Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPUNI REDIZAJN GRADA

Centar Velike Gorice pretvorit će u šetnicu, a vozila protjerati

03.03.2015. Zagreb ,.Zagrebacka ulica u Velikoj Gorici. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
04.03.2015.
u 14:30

Građanima se ideja šetnice sviđa iako su pomalo zabrinuti hoće li prometno rješenje biti prekomplicirano.

Uže središte Velike Gorice bez automobila. Taj bi scenarij Velikogoričani mogli dočekati već 2016. godine. Naime, realizacija pješačke zone najavljene kao predizborno obećanje gradonačelnika Dražena Barišića (HDZ) ulazi u novu fazu. Pa tako nakon transformacije jednog dijela Zagrebačke ulice u zonu smanjenog prometovanja prije dvije godine, ove se godine, kako doznajemo, očekuje potpuno izbacivanje prometa osobnih automobila iz centra koji bi tako trebao postati buduća oaza kulturnog i društvenog života šestog po veličini grada u Hrvatskoj.

Dva nova rotora u centru

– Već ćemo ove godine početi uklanjati promet osobnih automobila iz buduće pješačke zone, dok bi javni prijevoz i dalje vozio tom rutom – objasnio je Dubravko Katulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet, te napomenuo da se s projektom ne žuri jer se ne žele postaviti nerealni rokovi. Kako kaže, projekt se radi polako i u fazama kako bi se mogao financijski realizirati, ali i kako bi se građani imali vremena naviknuti na promjene.

– Teško je izbaciti stare navike građana, zato ih postupno treba naviknuti na novosti – rekao je Katulić.

Upravo je zato prije dvije godine na početku Zagrebačke ulice, kod Trga kralja Tomislava, uvedena zona slabijeg prometovanja od 40 km na sat, a ukinut je i jedan trak koji je prenamijenjen u parkiralište. Sada se tim trakom više uopće neće prometovati, a očekuju se i druge transformacije u centru.

Naime, predviđena je gradnja dvaju rotora – jednog na križanju Sisačke i Zagrebačke ulice te drugog na križanju Ulice Matice hrvatske i Kolarove. Početkom gradnje rotora postojeći semafori bit će zamijenjeni, a ujedno bi se iscrtale i nove biciklističke staze. Također, planira se i nova regulacija prometa na Trgu kralja Petra Krešimira IV. te u Ulici Matice hrvatske, koja bi iz jednosmjerne trebala postati dvosmjerna. Kružnim tokovima osigurat će se veća sigurnost, ali i bolja cirkulacija prometa.

Suradnja s poduzetnicima

Krajnji je cilj potpuno prenamijeniti centar u prostor s novim sadržajima koji bi se otvorili s konačnom vizualnom promjenom središta Velike Gorice.

– Kad ispunimo sve preduvjete, a to je, prije svega, micanje prometa iz centra, krećemo s konačnom realizacijom, za koju već postoji idejno rješenje – kaže Katulić te napominje da će se projekcije još prilagoditi iako će se ostati pri početnoj ideji spajanja više gradskih trgova u jednu veliku zonu za građane.

Za uređivanja surađivat će se s poduzetnicima koji će tamo imati svoje prostore. Građanima se pak ideja šetnice sviđa iako su pomalo zabrinuti hoće li prometno rješenje biti komplicirano.

Komentara 4

VV
vedran.vuinac
22:04 04.03.2015.

Svaka čast, tako se osigurava vlast, a ne s fontanama jbt :-)

VS
vuk samotnjak
09:54 05.03.2015.

ja ne znam jesu li ovi na vlasti ludi ili kaj? Zagrebačka nije pretvorena u zonu smanjenog prometovanja, nego u zonu sumraka! Ispod njihovih ureda već 2 godine vladaju nesnosne gužve, buka i ogromno zagađenje vozila koji stoje ili voze puževim korakom. Gorica ima previše stanovnika da bi glavna cesta imala samo jednu traku, a kada se tome dodaju Sisčani, 'Austrijanci' i 'Njemci' koji ne žele po obilaznici nego i dalje ulaze u centar...katastrofa!

DU
Deleted user
14:51 04.03.2015.

velika gorica nije klasicno naselje - to je selo preraslo u grad u posljednjih xx godina zahvaljujuci blizini Zagreba...ja ni ne znam gdje je centar.....selo je uz cestu a centar je valjda bio tamo gdje je crkva, krcma....ovako danas mijenjati nije zahvalno....u svakom slucaju sretno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije