Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne poštuju ugovor

Buna obrtnika, bez posla bi moglo ostati 100 ljudi: Tjeraju nas s Britanca

Britanski trg
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
29.06.2016.
u 22:05

Tržnice Zagreb obrtnicima nisu produljile najam, a to opravdavaju činjenicom da dio njih na štandovima prodaje lako kvarljivu robu

Tržnice Zagreb odlučile su ugasiti život na starom zagrebačkom trgu. Odlučile su s Britanskog trga maknuti sve male vrijedne tvrtke i obrtnike te obične ljude koji daju život trgu.” Natpis ugostiteljskog lokala “Kava Tava” u kratkom je roku na društvenim mrežama digao prilično veliku paniku i ogorčenost među građanima. Mijenjat će kultni Britanac.

Vijest se brzinom munje proširila među zaljubljenicima u stari trg. U deset minuta objavu na Facebooku “podijelilo” je 200 ljudi, a svi koji su bili u blizini navratili su da daju svoj potpis kako bi zadržali trenutačno stanje. Peticiju su pokrenuli isti obrtnici koji bi u petak trebali napustiti Britanski trg.

Uvjeti rada sve lošiji

Samo do podneva prikupljeno je sedam tisuća potpisa, a u akciju prikupljanja krenuli su volonteri, mjesni odbori, gradska četvrt... – Prije dvadeset dana dobili smo rješenje od Tržnica Zagreb kako nam ne mogu produljiti ugovor s Gradom Zagrebom jer još čekaju njihov dopis. Poslali smo nekoliko desetaka mailova, zvali sve moguće institucije, ali nikakvog odgovora nismo dobili. Ako mi ne možemo doći do gradonačelnika Milana Bandića, odlučili smo tražiti sve koje poznajemo da nam pomognu da ga dovedemo na Britanac – kazuje Dored Najjar, vlasnik “Kave Tave” te dodaje da su isti dopis dobili svi koji posluju u pokretnim kombijima i kućicama. Bez posla bi tako moglo ostati ukupno 100 zaposlenih. Prodavači na štandovima kao i cvjećari, dodaje, trebali bi ostati.

– Strašno je što se nemamo kome obratiti, s kim popričati, ne znam što ću ako budemo morali odavde – kazao je Neven Frljak, koji na trgu prodaje piliće. Maknuti se mora i mljekarnica, mesnica... Britanski trg već godinama sustavno uništavaju, žale se prodavači koji tamo rade. Nekad su tamo bile tri ribarnice, dvije pečenjarnice i ostali sadržaji, a sada stoje prazni prostori.

– Uvjeti rada iz godine u godinu sve su lošiji. Za sve se moramo sami brinuti, od koševa za smeće, čišćenja... A nameti su previsoki. Mjesečno najam jednog suncobrana plaćamo 300 kuna, koji u nabavi košta 500 do 600 kuna – kaže Dragica Vrsajko te dodaje da nije u redu preko noći ljude tjerati s trga.

"Prodaju lako kvarljivu robu"

Potpis su dale i mnoge javne osobe, od poduzetnika Mare Srezovića, HNS-ovca Tomislava Stojaka, a podršku je jučer iskazao i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić. No još uvijek je enigma što se na trgu planira.

– Postoji projekt gradnje garaže ispod Britanca – kažu obrtnici dodajući kako im nije jasno kako se Tržnicama Zagreb isplati izbiti toliki novac iz vlastitog džepa.

– Svi smo mi redoviti platiše, samo moj obrt godišnje plaća 250 tisuća kuna. A naplaćuju nam asfalt, doslovce – kaže Dored Najjar, dodajući da je ovo već treći put da ih pokušavaju otjerati. Prvi pokušaj bio je prije deset godina, kada su, kaže, rekli da se brinu o sigurnosti konobara koji prelaze cestu kako bi posluživali goste. A drugi su put rekli da će mjesto dati nekome tko je ponudio veći najam. Iz Zagrebačkog holdinga kazali su, pak, kako se ugovori ovaj put neće produljiti jer dio zakupaca na tržnici ne poštuje odredbe ugovora koji je sklopljen s Tržnicama Zagreb. – Prodaju lako kvarljivu robu u neadekvatnim uvjetima pa je njezina zdravstvena i sanitarna ispravnost upitna, a time ugrožavanje zdravlje kupaca – kazala je Senka Knežević iz ZG holdinga.     

Komentara 26

Avatar liquidsky
liquidsky
23:41 29.06.2016.

Bandić i njegova klika opet muljaju. I mala djeca oko Britanca znaju da te obrtnike ne miču tržnice samovoljno nego Bandić sa svojim ulizicama zbog nekih svojih razloga koji će ubrzo biti otrkiveni. Možda neke druge prikolice koje postavi lik iz Bandićevog sela ili terasa neke birtije čiji je vlasnik dobar s Bandićem i družinom? Premijer Bandić ha ha ha ha ha! Nek policija malo pronjuška o čemu se radi jer to smrdi, smrdi, užasno smrdi...

K4
kiki_4
22:15 29.06.2016.

Sad će Bandić postaviti koju fontanicu za pokoji milijončić kuna, i upropastiti jedini živahni zagrebački trg sa starim štihom

DU
Deleted user
22:38 29.06.2016.

Plac je tamo sto godina, još se nitko nije otrovao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije