Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručno usavršavanje u Njemačkoj

‘Bilo nam je čudno kako u Frankfurtu frizeri rade masažu glave, ali je korisno’

Erasmus
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
26.04.2015.
u 10:30

Budući tehničar za računarstvo i dvije frizerke ističu da im je dvotjedni boravak u Njemačkoj, osim stručnih znanja, pomogao i da upoznaju druge kulture i da bi se sada, da odu bilo gdje, lakše snašli

– Koliko god tamo bila dobra hrana, nema do domaće kuhinje – zaključak je Filipa Mladena (17), učenika Srednje škole Dugo Selo nakon povratka sa stručne prakse u Frankfurtu u Njemačkoj. Filip i njegovih 14 kolega u Frankfurtu su proveli dva tjedna na stručnom usavršavanju tehničara za računarstvo. Učili su sastavljati hardvere, a pokazali su im i kako radi sustav umrežavanja. Filip je praksu odrađivao u gradskoj upravi u Frankfurtu.

Sami od prvog dana

– U početku nisu znali što da nam daju da radimo. Na istom mjestu bilo nas je najmanje dvoje. Jezik nije bio problem, služili smo se uglavnom engleskim – kazao je F. Mladen. Srednja škola Dugo Selo drugu godinu, u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU, šalje učenike na praksu u Njemačku preko Erasmus plus programa koji je financiran iz fondova EU.

– Osmislili smo projekt stručnog osposobljavanja za učenike s ciljem razmjene iskustava te stjecanja novih znanja i vještina učenika – rekla je Darinka Svetec, ravnateljica škole.

Prednosti boravka u Njemačkoj, kao što su samostalan život bez roditelja, upoznavanje drugih kultura, običaja, hrane... istaknuo je Eduard Kožul, pratitelj učenika i koordinator mobilnosti pri EU.

– Učenici su sami odlazili na praksu od prvog dana, dobili su i mape s ucrtanim rutama kako doći do odredišta i nisu se izgubili – rekla je profesorica Božica Posuda, jedna od pratiteljica.

Postaju konkurentni

Iskustva s lanjske prakse ispričale su i frizerke koje su prve iskusile takav oblik usavršavanja.

– Radile smo novu tehniku pramenova, minival..., mogle raditi na modelima i jako sam sretna što su me izabrali da idem tamo – rekla je Bernardica Palić (17), učenica frizerskog smjera. Njezina vršnjakinja Ivana Pavlić dodala je da u Njemačkoj rade drukčiju masažu glave, što joj je bilo čudno, ali korisno. Putem programa Leonardo da Vinci za cjeloživotno obrazovanje učenice drugih i trećih razreda frizerskog smjera, njih 20, u pratnji troje profesora praksu su obavljale dva tjedna u osam salona u Frankfurtu. Šefovi su bili susretljivi i pomagali su im te im omogućili da što više naprave i nauče.

– Sada smo pouzdanije, slobodnije i, da sada odemo drugdje, lako bismo se snašle – rekla je Ivana Pavlić. Osim znanja i iskustva, dobit će i certifikat o stručnom usavršavanju s kojim postaju konkurentni na tržištu rada.

– Sutra druga grupa od 15 učenika instalatera za grijanje i klimatizaciju, plinoinstalatera i vodoinstalatera ide na stručnu praksu u Leipzig – rekla je ravnateljica, čija škola već ima projekte za iduću godinu kada na praksu odlaze automehaničari i ekonomisti.     

Komentara 1

DU
Deleted user
09:04 27.04.2015.

Hmm, "sastavljati hardvere"... to ne zvuči smisleno. U praksi se "hardver" koristi i za jedninu i množinu i odnosi se na dijelove računala, od hardvera se gradi, sastavlja, računalo, ne sastavljaja se hardver. Analogno je da se gradi kuća, ne cigle. http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=fV5gUBc%3D&keyword=hardver

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije