Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hitna situacija

Amonijak curio iz starih cijevi nekadašnje tvornice Zagrepčanka

Curenje amonijaka na Heinzelevoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/11
02.10.2014.
u 22:53

Prije osam godina Petrokemija je cijeli kompleks očistila, riječ je o ostacima u starim cijevima koje su korodirale

Smrad amonijaka koji se iz kompleksa nekadašnje tvornice Zagrepčanka u Heinzelovoj 66 osjećao na širem području kvarta alarmirao je danas sve hitne službe koje su zbog potencijalne opasnosti ulicu na neko vrijeme i zatvorile za promet. Prvi su na teren izašli vatrogasci u posebnom kemijskom vozilu, a kod objekta pridružili su im se stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za toksikologiju, Ministarstva zdravlja i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Svezane ruke?

– Još prije tri dana, kad smo čistili prostoriju, primijetili smo da nešto smrdi. Kako smrad nije nestajao, uplašili smo se i pozvali smo vatrogasce kako bi provjerili o čemu se radi – rekli su radnici koji rade na održavanju kompleksa i dodali kako amonijak curi iz jedne od starih cijevi. To je kasnije potvrdio i Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, koji je rekao da količina iscurenog amonijaka nije opasna za život.

– Prije osam godina Petrokemija je cijeli kompleks očistila od amonijaka, ovo je ostatak iz instalacija koje su sad korodirale pa je došlo do istjecanja – rekao je Kalinić i dodao da će se to i dalje događati, dok god u Hrvatskoj postoje tvornice o kojima se nitko ne brine. Kako doznajemo, instalacije su potpuno hrđave, a stara klaonica, u vlasništvu Grada Zagreba i pod upravljanjem Holdinga, je i zaštićeni objekt kulture te ga se bez dozvole nadležnog ministarstva ne smije dirati.

– Zamislite, morali smo čak tražiti i dozvolu nadležnih službi da pokosimo, a to ne mogu obaviti naši djelatnici ili najpovoljnija tvrtka nego isključivo tvrtka koja ima dozvolu Ministarstva da smije obavljati poslove oko zaštićenih kulturnih dobara – požalili su se iz Holdinga. Dodali su i da imaju problem sa skvoterima koji neovlašteno ulaze u kompleks te da je jedino rješenje stavljanje cijelog kompleksa u funkciju.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Čuvanje i dodatni pregled

Informaciju o curenju amonijaka dobilo je i Ministarstvo zaštite okoliša.

– S obzirom na izjave iz Holdinga da su spremnici s amonijakom s lokacije Zagrepčanke uklonjeni prije nekoliko godina i da je sadržaj spremnika isto tako bio zbrinut, inspekcija zaštite okoliša zatražila je dostavu dokaza koji bi potkrijepili ovu izjavu – kazali su u Ministarstvu. Iz Kalinićeva uredu poručili su i da vatrogasci ostaju na terenu i polijevaju mjesto curenja plina vodenom maglicom kako se plin ne bi širio.

Hrvatski zavod za toksikologiju je prije više od 5 godina sudjelovao u akciji pražnjenja amonijaka iz postrojenja stare hladnjače u krugu Zagrepčanke. Tom prilikom su ispražnjeni spremnici s ukapljenim amonijakom i na taj je način bila otklonjena glavna prijetnja za stanovnike okolnog područja, a poglavito stanare zgrada u Heinzelovoj ulici. Nakon uklanjanja ukapljenog amonijaka u cjevovodima je moglo zaostati nešto plinovitog amonijaka. Količine koje su zaostale su procurile negdje na dotrajaloj instalaciji. Proces utvrđivanja gdje točno je u tijeku. U vrijeme curenja, količine amonijaka koje su izmjerene u okolici objekta su bile niže od granična vrijednost izloženosti za amonijak što znači da današnji incident u Zagrepčanki nije mogao prouzročiti zdravstvene tegobe okolnom stanovništvu, a u ovome slučaju niti okolišu, doznajemo iz HZT-a.

– Policija i čuvarska služba Holdinga će osiguravati objekt. Angažirana je i tvrtka koja će napraviti dodatni pregled instalacija - zaključili su iz Ureda.

Komentara 9

2X
2Xgeneral
14:38 02.10.2014.

vidio sam da se drugovi Kalinići i matan Miki Banbinjo šuljalju potrbuške prema mjestu "zločina" i imovino grada i holdinga!!!

Avatar trooso
trooso
14:24 02.10.2014.

bu došel i tenkić ?

GO
goricaV
15:31 02.10.2014.

A zato je bio sav onaj krkljanac na križanju Nove Branimirove i Heinzelove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije