Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otjerao ih odron

'Djeca nam žive kao beskućnici, zbog klizišta ne možemo u kuću'

26.02.2015., Zagreb - Kustosijanski Venec 48, Obitelj Vranjes, Stipe i Jaka sa troje djece, koja vec 4 mjeseca zbog klizista boravi u prenocistu Kosnica, a ne u svojoj kuci.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
Autor
Sandra Golemac
27.02.2015.
u 14:15

Objektu obitelji iz Kustošijskog venca prijeti zemljana lavina pa moraju biti u Kosnici. To najteže pada djeci koja bi natrag u svoj dom

– Kada ćemo u našu plavu kuću? Hoćemo li se ikada vratiti – svakoga dana petogodišnji dječak pita svog oca Stipu Vranješa, koji na to – nema odgovora.

Peteročlana obitelj, naime, već četiri mjeseca boravi u Prihvatilištu za beskućnike Kosnica jer njihovoj kući prijeti zatrpavanje zemljom.

Boravak u njihova četiri zida postala je prava opasnost.

'Nitko nam se ne javlja'

Žive u Ulici Kustošijski venec, u kojoj je većina kuća ugrožena zbog klizišta. Zemljana lavina prijeti im od susjeda ispod čije se kuće prije godinu dana urušio brijeg. Tada je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama dao ugraditi drvene grede i prokopati drenažni kanal kako bi se ustabilio teren. No, nije bilo dovoljno.

Grad je zbrinuo obitelj Vranješ u Kosnicu, u kojem je trebala biti tek nekoliko dana. Prošli su već mjeseci.

– Ovo je kao "Sivi dom". Meni nije svejedno, a kamoli našoj djeci. Nismo se još naviknuli, zapravo i ne pokušavamo jer svakoga dana očekujemo da će nam javiti kako se kreće u sanaciju. Obećavali su da će početi kada vremenski uvjeti dopuste, ali više se nitko iz Grada ne javlja – istaknuo je Vranješ te dodao kako je sve vlastitim rukama zaradio pa mu ne pada na pamet tražiti od Grada neki socijalni stan, već samo da pokušaju sanirati klizište kako bi se obitelj mogla vratiti u vlastiti dom.

Svako košta 2 milijuna kn

Iz Vijeća gradske četvrti Črnomerec više su puta tražili od nadležnih da pomognu ugroženoj obitelji.

– Pokušao sam utjecati da im se pomogne, no čini se da Grad nema novca za sanaciju i da ne namjerava to napraviti jer je, kako ističu, riječ o privatnom zemljištu – kaže Josip Jelić, predsjednik gradske četvrti.

Svakoga dana Stipe i Jaka Vranješ djecu voze u školu i vrtić pa navrate i do kuće.

– Djeca imaju 14, 13 i pet godina i sve im ovo teško pada. Žive među beskućnicima i samo razmišljaju o vlastitoj spavaćoj sobi – kaže majka Jaka.

Iz Grada poručuju da su učinili sve što je u njihovoj moći.

– Zbrinuli smo obitelj Vranješ da im se nešto ne bi dogodilo. Ostalo je sve na njima. Riječ je o privatnom zemljištu koje mi ne možemo sanirati. Takvih ima 278 u gradu, a prosječna cijena sanacije klizišta je oko dva milijuna kuna. Mi nemamo novca za to – poručio je Miro Jukić iz gradskog Odsjeka za održavanje klizišta.

>> Mikulićima kanalizacija 2017., škola u Kustošiji iduće godine

Komentara 2

Avatar maxist
maxist
15:34 27.02.2015.

grad Zagreb dijeli dozvole ko na tomboli (bog nezna tko je to "uveo" ko praksu), .....tamo gdje se prije točno specificirano nije moglo ni štalu postaviti sada se prće osmoetažni objekti (mlinovi-gračani!!!-), gradi se nad ponorima a glavni vinovnik -- tzv gradski uredi se prave ludi-grbavi !!!. nije to otkrio Kolumbo---ali DORH normalno bez obzira tko ga vodio-pojma nema........

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:49 28.02.2015.

Kako su ovo opasne stvari. Sa klizistima se ne smije igrati. Tisuce i tisuce kubika krenu od sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije