Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne vide ništa loše

Sindikat ZET-a odbacuje kritike: Nepotizam je kada osobi sredite lagan posao

09.07.2015., Zagreb - Radovi na skretnici za tramvaj na Trgu bana Josipa Jelacica. Photo:
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
29.07.2015.
u 12:20

Pranje ruku? Vrh Holdinga, vodstvo ZET-a i gradonačelnik ograđuju se od tvrdnje Sindikata o dogovoru o zapošljavanju

Sinovi, nećaci, rodbina zaposlenika ZET-a imaju prvenstvo pri zapošljavanju u toj podružnici Zagrebačkog holdinga. 

Nepisano je to pravilo dogovoreno na razini Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, većine dosadašnjih voditelja podružnice, a o tome dogovoru nisu neinformirani ni u upravi Holdinga. Dapače, takav dogovor, u kojem se radna mjesta osiguravaju članovima obitelji, javno je objavljen u Vozačkom glasniku, u kojem je sindikat na čelu s predsjednikom Antom Jelićem pobrojio svoja petogodišnja dostignuća.

Dobra briga

"Na sastanku predstavnika Sindikata vozača s upravom podružnice postignut je dogovor da prioritet pri zapošljavanju u podružnicu imaju djeca ili supružnici naših radnika. Na zahtjev Sindikata upućen upravi podružnice i upravi ZGH već je zaposlen veći broj parkirača i vozača autobusa, gdje se u dobroj vjeri vodila briga o navedenom dogovoru", piše u izvješću.

U tako očitom nepotizmu u sindikatu ne vide ništa loše. Kažu – to je nešto za što će se boriti.

– Inzistirali smo na jednakim vrijednostima. Ako se za radno mjesto prijavi netko od djece naših zaposlenika i vanjski kandidat, a imaju jednake uvjete, tražili smo da malo veću prednost imaju djeca ljudi koji u ZET-u rade 20 ili 30 godina. Preporuka roditelja koji je naš radnik je važna – objašnjava razloge Jelić.

I dok se po sindikatu takav model zapošljavanja reklamira, iz ZET-a i Holdinga od spomenutog se pristupa ograđuju, statistike su barem jasne – samo u lipnju Grad Zagreb imao je, među županijama, evidentiran najveći apsolutni broj nezaposlenih – bez radnog mjesta je 37.548 Zagrepčana.

– Objavu sindikata, prema kojoj je, navodno, postignut dogovor o prioritetima pri zapošljavanju ocjenjujemo neutemeljenom i vrlo nespretnom interpretacijom kojoj je cilj promidžba same sindikalne organizacije, no ipak smo svjesni različitih pogodnosti koje proizlaze iz trenutačnih ugovornih odredbi poslodavca s radnicima – kazali su iz navedene podružnice. Jelić optužbe za nepotizam odbacuje, za njega je nepotizam kada osobi sredite lagan posao, a ne, kaže, tako težak kao što je posao u ZET-u.

Samo su neki sinovi

I dok on otvoreno komentira kako je takav model zapošljavanja situacija koja se dogovarala i o kojoj se raspravljalo s brojnim šefovima podružnice, gradonačelnik Milan Bandić o tome, kaže, ne zna ništa.

– Ne mogu vjerovati da je to napravljeno jer je to protuustavno i protuzakonito. Ustavno je pravo svakoga da ravnopravno konkurira za svako mjesto i za posao. Ako su to stvarno napravili, to je neozbiljno i neodgovorno. Ne možemo to raditi. To je suludo. Ne vjerujem ja da je to tako – rekao je Bandić. Ipak jučer nitko nije želio otkriti koliko je od ukupno 3610 djelatnika u ZET-u zaposleno prema modelu rodbinske veze, a Jelić kaže, u zadnjem zapošljavanju kada su primili 79 vozača, samo su nekolicina bili sinovi djelatnika.

>>Sindikat ZET-a pohvalio se nepotizmom, Bandić: Ne mogu vjerovat' da su to napravili

Komentara 23

KM
KMJ
12:45 29.07.2015.

psovao bi vam sad sve po spisku da se smije ovdje psovati, sramota ste, toliko ste zaglibili u nemoralu da nevidite šumu od drveta, trebate svi u zatvor, od direktora do cistacice, jos vas narod placa za taj nepotizam koja sramota

Avatar AlPoS
AlPoS
13:02 29.07.2015.

Jelic je nocna mora radnika, koji trebaju progledati napokon. Zaposlio je jednoga sina u ZET, drugoga u Sportske objekte i radi toga je uvijek potpisivao smanjenje prava radnika, kod svakih pregovora, te radnici stalno gube zbog njegovih manipulacija i dodvoravanja poslodavcu.

DA
darkica1
12:50 29.07.2015.

Sindikati su se razbahatili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije