Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imanju manje od 30 đaka

Ovo su najmanje škole u Zagrebu. Svi učenici stanu u jedan razred

20.02.2015., Zagreb - Ucitelji i djeca OS Vugrovec u Kasini. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
03.03.2015.
u 14:00

Mještani su jako vezani uz svoje područne škole koje su važne za očuvanje tradicije te nerijetko doniraju opremu kako bi rad njihove djece bio kvalitetniji

Između 20 i 30 učenika broji prosječni osnovnoškolski razred u Zagrebu, no u ove četiri škole na jednu razrednu fotografiju stanu svi kojih ih pohađaju. Demerje, Bačun, Planina Donja i Moravče područne su škole koje se svojim radom uvelike razlikuju od drugih, a njihovi učenici i djelatnici tvrde – više od škole, mi smo obitelj.

– Prije sam išla u veliku školu gdje nas je bilo 29 u razredu pa sam se jako iznenadila kad sam došla ovdje. Svi se slušaju, a kad kihnem, svi kažu 'nazdravlje'– opisuje desetogodišnja Tea Petrokov, učenica 4. razreda PŠ Bačun, koji pohađa pet djevojčica i četiri dječaka. Točnije, šest djevojčica, kažu učenici, jer oni i svoju učiteljicu broje kao dio 'ekipe'.

Opuštena atmosfera

– Rad je ozbiljan, ali atmosfera je obiteljska, opuštena. Ovakav bi rad svakom nastavniku bio melem za dušu. Mogu se posvetiti svakome – kaže učiteljica Diana Ipša te dodaje da je najsmješnije kad se većina razreda razboli i na nastavu dođe nekoliko učenika. Zanimljivo je da je u školi Bačun na Markuševcu 4. razred najveći. U 2. i 3. je osmero učenika, a 1. pohađaju četvorica dječaka.

–Neki su skeptični prema ovakvom radu, no postoje i roditelji koji svoju djecu iz grada voze kod nas jer je atmosfera mirnija – kaže ravnatelj Darko Čižmek.

I u ostalim se školama slažu da su sve popularniji. – Mi radimo poput privatne škole, u ugodnom obiteljskom ambijentu pa imamo sve više upita roditelje iz okolnih mjesta da njihova djeca pohađaju našu školu – kaže Linda Padovan, učiteljica u Demerju kod Brezovice. U školi nema zvona, sat traje koliko je potrebno, dok se djeci sve ne objasni bez pritiska. Ona predaje u isto vrijeme 1. i 3. razredu jer, za razliku od Bačuna, koja je jedina mala škola s pojedinačnim, u druge tri škole nastava se izvodi u kombiniranim razredima.

– Radimo poseban program za svaki razred pa dok jedni rade samostalno, drugi rade gradivo s učiteljima – objašnjava Josip Pinko, učitelj 2. i 4. razreda u Demerju gdje cijela škola broji tek 28 učenika. Takav način rada jest izazovan, no ima svoje prednosti, slažu se učitelji, a sviđa se i učenicima. Oni stariji pomažu mlađima, a mlađi često nauče više slušajući napredno gradivo.

Ravnatelj OŠ Vugrovec-Kašina Vladimir Vuger, pod koju spada područna škola Planina Donja, sa 29 učenika tvrdi da učenici iz male škole imaju i bolje rezultate. – Samostalniji su i imaju bolje radne navike. Ne znaju prepisivati, došaptavati se, pričati na nastavili ili zabušavati jer je učitelj uvijek uz njih – kaže Vuger.

Važna tradicija

Kad je riječ o isplativosti, iz Grada poručuju kako bi zatvaranje škola tražilo prevelik trošak prijevoza do matične škole na kojeg učenici imaju pravo te bi izazvalo veliko nezadovoljstvo mještana.

– Nastava u takvim školama odraz je očuvanja tradicije i običaja građana iz prigradskih naselja, nekad zagrebačkih sela – objašnjavaju iz Grada,a njihov stav potvrđuje i ravnatelj OŠ Brezovica Ivan Kostenjak. – Sugrađani doniraju i sredstva i opremu kako bi rad u njihovoj školi bio kvalitetniji jer su jako vezani uz nju – kaže Kostenjak.

>>Ovo su ravnatelji najboljih 15 gradskih osnovnih škola

Komentara 1

ST
strsljen2013
16:08 03.03.2015.

Prema zakonu EU voda više nije čovjekova potreba. Prema tome kad takva firma ode u stečaj ljudi nemoraju više piti vodu, mogu je kupiti bilo gdje u trgovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije