Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad fontana

Britanac “stopira” nova fontana, bit će nam to – 86.

Britanac
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
19.08.2016.
u 11:26

U Zagrebu je 50 aktivnih, 16 zapuštenih i 18 fontana u dvorištima raznih ustanova i tvrtki, a još jedna upravo niče u Jagićevoj ulici

Asfaltiranje ceste i parkirališta sa sjeverne strane Britanskog trga, na križanju Kukuljevićeve i Nazorove, trebalo je biti gotovo još 25. srpnja, no radovi su prekinuti. Postavljen je samo jedan sloj asfalta, a dio površine stoji raskopan, pa se mnogi pitaju gdje je zapelo. A uređenje je prekinuto zbog naknadne odluke gradonačelnika Milana Bandića da se ondje sagradi fontana. Projekt je u izradi, pa će se radovi nastaviti kada bude završen.

Produžit će pješačku zonu

Parkiralište s 20-ak mjesta će se, kažu, ukinuti, a ondje će se urediti zeleni otok i time produžiti pješačka zona. Osim fontane, postavit će se klupe i zasaditi drveće, a nakon što je s Britanca nestao dio obrtnika jer Bandić ne želi da “Ilički plac bude sajmište na Jakuševcu”, sprema se i nova odluka o terasama na sjevernome dijelu trga kako bi se ujednačile.

Fontana bi, pak, trebala niknuti do kraja godine, čime će ih Zagreb u 2016. dobiti čak šest. Tri pored NSK i ona u Radničkoj završene su, a fontana u Jagićevoj bit će gotova za nekoliko dana. Ona na Britancu, pak, trebala bi biti – 86. u gradu.

Treba ih obnoviti

Umirovljeni inženjer Radoslav Karleuša, koji je radni vijek proveo u Vodovodu, sa suradnicima je, naime, 2009. proveo istraživanje o gradskim fontanama. Dodaju li se njihovu popisu naknadno sagrađene, u Zagrebu je 50 aktivnih, 16 zapuštenih i 18 fontana u dvorištima raznih ustanova i tvrtki, a još jedna upravo niče u Jagićevoj.

– Fontana bez vode je poput ribe na suhom i gradske službe trebale bi obnoviti one zapuštene ili ih ukloniti – kaže Karleuša te dodaje da bi se potom mogla napraviti i turistička tura obilaska svih fontana. Podatak o njihovu broju zatražili smo i u Gradu, ali odgovor nismo dobili. 

Komentara 46

US
USA
12:06 19.08.2016.

Clanak je intoniran kao da je neka pokuda i cudjenje sto eto ima Zagreb toliko fontana. Svako normalan bi bio sretan da grad izgleda sve ljepse i ljepse. I ne trolajte sad kako neki nemaju vodu jer to s tim nema veze

Avatar franccerac
franccerac
12:18 19.08.2016.

Koji naslov. Kako ste svi opjednuti fontana. Pa Zagreb svake godine u uređenje grada i infrastrukturu investira više od 300 milijuna kuna, a ove fontane su samo jedna mala stavka u cijelom tom investicijskom proračunu. Ova npr. fontana na Britancu će koštati 100.000, 150.000kn. i podignut će cijeli taj prostor. Da bar tako i drugi gradovi stvaraju proračunske okvire za investicije i investiraju svake godine kao Zagreb više od 300 milijuna kuna u gradsku infrastrukturu i uređenje grada . Zašto niste informirali nas Zagrepčane o radovima i uređenju Radićeve, završetku Branimrove, širenju radničke, gradnji i uređenju vrtića i osnovnih škola po Zagrebu još puno drugih projekata. U Zagrebu se sve praši od radova, očito je to nekima trn u oku.

Avatar liquidsky
liquidsky
12:43 19.08.2016.

Ovdje nije bit stvari u fontani jer ako bude dobro dizajnirana oplemenit će prostor, nego u Bandićevim improvizacijama na licu mjesta koje posljedično masakriraju postupke nabave itd. i odugovlače sa završetkom radova. Odluka o gradnji te fontane i ostalih sličnih investicija koje nemaju infrastrukturno nego samo "estetsko" opravdanje zorno prikazuje kakav je sustav upravljanja u Zagrebu uveo Bandić gdje se svaka njegova riječ (a znamo koliko trabunja) bespogovorno provodi od strane njegovih poslušnika. Tako su radili Staljin, Tito i ostali svjetski poznati totalitaristi. Kada se približe neki izbori, a Bandić sudjeluje gotovo na svakim, on posebno podivlja dok njegovi robovi pognute glave trpe njegovo vrištanje tipično za ljude izgubljena uma koji o sebi imaju pogrešnu sliku veličine. U tome je štos, ne u fontani, ona ni za što nije kriva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije