Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova Radićeve

Cijela ulica bit će u kamenim kockama, i to do kraja srpnja

Radićeva
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/9
28.06.2016.
u 09:30

Nogostup nije u razini s kolnikom kao u Mesničkoj pa neće trebati stupići

Ostalo je još nešto više od mjesec dana do roka za završetak uređenja Radićeve ulice koji je postavio gradonačelnik Milan Bandić nakon obilaska gradilišta u travnju iako je službeni rok završetka s kraja rujna pomaknut na 30. kolovoza. Hoće li se radovi završiti za 30 ili 60 dana, tek ostaje vidjeti, no pješačka žila kucavica između Gornjeg i Donjeg grada već je počela poprimati svoj konačan izgled. Prvih 30-ak od 350 metara duge ulice već je završeno, a u odnosu na raniji izgled, novost je da će u obnovljenoj Radićevoj kockice zamijeniti asfalt na nogostupu te da će razina ulice i nogostupa biti znatno niža.

Skraćen i službeni rok

– Ljudi komentiraju i hvale kako ulica izgleda i to nam je drago čuti. Uvijek ima onih nezadovoljnih kojima smeta što se to radi ljeti kada dolaze turisti, no takvi se poslovi ne rade ispod snijega i za vrijeme kiša – kazao je jedan od radnika. Podsjetimo da su radovi počeli u ožujku i da je plan bio da završe krajem rujna, no da je gradonačelnik rokove pomaknuo na 1. kolovoza. Razlog skraćenja roka dovršenja ulice za puna dva mjeseca bilo je negodovanje stanara i vlasnika trgovačkih radnji koji su se žalili da je pola godine obnove ulice predug period.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Predsjednik Mjesnog odbora Gornji grad Roman Lalić kazao je da vjeruje da će radovi biti završeni prije kraja kolovoza.

– Kamene kocke već su postavljene do Krvavog mosta i takvim tempom sigurno će radovi biti završeni prije rokova – kazao je Lalić. Dodao je da je oko 80 posto stanovnika Radićeve zadovoljno izgledom ulice i brzinom izvođenja radova, no kaže da ima i nezadovoljnih.

Među nezadovoljnima su u početku najglasniji bili trgovci i ugostitelji koji su najavljivali propast svojih radnji. Svima koji posluju u Radićevoj do kućnog broja 44 gradonačelnik je obećao, a Gradska skupština i odobrila, da će Grad pokriti trošak zakupa prostora, bez obzira nalaze li se u gradskom, državnom ili privatnom prostoru.

Lijepo izgleda, ali...

– Primljeno je 49 zahtjeva od kojih 43 ispunjavaju propisane uvjete, tri zahtjeva nisu potpuna, a tri podnositelja zahtjeva imaju dugovanje prema Gradu Zagrebu te nisu uzeta u obzir – kazali su iz Grada. Objasnili su da će se novac za zakupninu poslovnim subjektima isplaćivati mjesečno, nakon što dostave dokaz da su je uplatili.

Novim izgledom ulice zadovoljni su i prolaznici.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

– Sviđa mi se novi izgled, posebno što su kocke i na nogostupu pa sada izgleda kao u neka stara vremena. Trebalo bi tako urediti sve Gornjogradske ulice – kazala je prolaznica Pavla Ožura.

Novim licem najprometnije ulice prema Gornjem gradu zadovoljan je i Oliver Žitko.

– Ja sam valjda jedan od rijetkih koji je hvalio Mesničku ulicu pa sada hvalim i Radićevu. Lijepo je da se ova ulica napokon obnavlja jer je bila u jako lošem stanju, a njome se prema Gornjem gradu penjao svaki turist koji je došao u naš grad – kazao je Žitko. •

Vrijednost radova na obnovi Radićeve ulice iznosi 8,5 milijuna kuna u što nije uračunata naknada koju će dobiti poslovni subjekti za zakupninu. Za usporedbu, vrijednost radova u Mesničkoj, koja je obnovljena prije dvije godine, bila je 10 milijuna kuna, no ondje se podigla prašina zbog spuštanja nogostupa na istu razinu s kolnikom. Naknadno su stoga postavljeni mjedeni stupovi.

Komentara 2

BU
bubimima
14:24 28.06.2016.

Prvo su uklonili svu staru "kaldrmu" koju su mogli (Opatovina, Kaptol, Bakačeva,Radićeva...) i zamijenili je asfaltom, a sada, kada su se civilizirali, postavljaju natrag kocke, pa makar i nove neautentične. Za razliku od europskih gradova koji u svojim starim dijelovima čuvaju originalni kamen. To su nam priredili vladari Zagreba koji su jučer došli u grad. A sve na teret nas kojima uzimaju 18% prireza. A što se tiče obnove ljeti, neka pogledaju kako Nijemci i Poljaci obnavljaju svoje gradove u veljači i ožujku, kada je kod njih još snijeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije