Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodijeljene stipendije učenicima za deficitarna zanimanja

Blizanci su, idu u istu školu i žele biti – vodoinstalateri

27.01.2015., Zagreb - U velikoj dvorani palace Dverce dodjeljene su stipendije ucenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
28.01.2015.
u 11:00

Marin i Martin Knježević dvojica su od ukupno 52 stipendista Grada Zagreba

Za tri godine Marin i Martin Knježević postat će, odgovaraju uglas, vodoinstalateri. Jednojajčani blizanci, objašnjavaju sinkronizirano, zajedno su odlučili da žele upisati upravo Obrtničku i industrijsko-graditeljsku školu, a jučer su primili i stipendije Grada Zagreba, upravo u kategoriji učenika deficitarnih zanimanja.

Dijele iste strasti

– Mjesečna stipendija dobro će nam doći, pogotovo jer nama sve treba duplo – uz smiješak objašnjavaju braća Knježević dodajući kako će tako svakako olakšati i kućni budžet svojih roditelja. A u njega će početi uplaćivati, rekli su, čim završe srednju školu koju su upisali. Zajedno će, dakako, otvoriti vodoinstalaterski obrt.

– Dvojica smo pa nikad neće biti problem rješavati i po dvije intervencije u isto vrijeme – govore Knježevići koji su već, osim budućeg posla, podijelili i onaj sadašnji, školski. Kako objašnjavaju braća, jedan je više za praktične predmete, dok drugi voli one općenite. Zajednička im je, međutim, strast – povijest.

– Volimo je oduvijek, a posebno nam je drago što se stipendije dodjeljuju u palači Dverce jer o njoj znamo sve i volimo je posjetiti – rekli su blizanci nadopunjujući jedan drugome rečenicu.

Izdvojili dva milijuna

Osim njih, stipendiju Grada Zagreba jučer je dobilo još pedeset učenika koji su ove školske godine upisali jedno od deficitarnih obrtničkih zanimanja u glavnom gradu. Među njima najviše je elektroinstalatera, a najmanje zidara, samo jedan. Grad je raspisao i dvije stipendije za tesare, ali nitko se nije javio.

– Trenutačno se stipendira ukupno 151 učenik deficitarnih obrtničkih zanimanja, za što će se ove godine izdvojiti dva milijuna kuna. Svi oni, budući da postoji velika potražnja za njihovim zanimanjima, kad završe školu, imat će siguran posao – rekla je dogradonačelnica Sandra Švaljek.

>>Za 101 studenta i studenticu stipendija od tri tisuće kuna

Komentara 1

IS
Iszrian
14:42 28.01.2015.

I dobro da žele, unatrag jedno 5-10 godina su izgleda svi razvili fetiš na visoko obrazovanje pa je na fakultet išao i tko treba i ne treba, a upisivalo se uglavnom zanimanja kojih ne treba toliko (pravo, politologija, ekonomija). Ne kažem da je visoko obrazovanje loše i da ka istome ne treba stremiti, ali bože moj u zemlji akademskih građana i genijalaca, netko mora i čistiti zahode i kuhati i popravljati automobile. Problem je u tome što se ta zanimanja percipiraju ili kao nedostojna nikog osim propaliteta i/ili niže klase (debilizam) ili se ne plačaju dosta (opet glupost).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije