Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stanje wc-a u gradu

Provjerili smo čistoću javnih toaleta u Zagrebu: evo što smo otkrili!

24.07.2015. Dubec, Zagreb - Devet milijuna kuna ulaze se na obnovu i odrzavanje javnih toaleta. Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
1/10
25.07.2015.
u 11:27

Pravila su jasna – javni WC treba se čistiti svaka dva sata

Čistoća, urednost i ugodan miris – prvi su to dojmovi koje javni toaleti u gradu ostavljaju na Zagrepčane, ali i na turiste. Ukupno ih je 31, korištenje se ne plaća, a, Zagrepčani su složni, čisti su "kao apoteka".

Upis svaka dva sata

Kako bi i dalje ostali upravo takvi, Holding je raspisao javni natječaj u vrijednosti od devet milijuna kuna, a za taj novac tvrtka, koja dobije posao, morat će se pobrinuti za njihovo održavanje, ali i nabavu svih potrebnih sredstava koja se svakodnevno troše, poput sapuna i toaletnog papira.

Dakako, za iznos od devet milijuna kuna tvrtka će sama morati financirati i sredstva za čišćenje WC-a, i to "ekološka, koja ne štete ljudima ni vodi", a svaka dva sata osoba zadužena za održavanje morat će se upisati na evidencijsku listu koja će pokazivati koliko se toalet često čistio. Ista praksa vrijedi i sada.

Dolaskom u najstariji javni WC u gradu, onaj na Britanskom trgu, odmah pokraj tramvajske stanice, prvo što se zamijeti jest ljubazna gospođa koja neumorno, iza svakog korisnika, prska osvježivačem zraka. "Klozetfrau", kako su ih nekoć zvali Zagrepčani, kaže kako je to uobičajena procedura, a ona u toaletu na Britancu, objašnjava, radi s kolegicom, i to u dvije smjene. Kad nema njih, i WC je zatvoren.

– Ne ostavljamo ga bez nadzora, a poslije gotovo svakog korisnika obrišemo i pod te provjerimo ima li toalet-papira, kao i onog za brisanje ruku – kazala je gospođa, kroz čije radno mjesto od 18,5 četvornih metara mjesečno prođe oko deset tisuća ljudi.

S pomoću senzora

Trostruko je veća gužva u najnovijem javnom WC-u u gradu, onom u Cesarčevoj, u kojem se voda u školjci, što je najzanimljivije korisnicima, pušta s pomoću senzora.

– Nepotrebno jer neki ne mogu shvatiti da moraju proći rukom iznad toga. Ali zamjerki na sam njihov izgled nemam, čišći su od toaleta pojedinih kafića. Jedino što sam primijetila jest da je često poprilična gužva – rekla je Željka Prlina. Toalet u Cesarčevoj veličine je 180 kvadrata, a u njemu se nalazi i soba za previjanje beba. Međutim, ona je zaključana te se u nju ne može ući.

Nešto manje komforan WC je na okretištu u Dupcu. Veličine osam četvornih metara, s dvije kabine, 2008. godine napravljen je po cijeni od 11.000 eura po kvadratu, a potpuno je automatiziran, što znači da korisnik sam i ne mora pustiti vodu te za njegovo čišćenje nisu potrebne gospođe jer se čisti sam. Jedino što ne može jest zamijeniti korisne naljepnice na kojima stoji kako "korisnik može izaći iz WC kabine koristeći se kvakom za otvaranje vrata" pa će to, uz čišćenje te obavljanje iznenadnih popravaka, morati obaviti tvrtka koja dobije natječaj za posao u WC-ima.

>>Ovo su nekad bila 'in' mjesta u Zagrebu, danas su rupe!

Komentara 28

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:32 25.07.2015.

Zasto EU suti o skandalu Savudrija..ahahhaha mozd su im pobrkani planovi--ahahhha

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:30 25.07.2015.

evo posla za sadasnju Vladu..ahahhahah pusicku i Co. a ne u UN tamo idu samo oni koji izdaju Hrvatske interese...sta ce jadna Pusicka sad kad se otkrilo zbrka oko savudrije ode poso u UN-u..ahhaahahaha

FI
fikreso
11:37 25.07.2015.

Ovaj večernjak je lokalni, a ne nacionalni portal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije