Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studenti u domu Cvjetno naselje

'Bio sam u sobi i osjetio dim. Ubrzo su svi počeli vikati: 'Ajde van''

23.02.2017., Zagreb -  Policijski ocevid u 4. paviljonu Studentskog doma Cvjetno naselje zavrsen je, a studenti obilaze svoje sobe. Prema nesluzbenim informacijama pozar je najprije izbio u cajnoj kuhinji te se prosirio na terasu, fasadu i cetvrti kat dom
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
24.02.2017.
u 10:58

Sumnja se da je požar izazvao opušak cigarete bačene na krov

Jutro nakon požara četvrti paviljon zagrebačkog studentskog doma Cvjetno naselje i dalje je bio ograđen policijskom trakom. Studenti su nervozno šetali i prstom pokazivali na izgorjelu fasadu i izbijene prozore. U sobe su počeli ulaziti oko 11.30 sati, poneki od njih strahujući što će ih dočekati kad otvore vrata. Većina ih je prespavala kod kolega u drugim paviljonima Cvjetnog naselja.

Čistili sobe i hodnike

– Sreća je u nesreći što su u našoj sobi više-manje nastradali samo prozori i rolete te vrata jer su vatrogasci morali provaliti u sobu. Računalo, odjeća i druge stvari nisu nam uništene jer su vatrogasci brzo reagirali pa su ugasili vatru prije nego što se proširila – kazao nam je student Domagoj Antunović.

Njegova je soba druga po redu od čajne kuhinje za koju se prvotno mislilo da je u njoj izbila vatra. Domagoj se u Zagreb vratio samo po stvari. Kaže, sreća je što su rokovi završili pa može nekoliko dana biti kod kuće u Sisku, gdje je bio i prekjučer, kad je buknuo požar. Djevojka u sobi pokraj njegove nije te sreće. Ona je, naime, tek u petak stigla u Zagreb iz Portugala. Knjige, laptop, odjeća, sve je neupotrebljivo.

– Dobro sam i ne trebam pomoć – samo je kratko rekla, potresena od nemilog scenarija koji ju je zatekao tek nekoliko dana nakon što je došla u metropolu. Njezina soba i čajna kuhinja potpuno su izgorjele. Miris paljevine intenzivno se osjeća i dan nakon buktinje. Vatrogasno crijevo kojim su studenti pokušali ugasiti vatru još je uvijek na hodniku. Čistačice su nešto prije podneva krenule raščišćavati sobe i hodnike, a zbog nesnosne količine prašine i smrada, na nos i preko usta navukle su i maske. Požar su vatrogasci lokalizirali za tri minute, ali su prilikom intervencije kamionom prešli preko noge ženi (77). Liječnici su joj u srijedu amputirali stopalo, ali je, nažalost, jučer podlegla teškim ozljedama. Policija i dalje istražuje požar, ali prema prvim nalazima očevida vatra je krenula s krovišta na spojnom objektu između trećeg i četvrtog paviljona. Istražitelji, ali i studenti sumnjaju se da se vatra proširila zbog opuška cigarete.

– Dečko koji je iz čajne kuhinje izašao minutu prije evakuacije rekao je da se tamo nije ništa dimilo ni zapalilo, već je vjerojatno počelo gorjeti na prozoru ispod. Naša studentska teorija je da je netko bacio smeće kroz prozor ispod kuhinje ili sobe te da je tu pao opušak, a vatra se zbog vjetra rasplamsala – kazala je Franka Vukorepa, studentica medicine.

Ona je prespavala kod prijateljice u susjednom paviljonu. Njezin kolega Ivan Iličić, student strojarstva, kaže da je s njegova krova na prvom katu i krenuo požar.

Inspekcija SC-a u domu

– Sjedio sam u sobi i slučajno osjetio dim. Prozor je bio otvoren, gurnuo sam glavu van i svi su vikali: “Ajde van” – rekao je Ivan.

On je prenoćio kod rođaka. U moru negativnih vijesti lijepa je gesta što su se studenti ujedinili i ponudili pomoć i smještaj kolegama iz četvrtog paviljona. O smještaju se brine i Studentski centar u Zagrebu. Oštećeno je 12 soba.

– Studente čije sobe nisu stradale pustili smo u sobe čim je naša inspekcija utvrdila da je sigurno da se vrate, odnosno procijenila stanje u svakoj sobi što se tiče higijene, zraka, plinova... Studentima kojima su stradale stvari pomoći ćemo i financijski, a obnovu soba pokrenut ćemo odmah – kazao je jučer poslijepodne Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra.

>>Prenoćište zapalio vatrogasac koji je gasio požar!?

>>Zapaljen skuter Suzuki, istom vlasniku izgorio Mercedes, susjedu Fiat

Komentara 1

IH
iron.hide.54966
15:10 24.02.2017.

Treba u potpunosti zabraniti pušenje u domovima jer sve to se dogodilo zbog jednog opuška...zar ne piše na kutiji da pušenje ubija, u ovom slučaju i nedužne ljude,slučajne prolaznike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije