Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deložacije

Bespravno useljeno u 1190 gradskih stanova, oštrije provjere stanara

deložacija
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
15.01.2014.
u 15:00

Zadnja deložacija bila je prošli tjedan, i to zato što je stanarka iznajmljivala gradski stan.

Od ukupno 6171 stana, koliko ih je u vlasništvu Grada Zagreba, a koji se građanima daju na korištenje po cijelom nizu pravila i odredaba, u čak 1190 gradskih nekretnina na cijelom području Zagreba useljeno je ilegalno.

Pojačane kontrole

Porazan je to podatak, posebno zbog posljednjeg slučaja deložacije stanarke iz gradskog stana u Vojnovićevoj 19, u kojoj je korisnica na temelju nepropisno stečenog prava ostvarila i imovinsku korist iznajmljujući stan. Nažalost, nije jedina koja je na nekretnini u gradskom vlasništvu u džep spremala i po nekoliko tisuća kuna mjesečno.

Iako upoznati s činjenicom koja ostavlja prostor “ilegalnim izrabljivačima”, u Gradu ne mogu učiniti ništa da bi zaštitili vlastitu imovinu te da bi deložirali stanare, moraju čekati sudsko rješenje. A čekanje se otegne godinama. Ipak, kako doznajemo, sve je više kontrola i provjera na terenu, no koliko je tih osoba koje provjeravaju gradsku imovinu i njihove korisnike, pitanje je na koje u Gradskom uredu za imovinskopravne poslove i imovinu grada nemaju odgovora.

– U okviru upravljanja stambenim fondom Grada Zagreba redovito se kontrolira način korištenja stanova putem izvidne službe nadležnog ureda i na drugi primjeren način – poručila je Jasminka Lukač, pročelnica Gradskog ureda za imovinskopravne poslove. Pročelnica Lukač kaže kako nastavljaju s deložacijama onih stanara koji gradski stan koriste bez odgovarajuće pravne osnove.

Prvo terenska provjera

Takvi su, bez obzira što nisu na listi za dodjelu stana, niti su u socijalno ugroženoj kategoriji građana, u stanove pretežno uselili još devedesetih godina.

– Tek nakon terenske provjere i prikupljanja potrebnih dokumenata inicira se iseljenje iz stana – objašnjava pročelnica Lukač.

Ipak, u Gradu su ilegalcima omogućili da useljenu gradsku imovinu, a time i svoja prava, legaliziraju, no to ne znači, poručuju iz Grada, da će njihov zahtjev nužno biti prihvaćen, a njihov boravak u nekretnini koju su uživali dosad pravno osiguran.

Takvih koji su predali zahtjeve i još uvijek čekaju rješenja je 805.

– U tijeku je obrada zaprimljenih zahtjeva. Protiv osoba koje nisu u roku podnijele zahtjev za legalizaciju stanovanja ili pak njihov zahtjev bude odbijen, postupak iseljenja će se nastaviti – zaključila je pročelnica Lukač.

>>Deložacija: Dobili stan na čuvanje 1990., a imaju i kuću na tri kata

>>FOTO Spasili obitelj s petero djece – odgođena deložacija

Komentara 8

SW
swimm
19:52 15.01.2014.

a kolika je novcana kazna za prekršitelje?????

GO
golub
18:19 15.01.2014.

Nezakonito grabe gradske stanove a Bandić ništa o tome ne zna, a ne zna niti da se sa suprugom rastao kako bi imali više stanova.

DU
Deleted user
10:37 16.01.2014.

jesam li ja lud ili koja je pm samnom. delal sam kucu, na vrijeme zavrsil , sparal , mucil , odrical , i saDA bi kao trebal placati porez na isto , jer ja imam , a pametni dosli vsli v zagreb ili split jednostavno usli u drzavne stanove , i gle vraga dobit ce taj stan od drzave za kikiriki, daj vise dosta je , ako nema stan u kasarne sa njima , i tak zjape prazne, sve dok ne dobi posal i more si iznajmiti stan. uostalom tko su ti ljudi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije