Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje u obrazovanje

Do 2020. u Zagrebu još 48 novih vrtića i 39 škola. Evo gdje

vrtićanci
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
05.10.2015.
u 13:17

Uz nove vrtiće gradit će se bazeni, a uz nove škole sportske dvorane. Medicinske sestre Dobivaju nove škole, a one iz Vinogradske i Vrapča zajedno će na Mullerov brijeg

Gradnja ili rekonstrukcija 48 vrtića i 39 škola. Plan je to Grada Zagreba do 2020. godine, a kao prioriteti navedene su četvrti Peščenica-Žitnjak, Novi Zagreb-zapad, Trešnjevka-sjever, Črnomerec i Gornja Dubrava, u kojima nedostaje najviše vrtićkih kapaciteta.

Ukupno 299 skupina

Samo u tih pet četvrti za pet bi godina trebala biti 91 nova odgojna skupina u kojima bi se najmlađi Zagrepčani pripremali za školu, a osnivanje potpuno novih vrtića očekuje se u Borovju, Ivanjoj Reci, Jakuševcu, Svetoj Klari, Vrbanima II, Staglišću, Dragonošcu te Kašini, ali i na još nedefiniranim lokacijama na području četvrti Donja Dubrava, Stenjevec, Podsused-Vrapče i Sesvete.

– Sveukupno 299 novih odgojnih skupina u ukupno 48 planiranih zahvata, od toga gradnja 29 novih, pet zamjenskih objekata te rekonstrukcija 14 objekata – kažu iz Grada. Planira se i gradnja šest bazena u sklopu vrtića, od čega bi se većina njih koristila za djecu s teškoćama u razvoju.

Što se tiče intervencija na školama, uglavnom je riječ o osnovnim školama, dok su najveći nedostaci sportske dvorane. Do 2020. tako bi se trebalo sagraditi čak njih 18, a jedna će se biti na području nekadašnje vojne bolnice u Vlaškoj 87, gdje će biti nova zgrada za XVIII. gimnaziju, ali i Glazbena škola Pavla Markovca te Glazbena škola Elly Bašić. Dogradit će se i OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, čiju će dvoranu koristiti i učenici Zdravstvenog učilišta i Škole za medicinske sestre Mlinarska, dok će buduće medicinske djelatnice iz škola u Vinogradskoj i Vrapča dobiti vlastiti objekt na Müllerovu brijegu.

U Blatu montažna škola

U novim prostorijama za pet će se godina naći i Centar za odgoj i obrazovanje Goljak, kao i Centar za autizam, dok će se nove osnovne škole otvoriti u Ivanjoj Reci, Kušlanovoj, Središću, Jakuševcu, Hrvatskom Leskovcu, Stupniku, Horvatima, Čulincu, Starom Brestju te u Blatu. Neke od njih, kažu predsjednici četvrti, čekaju se već godinama.

– Kod nas u Blatu gradit će se škola za četiri razreda, što nije u skladu s time što žele ljudi u kvartu. Treba nam škola punog kapaciteta, a ne montažna od pet milijuna kuna –kaže predsjednik GČ Novi Zagreb-zapad Željko Fiolić o područnoj školi u Blatu, iz koje djeca na nastavu putuju u Savski gaj. U Črnomercu su zadovoljni najavom nadogradnje OŠ Kustošija i vrtića Petar Pan.
– Kad se škola gradila, bilo je ovdje 500 stanovnika, sada ih je 9500 – rekao je Josip Jelić, predsjednik GČ Črnomerec.

Komentara 11

DU
Deleted user
15:42 05.10.2015.

Ja sam čuo da 2700 i neke treba Zagreb dobiti metro :)) pusta obećanja

HE
herojulice
16:30 05.10.2015.

Ma nije moguće! Opet? Sva sreća pa su opet izbori.

CH
chemica
14:37 05.10.2015.

Tko ovima vjeruje...Škola u Granešini je trebala dobiti školsku dvoranu davnih dana, toliko davnih da tadašnji učenici škole danas već i sami imaju djecu! Neponovljiva Ljilja Kuhta sa svojim Bandićem i mnogobrojnim obećanjima ludom radovanjima. Sad je došla neka nova "ljilja", ali Bandić je sa svojim lažnim obećanjima ostao konstanta. Rušiteljska konstanta. Postavi kamen temeljac ili bar najavi gradnju prije izbora ( joj, evo, baš kao sad, kakve li "slučajnosti"), a nakon njih, ostaje prazna ledina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije