Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanost

Heroji grada više od 200 puta darovali krv

Darivatelji krvi
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
24.10.2014.
u 18:30

Na dodjeli nagrada povodom Dana darivatelja krvi zahvalnicu je primila 361 osoba koja je ove godine krv dala 150., 100., 75., 55. i 35. put.

Ako je suditi prema riječima doktorice Irene Jukić, ravnateljice Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, da je svaki darivatelj krvi nečiji junak, onda su Mario Franjić i Miljenko Milovan pravi heroji grada Zagreba jer svaki od njih iza sebe ima već - 200 darivanja krvi.

–Krv sam počeo redovito davati u vrijeme rata i od tada svaka tri mjeseca odlazim u transfuzijski centar. U međuvremenu sam počeo i svakih mjesec dana davati trombocite, te se malo po malo skupilo 200 davanja – prepričava Miljenko Milovan koji je jučer primio nagradu za svoje jubilarno darivanje krvi.

Na dodjeli nagrada organiziranoj povodom sutrašnjeg Dana darivatelja krvi zahvalnicu je primila 361 osoba koja je ove godine krv dala 150., 100., 75., 55. i 35. put.

–Svakome od nas može se dogoditi da mu već sutra zatreba krv, a ovi se ljudi brinu da nam to bude moguće – poručila je ravnateljica Jukić te pozvala sve da dođu dati krv u Petrovu 3 gdje se nalazi Zavod za transfuziju.

Darivateljima je nagrade uručila Tea Mikac koja je primila krv kada joj je bila potrebna, te je posebno zahvalila svim darivateljima.

–S vremenom se naviknete na darivanje krvi i počnete se loše osjećati ako to ne učinite – objašnjava M. Milovan koji je samo tri puta napravio stanku od darivanja zbog zdravstvenih problema. Napominje i da, unatoč tome što mu je 65 godina, ne planira prestati s darivanjem krvi sve dok će ga zdravlje služiti.

–Informirao sam se da se trombociti koriste za liječenje djece i zato mi je to jako važno – poručuje Zagrepčanin koji smatra da bi svatko barem jednom trebao darivati krv.

Svaki muškarac koji to i učini više od 35 puta te žene s više od 25 darivanja imaju pravo na oslobađanje od plaćanja zdravstvene zaštite. Također, svi oni s prebivalištem u Zagrebu imaju pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije