Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gračani

Djecu moramo voziti u školu da ne bi prelazila opasno križanje

križanje (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/3
30.01.2011.
u 17:03

Na spornom je križanju prije nešto više od godinu dana već stradalo dijete pa su roditelji stalno u strahu

Zaštititi djecu u prometu morao bi biti prioritet pa upravo zato, uz pomoć čitatelja, Večernji list želi upozoriti na mjesta u Zagrebu na kojima ona nisu dovoljno zaštićena.

Opasni “trokut”

Iz Gračana nam se javio Slavko Križanac žaleći se na prijelaz na Gračanskoj cesti kod samog tunela prema Sljemenu. Riječ je, naime, o trokutu križanja Gračanske ceste i Kvintičke ulice te odvojka koji spaja Kvintičku ulicu i Svibanjčicu.

Cestom koju valja prijeći na putu od mnogih kuća do tramvaja na posljednjoj stanici linije broj 15 automobili uglavnom prebrzo voze, kako to obično biva u ulicama podalje od središta grada, gdje si vozači često daju oduška.
– Na cesti nema oznake za ograničenje brzine pa ovuda svi jure. Nema ni oznake da je tu postaja autobusa koji vozi prema Markuševcu pa mnogi i ne očekuju da može naletjeti i autobus – požalio se Križanac te dodao da se stanari toga dijela grada već godinama boje prelaziti preko ovog prijelaza te ga izbjegavaju.

– Mi svaki dan vozimo djecu u školu, a isto tako rade i mnogi susjedi, samo zato što nas je strah pustiti ih da sami prelaze tu cestu – kazuje zabrinuti Križanić.

Da je s razlogom zabrinut, pokazuje i to što je na toj cesti prije nešto više od godinu dana automobil već naletio na dijete koje je, na sreću, preživjelo.
Često se dogodi da se na spornim i opasnim mjestima nešto promijeni tek kada netko pogine, no treba li čekati da se takvo što dogodi?
– Ovdje je uistinu velika frekvencija prometa, pogotovo radnim danom, a mnogi voze upravo divljački. Trebalo bi barem postaviti oznake brzine i oznaku za autobusnu stanicu – objašnjava Križanić.

Troje stradalo u jednom danu

Podsjetimo, prošli je tjedan na zagrebačkim ulicama stradalo u samo jednom danu čak troje djece pješaka.

Mnoge bi se ovakve nesreće mogle spriječiti postavljanjem ispravnih oznaka na gradske prometnice kako bi se vozače dodatno upozorilo na oprez i one najmlađe sudionike u prometu.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
07:32 31.01.2011.

– Na cesti nema oznake za ograničenje brzine pa ovuda svi jure. U Zagrebu je opće ograničenje brzine na 50 km/h. Izvan Zagreba je ograničenje 80 km/h. U naseljenim mjestima, kao što su Gračani, brzina je zakonom određena isto na na 50 km/h. Budući da ne postoji posebna škola za prometnu policiju, u Hrvatskoj se brzine određuju prema broju ubijenih na točno određenim križanjima. Ovo križanje očito nema dovoljno ubijenih pa ne smeta policijskoj statistici i nije vrijedno nadzora.

CH
chemica
18:17 31.01.2011.

Ma kakvi znakovi i oznake. Životinje možeš kontrolirati samo ako po cesti poslažeš hrpu \"uspornika\". Najbolji je primjer jazbinska. Po ležećima svi voze ko penzioneri, a kada se cesta \"raščisti\" od \"smetala\", počne mahnito pretjecanje. Povampirene balkančine jednostavno ne žele znati za red. Voziš pedeset, ubrzaš na šezdeset, ali ciganiji ni to nije dovoljno. Kao da smo u Čačku. Svako malo neka budala odleti u grabu ili \"posjeti\" dvorište uz cestu, ali nema pomoći u zemlji divljaka na brdovitom Balkanu. Sutra je novi dan, a bandere samo čekaju, kad već policija češe jajca u obližnjoj birtiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije