Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje na kupanje

Četveročlanoj obitelji vikendom za toplice treba 500 kuna, na 45 minuta od vrućeg asfalta riječna je Copacabana

22.07.2015., Karlovac - Osvjezenje od visokih ljetnih temperatura brojni karlovcani potrazili su u rijeci Korani. Gradsko Foginovo kupaliste svakodnevno je prepuno kupaca koji uzivaju u vodi koja mjeri cak 27 stupnjeva.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSE
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
11.07.2016.
u 20:33

Kupanje na čak četiri rijeke moguće je u Karlovcu i njegovoj okolici, gdje svatko može pronaći što mu odgovara

“Trideset u hladu, ljeto je u gradu” – čuju se Srebrna krila sa zvučnika na terasi kafića dok Zagrepčani koji sjede uz čaše niz koje se cijede kondenzirane kapljice promatraju maglu koja je nastala tik iznad asfalta. Vruće je, na sunce nitko ne bi, a na pitanje o čemu trenutačno razmišljaju spremno odgovaraju – o vodi. Sve je lakše dok je u blizini osvježenje, govore, bilo more ili pak jeftinija i mnogima draža varijanta, a nekima i samo zabava do pravog kupanja u primorju – rijeke i toplice.

Najljepše u Petrinji

Na plažu u Sisak, Petrinju ili Karlovac – tako svoje ljetne dane provodi sve više Zagrepčana. Riječne su plaže u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji uređene i bogate ponudom, može se birati između Mrežnice, Korane, Kupe i Dobre, a najbliža kupališta na njima smještena su već na 45 minuta vožnje od Zagreba.

– Vikendom smo puni kao Copacabana, kupaju se domaći, ali nam dolazi i dosta Zagrepčana te gostiju iz Zagrebačke županije – kaže Dražen Ostrman iz Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije. Ondje su najpopularniji gradsko kupalište Zibel u Sisku te gradsko kupalište u Petrinji koje je proglašeno i najljepšim u županiji. Oba su na Kupi.

– Kupanje je u Sisku moguće gotovo bilo gdje na rijeci, primjerice na neuređenoj, ali ipak popularnoj plaži Pogorelac u samom centru grada. Mi ipak preporučujemo odlazak na uređenu plažu – ističe Zvonimir Rajković iz Turističke zajednica Siska i dodaje kako kupalište Zibel, koje može primiti i tisuću kupača, ima jako dobru infrastrukturu, od pristupačnog parkinga i terena za odbojku i nogomet, do uređenih mjesta za roštilj, ugostiteljskih objekta, tuševa i kabina za presvlačenje. Također, kvaliteta vode je odlična.

– Kupa u Sisku nikad nije bila čišća, a i redovito se uzimaju uzorci za analizu – poručuje Rajković i napominje kako je riječ o relativnoj plitkoj rijeci u kojoj nema virova pa je sigurna i za djecu.

Dobra je najhladnija

Kupanje na čak četiri rijeke moguće je u Karlovcu i njegovoj okolici, gdje svatko može pronaći što mu odgovara. – Dobra je najhladnija, Mrežnica je najčišća i najatraktivnija, ali je isto hladna i brza. Korana je puno toplija, a kod Kupe sve ovisi o dijelu toka, no temperatura je ugodna – objašnjavaju u Turističkoj zajednici Karlovačke županije i dodaju kako se najpopularnija plaža nalazi u samom centru Karlovca, na rijeci Korani.

Riječ je o Foginovu kupalištu, jedinom registriranom u Hrvatskoj, koje ima mnogo sadržaja, pa čak i riječno kino, a prilagođeno je i osobama s invaliditetom. Među Zagrepčanima je jako popularna i Mrežnica, a najviše gostiju bira plaže Zeleni kut i Mrežnički brig iza Duge Rese. Kupati se još može na plažama Galovići, Kod Bosiljevca, Otok ljubavi i Vesela livada.

Kupa, na kojoj se nalazi kupalište u Ozlju, te Dobra, na kojoj je plaža Grdun, ipak su manje popularne, ali kada sunce zagrije, gužva se ni na njima ne može izbjeći. Slobodno mjesto traži se tada i u toplicama, pa Zagorje, a i susjedna Slovenija, postanu top destinacije. Terme Tuhelj, novouređene Aqua Vivae u Krapinskim Toplicama, a i Čatež u prosjeku stoje stotinjak kuna po osobi dnevno, ali nerijetki će na ovim vrućinama odlučiti provesti dan na bazenima. Tobogani, po nekoliko bazena, bilo s valovima ili bez njih, koktel barovi i animacije uz vodu mnogima su dobra zamjena za odlazak na obalu.

>> Zaboravili obavijestiti građane kada mogu na kupanje

Komentara 4

Avatar Golum
Golum
21:33 11.07.2016.

Najljepse rijecno kupaliste u Slavonskom Brodu "POLOJ", pjescana plaza, travnata plazau prirodnoj hladovini. Cjelodnevna ulaznica 5 za auto, 2 kn bicikli.

DP
dj_philli
09:43 12.07.2016.

To baš i nije točno. U Stubičkim Toplicama je cjelodnevna ulaznica 25kn :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije