Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dajljnji potezi

'Černobilj, Fukushima, Vrbani' – natpisima protiv baznih stanica

'13.09.2013., Zagreb, Vrbani III - Borba stanara protiv baznih stanica na krovu shopping centra Point na Vrbanima III se nastavlja. Stanovnici s Vrbana IV ujutro su na svoje balkone izvjesili natpise
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
14.09.2013.
u 19:48

Dogovori između Pointa i stanara još traju, kažu u centru, probat će se naći zadovoljavajuće rješenje za obje strane bojkot

Jučer ujutro na balkonima Vrbana III. pojavili su se i transparenti protiv baznih stanica mobilnih operatora koje se nalaze na krovu šoping-centra Point. \"Černobilj, Fukushima, Vrbani\" samo je jedan od natpisa koji izražava brigu stanara uvjerenih da antene i te kako utječu na njihovo zdravlje.

Uzrokuju bolesti

– Zloćudni tumori, leukemija, aritmija srca, neplodnost, povišeni krvni tlak, poremećaj vida, spavanja i pamćenja, glavobolje, umor, iritaciju i svrbež kože, nervozu, napetost, ali i brojne druge bolesti uzrokuje zračenje baznih stanica. To je navedeno i u letku koji smo dijelili prošli tjedan, a koji je istodobno pozivao i na bojkot kupnje u Pointu – kazao je doktor Srećko Marušić, jedan od stanara Vrbana III. Kako objašnjavaju stanovnici Vrbana, mobilni signal i dosad je bio dobar, a oni nisu dopustili da se stanice postave na njihove zgrade, pa ni ne vide razlog zašto moraju biti na krovu trgovačkog centra.

– Organizirali smo se i pokušali u dogovoru s upravom trgovačkog centra izboriti za uklanjanje antena, ali u tome nismo uspjeli – kazali su ogorčeni stanovnici, tvrdeći kako su dvije bazne stanice, koje su dosad samo \"stajale\" na krovu, ovih dana puštene u pogon.

– To nije točno, kažu iz Point Shopping Centera, te dodaju da se, kad je riječ o antenama, još pregovara sa stanarima.

– Uvažavamo mišljenje susjeda i dalje ćemo otvoreno razgovarati kako bismo zajedno našli najbolje rješenje – rekao je direktor Pointa Krešimir Dominis te dodao kako su bazne stanice trenutačno u fazi testiranja i mjerenja, a ne u operativnoj funkciji.

Iz centra su također naglasili kako je elektromagnetsko zračenje antena u skladu sa zakonom, odnosno u granicama dopuštenog.

Granice zračenja

Svjesni su toga i stanari Vrbana III, ali ističu kako tijelo Europskog parlamenta za znanost i tehnologiju preporučuje kao gornju granicu zračenja onu koja je čak 16 tisuća puta manja od hrvatskog minimuma.

– Treba reagirati čim prije. Za postavljanje stanica nije potrebna nikakva dozvola osim one vlasnika objekta na koji se antene postavljaju, a to je nečuveno. Antene su samo petstotinjak metara udaljene od vrtića i škole, ne želimo da se što dogodi – komentiralo se jučer uz jutarnje kave na Vrbanima III, u najmlađem kvartu u gradu, a stanari su najavili i kako akcije protiv antena mobilnih operatora na krovu Pointa neće stati s transparentima.

>>Transparentima protiv antena u Point centru na Vrbanima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije