Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska skupština

Četvrta sjednica bez Milana Bandića i prva bez koalicije

30.08.2013., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici odrzana je 5. sjednica zagrebacke gradske skupstine na kojoj je raspravljano o stanju u Holdingu Photo: Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2015.
u 10:05

O gradonačelnikovu potezu ovise odluke svih aktera na političkoj sceni

Današnja sjednica je četvrta od prvotnog uhićenja gradonačelnika Milana Bandića i nema važne točke dnevnog reda, ali znakovit je i drukčiji omjer snaga – na današnjoj raspravi zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek kao predlagateljica točaka dnevnog reda nema osiguranu većinu.

Podsjetimo, zastupnici s Nezavisne liste Milana Bandića (među kojima je bila i akademkinja Vida Demarin, no ona je prošli petak dala ostavku i više ne želi sudjelovati u radu Gradske skupštine ni u gradskoj politici. Mijenja je Josip Petrač, prvi sljedeći s liste birača Milana Bandića) raskinuli su koaliciju s partnerima – HSLS-om, HSS-om, HSU-om i Vladimirom Ferdeljijem. To Švaljek ne zabrinjava, bandićevci joj, kako su već najavili, neće pri izglasavanju stvarati problem i podržat će predložene točke dnevnog reda. Darinko Kosor, predsjednik Skupštine, također je uime svog kluba zastupnika najavio podršku dogradonačelnici Švaljek.

HDZ poželjan partner

Ipak, zastupnicima iz Kluba M. Bandića uvijek preostaje zaigrati zanimljiv politički trik i "slučajno" izostati u trenutku izglasavanja neke odluke te ostaviti dogradonačelnicu Švaljek bez većine. Time bi mogli testirati ima li zamjenica podršku u HDZ-u ili SDP-u. Gradski parlament zasad je bez većine jer svi iščekuju poteze pritvorenog gradonačelnika Bandića, o kojima ovise daljnje odluke svih aktera na političkoj sceni. Ponajprije HDZ-a, koji je poželjan partner Bandiću jer bi imali koalicijsku većinu, i HSLS-u i HSS-u, nacionalnim partnerima. Njih Klub HSLS i HSS sada želi da se ne bi stvorila nova većina u Skupštini i dovelo u pitanje mjesto predsjednika Darinka Kosora.

HDZ zasad taktizira i ne pregovara ni o jednoj opciji. Čeka se idući Bandićev potez. A on bi, navodno, trebao biti davanje punomoći Vesni Kusin, odnosno uklanjanje Sandre Švaljek s izvršne pozicije.

Ostavka Sandre Švaljek

Švaljek je u takvom scenariju najavila da će podnijeti ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika i preseliti se u Skupštinu. Odmah se počelo spekulirati o tome da će okupiti svoj klub nezavisnih zastupnika u koji će "povući" dio kolega s Bandićeve liste. Bandićevi zastupnici zasad su svi, osim Ljubice Matijević-Vrsaljko, članovi njegove udruge te trenutačno nije poznato tko bi se u takvoj opciji priklonio Švaljek.

– Nema promjena jer sam još uvijek opunomoćena za obnašanje dužnosti. Bila sam vrlo svjesna kada sam najavila da ću aktivirati mandat u Skupštini u takvom scenariju i ne mijenjam mišljenje – poručila je Švaljek. Podnese li Švaljek ostavku na mjesto zamjenice, poslove gradonačelnika nastavit će Vesna Kusin u konzultacijama s Bandićem.

– Nagađa se da će Švaljek biti oduzeta punomoć i da će biti dana meni, no nama to nikad nitko službeno nije rekao. Osim toga, može se dogoditi da gradonačelnik Bandić iziđe iz pritvora i svi skupa nastavimo obavljati svoju dužnost. Dakle, ne mogu se baviti nagađanjima – poručila je Vesna Kusin.

Kusin bi, u slučaju da Sandra Švaljek podnese ostavku, postala gradonačelnica odluči li Bandić podnijeti ostavku nakon 2. lipnja, što njemu pak nije isplativo. Nakon tog datuma, naime, ulazi se u drugu polovicu mandata te zamjenik preuzima mandat ako gradonačelnika više nema. Gradonačelnik može, odluči li tako, prije 2. lipnja podnijeti ostavku – tada se u Gradu Zagrebu u roku od mjesec dana raspisuju prijevremeni izbori, a do službenih rezultata Grad bi vodila zamjenica. 

Komentara 12

Avatar guza guzic
guza guzic
13:11 26.03.2015.

Gospodo Svaljek svida te mi se ...vi ste jedina opcija,ako vas bace vanka dodite vi u Sålnu u Stockholm

PI
pipnicar
09:26 26.03.2015.

Sandra Švaljek je ukinula svaku potporu udruzi Zena u Domovinskom ratu koja sa bori za prava silovanih zena u srpskoj agresiji devedesetih. Bandić im je pomagao. Pusićka je kako je poznato za "svoje" udruge osigurala silni novac

DU
Deleted user
14:21 26.03.2015.

Jedna ministrica podnosi ostavku zbog "igranja" s putnim nalozima i gotovinom preko kartica, a sav je novac vraćen nakon nalaze revizije. S druge strane, jedan gradonačelnik ima za sada tužbu za štetu gardu od 20 miliona, i dalje je gradonačelnik i drži za jaja najveći grad. I sve to u istoj državi. Ima li luđe zemlje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije