Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Problemi ZET-ove linije 268: Čemu vozni red kad ga se autobusi ne drže?

Autobusna stanica na Glavnom kolodvoru ZET-ove linije 268 za Veliku Goricu
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/5
27.03.2015.
u 09:30

Večernjakovi reporteri na linijama 268 i 330 na kojima putnici gube najviše živaca Zagreb – Velika Gorica. Iz ZET-a kažu da su uzrok kašnjenju i radovi na cesti

Čekanje autobusa 20 minuta, a zatim dolazak njih pet jednog za drugim te komentari poput "zašto opet nema autobusa", "zakasnit ćemo u školu i na posao", "tolika je gužva na stanici da nećemo svi uspjeti ući" svakodnevica su na regularnoj liniji 268 i brzoj 330 koje povezuju Zagreb i Veliku Goricu. Naime, iako autobusa ima dovoljno i prema voznom redu voze često, problem je što ga se gotovo uopće ne pridržavaju.

Problem je kašnjenje

Takvo je bilo stanje i jučer na početnoj stanici kod Glavnog kolodvora gdje smo s putnicima čekali jedan od autobusa. Gužva se stvorila veoma brzo, već nakon pet minuta, no autobus je stigao tek nakon 20-ak minuta. Kada se napunio putnicima, krenuo je, a neposredno za njim na stanicu su došla još dva autobusa brze linije i tri s linije 268.

U teoriji je vozni red odličan, ali u praksi je to puno gužve i čekanja

Lanoa Komerički

– Ne možemo se pouzdati u vozni red. Moramo doći na stanicu i čekati. Nekada imamo sreće pa bus dođe odmah, a nekad dugo čekamo – rekla je Vanea Korica, učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koja svakodnevno putuje iz Velike Gorice u Zagreb na nastavu. Istog je mišljenja Lanoa Komerički koja dolazi na nastavu u zagrebačku IX. gimnaziju.

– U teoriji je vozni red odličan, ali u praksi je to puno gužve i čekanja. Što se tiče ponašanja vozača, o tome se ne može generalno zaključivati jer ovisi od osobe do osobe – rekla je Lanoa Komerički.

I ostali putnici s kojima smo razgovarali ističu kašnjenje kao najveći, a često i jedini problem. Naime, putnici tvrde da ostalih neugodnosti nemaju ako imaju uredan pokaz ili kartu.

Ne možemo se pouzdati u vozni red. Moramo doći na stanicu i čekati. Nekada imamo sreće pa bus dođe odmah, a nekad dugo čekamo

Vanea Korica

– Svatko s kartom nema nikad nikakvih problema s vozačima, ali ima ljudi koji se žele švercati pa dolazi do konflikata – kaže umirovljenica Mira iz Vukovine iza Velike Gorice.

Gužva kod Avenue Malla

S obzirom na to da kasne već na početku, autobusi ne dolaze na vrijeme ni na ostale stanice, a posebno se velika gužva stvara kod Avenue Malla i u centru Velike Gorice. Iz ZET-a poručuju da na liniji 268 prometuje devet autobusa koji u prosjeku kreću svakih 8 do 13 minuta tijekom dana. Što se tiče linije 330, vozi 11 autobusa svakih pet do 15 minuta.

– Problem su gužve na putu, primjerice kod Sloboštine trenutačno promet teče naizmjence pa se poremeti vozni red cijele rute. Ali nikad se ne dogodi da autobus uopće ne dođe – rekao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Komentara 4

TH
than
10:53 27.03.2015.

Izgovori, izgovori... Busevi kasne i kada nije spica i nema puno automobila na cesti. Jednostavno, ne pridrzavaju se voznog reda. Jedno je kasniti nekoliko minuta, ali i do pola sata ?!?! Ako dodjes na stanicu nakon odlaska, mozes nekada i pjeske do glavnoga prije doci.

DU
Deleted user
10:38 27.03.2015.

Autobus nije metro pa da vozi po svojoj prugi. Autobusi voze po cesti gdje su i ostali utomobili pa stoje u kolonoma. Baš jutros autobus iz Laništa bio je u koloni preko puta Nacionalne biblioteke u pravcu kolodvora, i to u žutoj traci rezerviranoj za autobuse. Osobna vozila su napravila kolonu, a policiji ni traga, A tuda voza i autobus iz Velike Gorice. Zbilja ne znam što bi građani htjeli? Da autobus izvadi krila i preleti gužvu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije