Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Bernardić:

'Ulična umjetnost Zagreba nepovratno je oštećena'

grafiti Branimirova
Foto: Lidija Markljušaj
1/4
30.05.2015.
u 11:05

Smatram da je zid trebalo sačuvati, s vremenom je postao dio zagrebačke duše u kojoj sada postoji praznina mnogo veća nego što je ta rupa u zidu, kaže Bernardić

Ulična umjetnost Zagreba i Hrvatske činom rušenja dijela zida u Branimirovoj nepovratno je oštećena. Iako su o tome postojale najave iz HŽ-a, ovo rušenje šokiralo je Zagrepčane i šteta je za mnogobrojne turiste koji cijene urbanu kulturu i street art. Na njegovom mjestu sada se nalaze jumbo plakati.

– Smatram da je zid trebalo sačuvati, s vremenom je postao dio zagrebačke duše u kojoj sada postoji praznina mnogo veća nego što je ta rupa u zidu. Želim vjerovati da opravdanje za rušenje nisu jumbo plakati, nego realni sigurnosni razlozi koji se drugačije nisu mogli otkloniti. Želim čuti razlog za opravdanost rušenja i nadam se da je dobar – rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

Dodao je da kako "u takvim situacijama treba pronaći snagu i iznjedriti nove ideje kako bi unatoč izgubljenom dodatno ojačali i obnovili zagrebački urbani identitet."

Bernardić je predložio da se zagrebačkim grafiterima pronađe i osigura novi prostor za stvaranje što bi "možda i podiglo i osvježilo neki zasada sivi i bezlični dio Zagreba."

Na upit ima li ideju koji bi to prostor mogao biti, predsjednik zagrebačkog SDP-a Bernardić odgovorio je:

– Bilo bi dobro kada bi što veći broj građana poslao svoj prijedlog, zajedno imamo više očiju i ideja nego ja kao pojedinac. Ipak, pada mi na pamet dio ispod Mosta mladosti, kod Bundeka. Mogao bi se urediti, ocrtati, malo rasvijetliti i postati okupljalište alternativaca, zaljubljenika u street art i turista u potrazi za prilikom za fotografiranje.

>> Pogledajte Branimirovu: Nestao zid s grafitima!

Komentara 13

TO
tolitol
12:38 30.05.2015.

Zagreb bi izgledao daleko pristojnije da su ga grafiteri poštedili "ulične umjetnosti". Izgledao bi također daleko humanije kada bi se, kao u mnogim istočnonjemačkim gradovima, pokrenuo program uređenja stambenih zgrada iz socrealističkih vremena i uklonilo ono depresivno sivilo koje ga toliko nagrđuje. A da ne govorim o uređenju zelenih površina i izvan središta grada. Sve drugo najobičnije je politiziranje radi političkih obračuna.

TO
torosito
13:37 30.05.2015.

"Bernardić je predložio da se zagrebačkim grafiterima pronađe i osigura novi prostor". Bernardiću, cijeli Zagreb je ponuđen grafiterima za šaranje, zar ne vidiš fasade centra i fasade 90% zgrada u ostalim zagrebačkim četvrtima? P.S. u upravi hž-a su tvoji sdp-ovci,, pitaj ih zašto su srušili zid, a nemoj tu mudrovati preko medija.

CV
CENZURIRANO_VL
13:34 30.05.2015.

Sve ima svoje mjesto, tako i tzv "ulična umjetnost" a to mjesto nije Branimirova ulica niti Zagreb Centar! Dok u civiliziranim urbanim sredinama, civilizirani ljudi grade vertikalne zelene vrtove, ovdje žale za uličnim grafitima. Haloo?!! dvorci i vile po Zagrebu propadaju, ovi žale za grafitima. To ima samo u Hrvatskoj gdje je sve naopako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije