Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesmo li u listopadu ili prosincu?

Božić u dućane već stigao, svi hoteli puni za advent

21.10.2016., Zagreb - Vlasnica ducana Take me home Ranka Grgic Posavec s bozicnim kuglicama. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
25.10.2016.
u 13:00

"Uvezli" smo običaje sa Zapada, a blagdanski program širi se na Opatovinu, Šestine, Borongaj...

Ma kakvo kupovanje kuglica za bor, pobogu, pa listopad je! Prerano je to, nitko još ne razmišlja o Božiću – uvjeravale su nas dvije umirovljenice upitane o izlozima u gradu već i te kako okićenima za blagdane. I čim su nam rekle da se “za Božić treba pripremati skromno i tek u prosincu”, zamakle su iza ugla, pogledale oko sebe, pa – ušle u prvi dućan kojemu je u izlogu stajao Djed Božićnjak.

Još raskošnija proslava

Božićnu ponudu imamo još od početka prošlog tjedna. Ima već i kupaca, uglavnom uzimaju ukrase za bor i lampice, ali i posuđe, odnosno tanjure i zdjele s vilenjacima i sobovima, a posebno su im zanimljive kuglice u obliku NLO-a, nogometnog dresa ili putne torbe – inovacije u asortimanu objasnile su prodavačice u Butlersu, koji nije jedini dućan u kojem je već “to vrijeme godišta”. Kaufland, Müller, Ikea, pa i Take me home u Tomićevoj, u kojemu se prodaju božićne kuglice riječke dizajnerice keramike Marine Marinski, već su odavno zašli u adventsko vrijeme.

– Riječ je o klasičnom marketinškom štosu koji je na Zapadu prisutan godinama, ali i o svojevrsnom trgovanju emocijama – kazao je PR stručnjak Božo Skoko te dodao da pod utjecajem industrije slaviti Božić počnu i oni koji nemaju nikakve veze s kršćanstvom.

U pripremama ne kaskaju ni organizatori Adventa u Zagrebu, koji najavljuju još raskošniju proslavu od one prošlogodišnje. Lampice na Zrinjevcu upalit će za mjesec dana, 26. studenog, a osim “standardne” ponude koju čini osvijetljeni centar i klizalište na Tomislavcu, ove će godine Zagrepčane dočekati pravi Djed Božićnjak iz Finske. Advent će se proširiti i na kvartove koji su malo dalje od centra. Priprema se, naime, adventski program na Borongaju, ali i u Šestinama. Organizacijskog posla ondje se primila Udruga za očuvanje Šestina, a s obzirom na to da je stručni suradnik na projektu Katapult promocija, koja je već nekoliko godina zadužena za Tomislavac, klizalište će imati i u tom podsljemenskom naselju.

– Bit će površine 120 kvadrata, a smjestit ćemo ga pokraj pošte. U parku kod crkve nalazit će se tri ugostiteljske kućice te jedna koja će prodavati šestinske suvenire. Vikendima će biti i glazbeni program – kazali su u udruzi.

U sklopu zagrebačkog Adventa klizalište će postaviti i u Klovićeve dvore, u atrij galerije, a organiziraju i program na Platou Gradec, gdje će, među ostalim, biti posebno mjesto za fotografiranje na kojemu će pritiskom na gumb početi “padati” snijeg.

Oživjet će i Štros

– Dekoracija Gornjeg grada bit će sasvim drukčija, s puno borova i božićne rasvjete, a bit će i koncerata, svirat će Songkillersi, Vatra... – rekao je ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić.

Nova je lokacija i Opatovina, a posebno će oživjeti Strossmayerovo šetalište. I dok ostali noviteti na Adventu još ostaju tajna koju djelatnici Turističke zajednice čuvaju sve do 3. studenog, kada je službeno predstavljanje programa, turisti ne čekaju. Svi Zagrebački hoteli za to su razdoblje puni, a slobodne sobe u vrijeme početka Adventa – nema. 

Komentara 5

Avatar Dr Evil
Dr Evil
13:25 25.10.2016.

kad te netko (ozbiljno) počne uvjeravati da je 10. mj. pravo vrijeme za božićnu kupovinu...bolesno

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
21:41 25.10.2016.

jelka je jelka a cenzura je u vecernjem listu koji ne postuje pravo na misljenje i nema mogucnosti brisanja profila ocekujem odgovor od gospode i brisite moj profil pliz

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
21:38 25.10.2016.

pa tak treba ja sam zel 3000 jelki prek susjeda i poticaje sam dobil a vecernji molim da mi izbrise profil jer ovakve cenzure ni u yugi nije bilo i cudim se da vas eu vec nije upozirili al dajte cenzori i podanici izbrisite mi profil bilo bi to lijepo od vas jel moze demokacija jos u nekad nas vecernjak jos dosla njje pozdrav drugari i gospodo mozda vam gazda dopusti brisanje profila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije