Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srednjoškolce privući na svoj fakultet

Čarobnice, pčelari, roboti, dronovi... Ne, to nije film, već smotra sveučilišta

12.11.2015., Zagreb - Smotra Sveucilista u Zagrebu odrzava se u Studentskom centru gdje sveucilista pokazuju svoje programe.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
13.11.2015.
u 10:00

Obrazovanje više nije samo knjiga, čulo se na jubilarnoj, 20. manifestaciji

Simpatične čarobnice smrtnicima na glavu postave magični klobuk, a dok im on govori sudbinu za sljedećih pet godina, nekoliko metara dalje građevinari u punoj opremi, s kacigama na glavi, grade mostove.

U istoj prostoriji, u društvu pčelara Medveda promatraju se kapljice meda, dok na ulazu lete dronovi, i to poštujući prometne znakove te svjetla na semaforu.

Futuristički start

Smotra sveučilišta u Zagrebu, jubilarna dvadeseta, jučer je počela gotovo futuristički, ali studenti koji na njoj predstavljaju svoje sastavnice ističu da obrazovanje više nije samo knjiga, a kako bi sadašnje srednjoškolce pridobili da pohađaju upravo njihov fakultet, koriste se, kažu, "svim sredstvima".

– Kako sastavljati jelovnike, proizvoditi pivo, što napraviti da se od sirovina dobije gotov proizvod, to je uglavnom ono što mi mislimo da je ljudima zanimljivo, pa im i o tome govorimo. Naša čarobnjačka odjeća i klobuk koji kaže smjer koji tko treba upisati samo nam dodatno pomažu u vlastitom predstavljanju – objasnila je Stella Mirić, koja je s kolegicama Dajanom i Ivom jučer na smotri bila za štandom Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Studentice su se "naoružale" i peharom fakulteta kako bi mistični doživljaj bio potpun.

– To je trofej s prve Tehnologijade, koju je naš fakultet osvojio 1997. godine, a ponijeli smo i njega da sve bude nekako u stilu Harryja Pottera – kazale su Stella, Dajana i Iva, koje nisu bile jedine u kostimu. Iako, upozoravao je Marijan Medved s Agronomskog fakulteta, ono što je on odjenuo uopće nije kostim.

– To je pčelarsko odijelo, a budući da se na našem štandu mikroskopom mogu promatrati kapljice meda, na fakultetu slušati kolegij Pčelarstvo, ali i raditi u našem Pčelinjaku biskupa Haulika, logično je bilo da ja budem odjeven kao pčelar – objašnjavao je Marijan Medved, dok su djevojke na štandu Građevinskog fakulteta uvjeravale buduće studente da građevina nije više samo muški posao. Mnogo je usmjerenja, kazale su, a na kolegijima u današnje vrijeme gotovo je jednak broj djevojaka i momaka.

– Specijalizacija na materijalima, organizaciji građenja i prometnicama samo su neke koje se kod nas mogu usavršiti – rekla je Marina Alagušić s Građevinskog fakulteta.

A kad je riječ o cestama, na svoje tu dolaze i studenti Prometnog fakulteta, koji su dio rekvizita izložili i u dvorištu Savske 25, gdje se održava smotra. Semafor, svjetleći prometni znak, ležeći policajac, a najviše dronovi k njima su privlačili potencijalne studente.

Ključ su algoritmi

– Tehnologija je sve naprednija, a mi moramo ići ukorak s njom. Izložili smo samo dio svoje uobičajene opreme pa buduće prometne stručnjake pozivamo da dođu na naš štand do subote kako bi čuli čime se sve bavimo – rekli su Nikol Bošnjak i Mišo Čupić s Prometnog fakulteta, dok su njihovi kolege s Tehnološkog veleučilišta srednjoškolce pokušavali na svoj fakultet nagovoriti uz pomoć studentskih radova. Robot koji sam sastavlja Rubikovu kocku bio je njihov "adut".

– Najviše učimo kroz praktičnu nastavu, a robot koji iz prve, pomoću algoritama, sastavlja Rubikovu kocku u tek nekoliko minuta samo je dio onog čime se svakodnevno bavimo – objasnio je Dominik Škrlec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije