Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mašta kao posao

Čarobnjak s Malešnice - pogledajte kako po dječjem crtežu izrađuje igračke

24.11.2015., Zagreb - Dalibor Pupavac, tvorac igracaka. U njegovim rukama svaki crtez djeteta postaje predivna, unikatna, rukom radjena igracka.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
30.11.2015.
u 13:52

– Osim djece, igračke naručuju i odrasli. Cijena ovisi o veličini igračke i količini materijala – kaže kreativni Dalibor Pupavac, autor projekta Plish plush

On likove iz dječje mašte pretvara u stvarnost. Uz pomoć igle, konca te raznog materijala stvara jednooka čudovišta, šarene životinje, prekrasne princeze, kauboje... Dalibor Pupavac, naime, šije unikatne plišane igračke po uzoru na – dječje crteže.

– Bavio sam se raznim poslovima, od konobarenja do obrtništva, a šivanje dječjih igračaka bila je ideja koja se razvijala dulje vrijeme te sam ove godine konačno skupio hrabrosti da je realiziram – kaže Pupavac, elektrotehničar po struci.

Šiva i do 12 sati dnevno

Prije pokretanja projekta Plish plush u ožujku, nije imao gotovo nikakvog iskustva u šivanju. Tada je krenuo na tečaj, no većinu je toga naučio sam uz pomoć vodiča na internetu. Izrada igračaka funkcionira tako da roditelj donese ili pošalje dječji crtež u radionicu. Uz puno truda, mašte i volje, lik s crteža u rukama ovog čarobnjaka s Malešnice, kako ga zovu, počinje se pretvarati u igračku.

– Ima jednostavnih igračaka, no neke su komplicirane i treba vremena da osmislim najbolji način da dvodimenzionalnu sliku pretvorim u trodimenzionalnu igračku – objašnjava Pupavac te napominje da je najkraće vrijeme utrošeno za izradu lutke bilo četiri sata. Najdulje je pak radio jednog zmaja za što mu je trebalo punih šest dana.

– Kad primim narudžbu, šivam od pet do 12 sati dnevno, a inspiracija za rad mi je dječja mašta koja je neiscrpan izvor kreativnosti – govori 45-godišnji Zagrepčanin te napominje kako je svaka lutka jedinstvena i upravo je u tome njihova čar. Za sebe kaže da je još uvijek dijete u duši. U suprotnom, objašnjava, ne bi mogao izrađivati igračke.

– Najdraži dio u procesu izrade lutke mi je trenutak kada mališan dobije poklon. Osmijeh na njegovu licu kada u stvarnosti vidi lik koji je nacrtao izaziva neopisiv osjećaj – kaže ovaj otac troje djece kojima je također često izrađivao igračke. Ponekad, kada napravi narudžbu, toliko mu se svidi da bi je najradije zadržao.

Za izradu koristi jednu šivaću mašinu, no veoma često mora iglu i konac primiti u ruke te pokazati svu svoju vještinu na dijelu kako bi sve do najmanjeg detalja bilo vjerno originalu. Zubi strašnog dinosaura, mačji brkovi i ticala leptira... Roditelji, ali i djeca uvijek se iznenade kad vide gotovu igračku, a Pupavac do narudžbi dolazi putem svoje internetske stranice i Facebooka. Kaže, mogućnosti koje internet pruža odlične su za pokretanje posla i on je to odlučio iskoristiti na najbolji mogući način.

Narudžbe i s Filipina

Osim dječjih crteža, u zadnje je vrijeme počeo dobivati i narudžbe odraslih koje je također osvojio Plish Plush. Početna cijena igračke iznosi 50 dolara, a ovisi o veličini, materijalu i težini izrade.

– Nije mala cijena za Hrvatsku, no svatko tko inače kupuje plišane igračke zna koliko su one skupe, a ovdje je ipak riječ o ručno šivanim unikatima – kaže Pupavac koji prima narudžbe iz cijeloga svijeta, pa su tako njegove igračke do sada putovale u SAD, Veliku Britaniju, Irsku, Švedsku, Grčku, Njemačku... Stigle su čak i do Singapura te Filipina, a bilo je na popisu i država za koje Dalibor Pupavac uopće nije čuo.*

Komentara 1

PU
Pulchrum
15:46 30.11.2015.

Svaka čast! Kreativan čovjek koji koristi svoje talente.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije