Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANDIĆ U BEČU

Bečka deklaracija povijesni je događaj za Zagreb i glavne gradove EU

bandić u beču
Foto: Snježana Herek
1/3
21.04.2015.
u 16:19

Usvajanjem Deklaracije okrenuli smo novu stranicu u suradnji glavnih gradova EU s Unijom i Europskom komisijom. Počinjemo kreirati stvari ispočetka, poštujući svaku vlast i vladu, kaže Bandić

Sportskim rječnikom bi mogli reći da smo danas zakucali, jer današnje usvajanje Bečke Deklaracije "Snažan glas u Europi" povijesni je događaj za glavne gradove Europske unije pa tako i za Grad Zagreb, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić hrvatskim novinarima nakon Konferencije gradonačelnika i visokih predstavnika 28 glavnih gradova Europske unije, održane u utorak u Gradskoj vijećnici u Beču.

– Usvajanjem Deklaracije okrenuli smo novu stranicu u suradnji glavnih gradova EU s Unijom i Europskom komisijom. Počinjemo kreirati stvari ispočetka, poštujući svaku vlast i vladu – dodao je Bandić istaknuvši kako će se nova kvaliteta odnosa očitavati u uključivanje glavnih gradova, pa tako i Zagreba u procese kretanja EU politika, što će doprinijeti daljnjem jačanju svijesti samih gradova o njihovoj odgovornosti za europsku, a ne samo lokalnu, regionalnu i nacionalnu razinu.

– Bit će to poticaj gradovima da direktnije surađuju s tijelima i institucijama EU i međusobno – ustvrdio je zagrebački gradonačelnik, napomenuvši da Bečka deklaracija, između ostalog, naglašava potrebu pokretanja i unapređivanja niza procesa i postupaka kako bi se ostvarili temeljni ciljevi Europske urbane agende usvojene u listopadu prošle godine u Rimu.

– Na ono što je bivši europski povjerenik za regionalnu politiku Hahn započeo zajedno s bečkim gradonačelnikom Häuplom, koji je to inicirano, danas smo ovdje u nazočnosti povjerenice EU za regionalni razvoj i urbanu politiku Corine Cretu stavili točku na i – zaključio je Bandić koji se je pred nazočnim skupom izlagao na temu "Trenutna situacija – izgledi i izazovi glavnih gradova EU". Napomenuo je kako Grad Zagreb kao sveučilišno, znanstveno i poslovno središte RH puno očekuje od uključivanja svojih predstavnika – eksperata iz područja znanosti i prakse u ekspertne skupine Europske komisije. Napomenuo je kako Grad Zagreb nakon susreta u Rimu intenzivno radi na kreiranju razvojne strategije ZagrebPlan 2020+, pripremi Strategije urbane aglomeracije Zagreba te strateškim gradskim razvojnim projektima.

Domaćin konferencije bio je bečki gradonačelnik Michael Häupl, a ključni osvrt na glavne teme sastanka, „Trenutna situacija-izgledi i izazovi glavnih gradova EU“, „Koji je okvir potreban za funkcioniranje Urbanog partnerstva na razini EU“ i „Koji su zahtjevi glavnih gradova EU za Urbanu agendu i njihov doprinos Agendi“ dala je povjerenica za regionalnu politiku EU-a Corina Cretu. Uz Milana Bandića sastanku su bili nazočni i njegove kolege gradonačelnici Amsterdama, Atene, Bratislave, Bukurešta, Ljubljane, Luxembourga, Nicosije, Rima, Sofije i Vallea te visoki predstavnici drugih europskih metropola. Nakon konferencije bečki gradonačelnik Michael Häupl i gradonačelnik Amsterdama Eberhard van der Laan održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o sadržaju i značaju usvojene Bečke deklaracije.

Komentara 2

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:15 22.04.2015.

Taj Bandic nas samo sramoti...pa kaj misliju drugi vani kako to kriminalac vodi nas Zagreb....tak nekaj ima samo kod nas....sramota...

DA
davord
16:58 21.04.2015.

Sto je sad ovo.....!!! Zar Bandic nije u zatvoru? Ili su ga pustili samo na dopust da se nade sa svim gradonacelnicima Evrope?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije