Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimska služba

Ceste se više ne moraju čistiti ako padne i 15 cm snijega, takva praksa u Europi je normalna

08.12.2012., Zagreb - Pripadnici Zimske sluzbe cijelu noc i cijelo jutro neumorno ciste snijeg na zagrebackim prometnicama kako bi ih ucinili sto prohodnijima.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
22.11.2014.
u 12:22

Od ove godine novi pravilnik, iz županijske zimske službe kazali su da je sadašnji način čišćenja bacanje novca što ne čine ni bogatiji Austrijanci

Zimske službe i Grada Zagreba i Zagrebačke županije spremne su na snježne oborine, ralice su pripremljene, tone soli uskladištene i još se samo čeka snijeg. No, ovo bi mogla biti posljednja zima u kojoj će se ceste čistiti do samog asfalta, jer je u srpnju izmijenjen Pravilnik o održavanju javnih cesta prema kojem se sada one smatraju prohodnima sve dok visina snijega na kolniku ne prelazi 15 centimetara.

To znači da Zimska služba više nema vremenski okvir u kojem mora ceste očistiti od snijega (prije je bilo dopušteno pet cm), nego cesta mora biti prohodna (uz dopuštenih 15 centimetara snijega) od 5 do 20 sati (lokalne ceste od 7 do 20 sati). Iz Županijske uprave za ceste (ŽUC) koja je jučer predstavila plan čišćenja za nadolazeću sezonu kazali su da pravilnik neće primjenjivati još ove godine jer imaju ugovor prema starim uvjetima. No, kažu da je pravilnik mijenjan na inzistiranje svih županija jer se milijuni bacaju na nepotrebno čišćenje, a nema novca za obnovu prometnica.

Vozači će morati imati zimske gume i lance ukoliko se žele voziti, a zbog izmjena više neće lagano ni dolaziti do odšteta

Najveća prednost novog pravilnika ZImska služba imati će zbog čestih tužbi građana koji su do sada mogli tražiti odštetu zbog svake nezgode koju su imali čak ako i nisu imali zimsku opremu. naime, dosadašnji pravilnik ništa nije definirao osim da ceste moraju biti prohodne, ne objašnjavajući što to znači. Sada je ta definicija pojašnjenja pa su ceste prohodne i sa deset do 15 centimeta snijega. Niži kriteriji ostali su pak tek za čišćenje autocesta i drugih brzih cesta (u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji to su autoceste, obilaznica i brza cesta prema Vrbovcu) dok sve druge ceste spadaju u kategoriju cesta na kojima se dozvoljava i 15 centimetara snijega.

Pravilnik će županija početi primjenjivati sljedeće zime, a iz Zimske službe Zagreba kažu da je primjena u gradu nemoguća

– Sigurnost građana neće se smanjiti, no vozači moraju biti svjesni da moraju imati zimsku opremu i lance. Imamo nepotrebno visok standard čišćenja, što nema ni puno bogatija Austrija – kazao je Ivan Mikulčić, ravnatelj ŽUC-a Zagrebačke županije. Dodao je da se samo na sol koju bace na ceste troši dva milijuna kuna. Sada godišnje troše 15-ak milijuna kuna, a od sljedeće godine smanjit će trošak do 35 posto.

Za razliku od njih, pravilnik, koji nije obvezujući, Grad neće primjenjivati.

– Jedno su otvorene ceste u malim mjestima, a drugo Zagreb. Kada bi snijeg ostavili, zaledio bi se i napravili bismo još veći problem pa se nećemo držati pravilnika, nego ćemo nastaviti s provjerenom praksom – kaže Alen Gospočić, čelnik Zagrebačkih cesta koje vode Zimsku službu.

Švaljek: Zagrebačka zimska služba je jedna od najboljih u Europi

Komentara 69

MH
mrtav-hladan
13:14 22.11.2014.

Zivim u njemackoj 26 godina i radim u zimskoj službi nije mi jasno tko je napisao ovu dezinformaciju i budalaštinu .

ST
strsljen2013
13:16 22.11.2014.

Baj d vej, kada zapadne snijeg u Austriji idite se malo provozati njihovim cestama. Ne samo da su očišćene nego se s rubova čak ni voda ne cijedi.

JK
ja-kan
13:30 22.11.2014.

Može, prihvaćamo ali pod uvjetom da se također za 35% smanji i broj zaposlenih u županijskoj upravi za ceste kao i u svim drugim cestarskim tvrtkama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije