Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska obnova

Da bi dobili novac EU za obnovu fasade, morat će i u “školu”

23.09.2014., Koprivnica - Nakon sto je uredjeno procelje na red je dosla obnova ostatka fasade pravoslavne crkve Svete Trojice u sredistu Koprivnice. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
23.10.2016.
u 09:34

Čak 152 milijuna kuna iz Europske unije na dohvat su ruke, sada je samo pitanje kako do njih doći. Problem je to s kojim su se suočili upravitelji višestambenih zgrada. Vijest da će se, nakon nacionalnih subvencija koje se zadnjih godinu dana nisu ni davale, novac za energetsku obnovu zgrada dodjeljivati iz europskih fondova među njima je izazvala zadovoljstvo, ali i zabrinutost zbog strožih kriterija i kompliciranijeg načina prijave.

Vrati se za 7-14 godina

U ponedjeljak je, podsjetimo, objavljen natječaj na kojemu se može dobiti 60 posto novca za termofasade, zamjenu stolarije i sustava grijanja, ugradnju razdjelnika, ali i za prilagodbu zgrade osobama s invaliditetom. S obzirom na to da je riječ o novcu iz europskih fondova, natječaj više ne organizira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nego Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

– Dosad smo mogli sami raspisivati kriterije natječaja. Budući da je sad riječ o europskim sredstvima, moramo poštovati njihovu proceduru i zato je proces prijave kompliciraniji – priznao je ministar graditeljstva Lovro Kuščević, koji je u petak gostovao na skupu Udruge upravitelj koja okuplja upravitelje zgrada iz cijele Hrvatske.

– Sam natječaj ima više od 130 stranica, ja ga nisam uspio ni pročitati otkako je objavljen, trebat će zaposliti inženjera da se time bavi. Tako da mi upravitelji imamo određene sumnje hoće li natječaj odmah polučiti rezultate – istaknuo je Tomislav Štimac, predsjednik Udruge upravitelj. Ministar je pak poručio da će se upraviteljima pomoći sa svom dokumentacijom i procesom prijave, a sve s ciljem povlačenja što više novca iz Europske unije. Također je pozvao što više građana, predstavnika stanara i upravitelja, da počnu s energetskom obnovom jer se ona, prije svega, financijski isplati.

– Ako se gleda ušteda energije, sredstva se vrate kroz sedam do 14 godina, a tu je i kvalitetniji život u tim zgradama te njihov ljepši izgled – rekao je Kuščević i dodao da je siguran da će se na natječaju uspjeti povući sav novac, nakon čega se može tražiti još.

Pomoći će stručne službe

S tim je ciljem Ministarstvo osiguralo 4,5 milijuna kuna za Fond za zaštitu okoliša da bi on proveo potrebnu edukaciju za one koji se odluče prijaviti na natječaj.

– Naše će stručne službe i inženjeri pomoći svim upraviteljima da lakše apliciraju na natječaj te ćemo pregledati svaki projekt prije same prijave – rekao je Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša.•

Komentara 5

DU
Deleted user
09:50 23.10.2016.

Po ovom nije bitna obnova ni ušteda energije nego koliko će ljudi sjediti i dobivati plaću od države.

YP
ypenax
13:53 23.10.2016.

Najlošiji način da od EU dobijete 100 000 EUR.a je da im date 120.000 EUR.a To je politika Eu...

2X
2Xgeneral
11:35 23.10.2016.

ovo se jedino isplati na kućama starim 100 godina i više. nova nano tehnologija bazirana na keramici ( premazi i tanke ploće 10 mm mjenjaju stiropor 12 cm!! ) doduše kvadrat cca 30 eurića ali daleko manji posao i brže se obavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije