plaćat će po volumenu kante, a ne kvadraturi stana, obećali su danas u gradskoj Upravi zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek te direktorica Čistoće Gordana Krajina i tehnički direktor Robert Kahlina.

– Projekt ćemo 1. ožujka započeti u Mjesnom odboru Horvati, potom u cijeloj četvrti Brezovica, Novom Zagrebu, Dubravi, Sesvetama te ostatku grada - pojasnio je Kahlina. Dodao je da je riječ o opsežnom i značajnom koraku i za Čistoću i građane koji će time dobiti pravednije rezultate. Tako će oni koji stanuju u velikim kućama i stanovima koji su do sada neopravdano plaćali račune i po nekoliko stotina kuna dobiti nekoliko puta manje račune dok će obitelji s mnogo članova u malim stanovima plaćati opravdano veće račune.

- Korisnici u kućama će sami birati volumen, a u stambenim zgradama to će dogovarati svi stanari i ugovor s Čistoćom morati će potpisati natpolovičnom većinom. Na primjeru Mjesnog odbora Horvati vidimo uštede jer će tamo prosječna cijena usluge biti 57 kuna što sada odgovara računu od 60-ak kvadrata kuće. No, budući da se tamo nalaze većinom velike kuće od 150, 20, 250 ili 300 kvadrata i uštede su i do 200, 300 kuna mjesečno - istaknuo je Kahlina.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Napomenuo je kako je ovakav model obračuna naplate najčešći u Europi te da će krenuti i u veliku edukaciju građana, onim intenzitetom kako će mijenjati i model naplate. Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek istaknula je kako vjeruje da će projekt uspjeti bez većih problema i da će se građani držati reda te da neće svoje smeće gurati u susjedovu kantu nakon što napune svoju.

– Ako bude dolazilo do takvih slučajeva u suradnji s Mjesnim odborima i Vijećima četvrt,i naći ćemo načina da to spriječimo – kazala je Švaljek. Iz Čistoće su pak kazali da dobar dio zgrada ima posebne prostorije za odlaganje otpada koje se mogu zaključati, a u slučaju da su one prenamijenjene u recimo spremišta za bicikle, savjetovati će korisnike da ih vrate u prvotnu namjenu.

Oni pak stanari koji nemaju zasebne prostorije, morati će ih ili držati u haustoru te iznositi u dane odvoza ili im ugraditi katance kako im nitko ne bi mogao ubacivati smeće. Kahlina je kazao i da se uskoro očekuje nova Uredba o komunalnom otpadu koju će dati Ministarstvo zaštite okoliša te da će Čistoća, kada Uredbu izglasa Vlada, vidjeti hoće li će predloženi model morati još dotjerati.

Umjesto 180, smeće će uskoro plaćati do 60 kuna

Komentara 13

DU
Deleted user
15:54 26.02.2015.

Nadaju se da građani neće gurati smeće u susjedovu kantu, kad napune svoju? Bili smo u posjeti kod prijatelja u Njemačkoj. Pa im se smeće povećalo. I, naravno, višak su gurali u susjedne kante. Jel' to zato što su Hrvati?

Avatar Kristijan Kašić
Kristijan Kašić
16:48 26.02.2015.

Pocet cu ja sam nositi smece na deponij pa onda neka se prc prc!

AL
ALupen
21:52 26.02.2015.

J.... te katanac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije