Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradska skupština

Članovi vijeća četvrti gube pola "plaće" za izostanak sa sjednice

28.03.2017., Zagreb - U Staro gradskoj vijecnici odrzana je 51. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Davor Bernardic, Nenad Matic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
29.03.2017.
u 14:45

U mjesnim odborima Kanal i Sigečica ima vijećnika koji nisu bili ni na jednoj sjednici od 2013. godine

Imat će veće naknade, ali propuste li sjednice, novac im na račun neće sjesti. Članovi vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, koji su se u posljednje četiri godine na sastancima nalazili između 30 i 50 puta, morat će pojačati svoj tempo rada. Jer odsad, odlučili su zastupnici jučer u Gradskoj skupštini, ako se predsjednik, potpredsjednik ili član vijeća ne pojavi barem na jednoj sjednici u mjesecu, „plaća“ će mu se umanjiti 50 posto, a propusti li tri sjednice u nizu, naknada mu se neće isplatiti za treći, a ni za svaki sljedeći mjesec koji provede bez da se sastane s kolegama iz mjesne samouprave.

Malo povećanje

Umjesto 7181 kunu bruto predsjednici vijeća dobivat će 7750, potpredsjednici 4275, umjesto 3591, a članovima vijeća na račun će sjedati 2635, umjesto dosadašnjih 2424 kune. Što se tiče mjesnih odbora, najveće povećanje dobili su tamošnji članovi, s 486 na 1162 kune, dok će predsjednici dobivati 3875, umjesto 1602, a potpredsjednici 1937, umjesto 801 kune. Odluka će, međutim, na snagu stupiti 1. lipnja.

– Time se građanima daje loša poruka. Baš uoči lokalnih izbora, diže se naknada političarima – rekao je HNS-ov Tomislav Stojak, koji je predlagao i da vijećnici u četvrtima i mjesnim odborima naknade dobiju samo ako se pojave na sjednici te ako je ona uopće tog određenog mjeseca održana. Takav princip, objasnio je, primjenjuje se kod zastupnika u Gradskoj skupštini. Protiv prijedloga odluke bio je i SDP-ov Saša Molan, koji je rekao kako za povećanje naknada „nije ni vrijeme ni prostor“.

– Tek smo krenuli u reformu mjesne samouprave, koja je s 1. siječnjom dobila više obveza. Probna je godina i tek nakon analize i uspostavljanja pravog sustava, koji bi podrazumijevao da svaka četvrt i mjesni odbor dobiju žiroračune, pa zaista mogu raspolagati novcem koji im je Grad „dodijelio“, može se krenuti i na povećanje naknada – rekao je SDP-ov Saša Molan, ujedno i predsjednik Gradske četvrti Trešnjevka-jug.

Vijećnici rekorderi

HDZ-ov Mario Župan istaknuo kako su veće naknade u redu jer je obujam posla vijećnicima od ove godine veći, a penalizacijom će ih se primorati da rade. Raditi su morali i dosad, ali neke to nije spriječilo da se na sjednicama pojave tek neki puta ili čak ni jednom u četiri godine.

U trnjanskim mjesnim odborima Kanal i Sigečica vijećnici su koji nisu prisustvovali nijednoj sjednici od 2013. do danas, dok su apsolutni rekorderi vijećnici iz črnomerskih mjesnih odbora Medvedgrad, Sveti Duh i Šestinski dol, koji su svi bili na svakom sastanku, baš kao i vijećnici s Pešče, odnosno u Ivanjoj Reci i Kozari Boku.

Što se tiče vijeća gradskih četvrti, najviše je sjednica u četiri godine sazvao predsjednik GČ Podsused-Vrapče Dubravko Peroš, njih čak 85. 

Komentara 3

DU
Deleted user
15:20 29.03.2017.

I dalje tako lako dijele naš novac, kad su oni u pitanju. Dobiju plaću zato što su došli na posao?

RP
rpzagreb
21:10 30.03.2017.

Vjećnici, zastupnici, povjerenstva, odbori i slične umotvorine koje nemilice žderu i troše novac. Sve više i više se povećava broj gradskih, općinskih, lokalnih i svakavih uhljeba koji ni sami ne znaju šta rade i za što dobiju plaće. Živimo u čistoj plemenskoj zajednici daleko od društvene civilizacije.

WU
wuggibiba
20:38 02.04.2017.

Treba im ukinuti cijelu placu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije