Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticaji za obnovu kuća

'Bez subvencije još 
bi nekoliko godina štedjeli za radove'

Kupljenovo - Alen Hevesevic energetski je obnovio kucu sredstvima Fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
31.01.2015.
u 18:00

Uz pomoć Fonda kuće mogu obnoviti i Zagrepčani kao što je to lani učinio Alen Havešević
 iz Kupljenova 
koji je dobio subvenciju od 52 tisuće kn

Zagrepčani će početkom ožujka prvi put moći zatražiti subvenciju za obnovu pročelja, krova, stolarije i promjenu sustava grijanja u svojim obiteljskim kućama. Po 40 posto povrata investicije ili maksimalno 30-ak tisuća kuna dijelit će Fond za zaštitu okoliša za energetsku učinkovitost kuća te po 15 tisuća kuna za ugradnju obnovljivih izvora energije.

Bez lokalne potpore

Riječ je o projektu koji je postojao i prošle godine, no kako je tada u cijeloj proceduri morala sudjelovati i lokalna vlast, a zagrebačka to nije učinila, građani su ostali bez subvencije. Ove godine Fond je odlučio da će subvencije dijeliti izravno građanima, bez sudjelovanje lokalne vlasti kako bi svi vlasnici kuća imali jednake mogućnosti za obnovu. Za razliku od zagrebačkog Ureda za energetiku, koji je prošle godine podbacio, u gradovima Zagrebačke županije subvenciju je dobilo više od 200 obitelji. Samo u Zaprešiću novac za obnovu dobilo je njih 40, a među njima je i obitelj Alena Heveševića.

– U studenom prošle godine potpisao sam ugovor za obnovu fasade i zamjenu vanjske stolarije te ugradnju solarnog grijanja za sanitarnu vodu – kazao je Hevešević. Dodao je da su novac za obnovu prikupljali godinama, no da bez subvencije Fonda to ne bi uspjeli još barem godinu-dvije. Naime, obnova fasade koštala ga je 78 tisuća kuna, od čega je od Fonda dobio 37 tisuća, dok je za solarno grijanje od 30-ak tisuća kuna od Fonda dobio subvenciju od 15 tisuća kuna.

– Isplati se i tko god ima u planu nešto raditi, trebao bi se prijaviti. Ni prikupljanje dokumentacije nije toliko zahtjevno, potrebno je imati projekt obnove i cijenu investicije, a nakon svega treba izraditi i energetski certifikat – objasnio je Hevešević. Dodao je da u energetski obnovljenoj kući žive manje od mjesec dana i da uštede još nisu vidljive na računima, no da je kuća znatno toplija i ugodnija za stanovanje.

Prikupljajte dokumente

Iz Fonda su pak objasnili da će uvjeti i potrebna dokumentacija biti objavljeni u javnom natječaju, no da će sigurno biti potrebno priložiti vlasnički list, dokaz o legalno izgrađenom kućanstvu (građevinska dozvola, rješenje o izvedenom stanju, projekt obnove te ponuda, odnosno predračun sa specifikacijom svih potrebnih radova i materijala).

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović ovih je dana kazao da će se osigurati dovoljno novca za 10.000 projekata te da će svi koji pripreme dokumentaciju zasigurno dobiti i mogućnost da obnove svoju kuću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije