Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turski predsjednik u gradu

Baš sam mislio izbjeći gužvu, ali je Erdoğan sletio ranije...

26.04.2016., Zagreb - Krizanje ulice Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice zatvoreno je zbog prolaska sticene kolone s predsjednikom republike Turske  Recep Tayyip Erdoganom. Policija osigurava krizanje.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
27.04.2016.
u 11:52

Mnogi su jučer, prvog dana boravka visokoga gosta u Zagrebu, poslušali policiju i s posla odlazili prije, no "zeznula" ih je satnica pa su zapeli u prometu. No, danas će trebati više sreće jer će dijelovi grada biti povremeno i potpuno blokirani

Policija na svakom koraku, gužve diljem grada, preusmjeravanje prometa, a sve samo – uvertira. Jučer je, naime, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan stigao u Zagreb, a posebna regulacija prometa izazvala je prometni kolaps u gradu. Ipak, prave se gužve očekuju tek danas s obzirom na to da će neki dijelovi grada biti potpuno blokirani.

 

Sudarila se dva auta

Recep Tayyip Erdoğan sletio je u Zračnu luku “Franjo Tuđman“ oko 15 sati, iako je njegov dolazak bio najavljen tek iza 16 sati. Odmah je zatvorena trasa od Velike Gorice do centra Zagreba zbog prolaska predsjedničke kolone u kojoj su se kretala 23 vozila s političkim predstavnicima, poput turskih ministara, poduzetnika te pripadnika sigurnosnih službi. Kolonu je cijelim putem nadlijetao helikopter koji je i kasnije kružio iznad Zagreba. A zbog ranijeg dolaska turskog predsjednika u gužvi su zapeli upravo oni koji su je htjeli preduhitriti.

– Izašao sam s posla pola sata ranije da dođem kući prije nego što se ceste zatvore jer sam pročitao da će ih blokirati nakon 16 sati. Onda zatvore ulicu ranije i već pola sata čekam – rekao je nam Marko Kolić, jedan od vozača kojeg smo zatekli u koloni u Novom Zagrebu. No, kolone se nisu stvarale samo u ulicama uz glavnu trasu kojom se kretao Erdoğan, nego su se prometni čepovi stvorili u većem dijelu grada. Tako su, primjerice, auti stajali u koloni duž cijele Avenije Dubrovnik, Vukovarske, Slavonske... Trubilo se, brojna su se vozila pokušala okrenuti i otići iz gužve alternativnim smjerom, no većina je ipak zapela na cesti. Neposredno prije prolaska službene kolone na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice došlo je i do prometne nesreće u kojoj su se sudarila dva automobila. Ipak, situaciju su pod kontrolom držali brojni policajci koji su bili raspoređeni na svakih nekoliko metara, a na dužnosti su bili cijelog dana.

– Danas je dobar dan jer nije prevruće ni prehladno, ali sutra opet moramo stajati uz cestu gotovo sedam sati i samo se nadamo da neće biti kiše – kazao nam je jedan od policajaca koji je jučer bio na dežurstvu na Aveniji Dubrovnik.

Ipak, ni od policije se većinu dana nije mogla dobiti nikakva konkretna informacija pa su na pitanje kada će cesta biti zatvorena uglavnom odgovarali da ni sami ne znaju kada će im se to javiti. Stoga je, slažu se građani, izbjegavanje gužve bilo čisto pitanje sreće.

– Cijeli dan mislila sam hoću li zapeti u gužvi ili ne, ali na svu sreću krenula sam kući točno kada su ulice otvorene – rekla je 25-godišnja Tea Guth koja je autobusom putovala iz Zagreba u Veliku Goricu. Do manjih je zastoja u javnom prijevozu dolazilo cijelog dana, a isto se očekuje i danas. Većina je tramvajskih linija u jednom trenutku bila obustavljena, baš kao i neke autobusne linije. Jučer su prometnice uglavnom bile zatvorene na pola sata, a osim onih na glavnoj trasi, nije se moglo prometovati ni zonom oko gradskog groblja Mirogoj te područjem od Gornjeg Prekrižja do Pantovčaka. Turski je predsjednik, naime, prvo po dolasku u Zagreb položio vijenac ispred Zida boli te na grobu dr. Franje Tuđmana, a potom ga je na Pantovčaku primila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Esplanade i danas blokiran

Pod blokadom je pak trajno hotel Esplanade u kojem je turski predsjednik i odsjeo, a pred kojim se cijelog dana mogao vidjeti velik broj policajaca i pripadnika sigurnosnih službi. Danas će se ponovno privremeno zatvoriti prometnice kojima će se kretati zaštićena kolona, a neki će dijelovi grada biti potpuno blokirani, poput Gornjeg grada i Trga maršala Tita. Svi se alternativni pravci kretanja mogu pronaći na web-stranici www.mup.hr. Ipak, treba upozoriti da je na popisu alternativnih puteva zabilježena i Ulica Josipa Marohnića pokraj Hypo centra, iako u njoj još uvijek traju radovi na sanaciji nedavno otvorene megarupe u Zagrebu.•

Danas će se ponovno privremeno zatvoriti prometnice na trasi između centra i zračne luke, a na pola će se sata zatvoriti i put između Esplanade preko Ulice grada Vukovara, Slavonske i Avenije Marina Držića do zagrebačke džamije. Od 11 do 15 sati zabranit će se promet na svim ulicama Gornjeg grada između Ilirskog trga i raskrižja Mesnička – Streljačka. Od 15.30 do 18.30 sati neće se pak moći voziti na Trgu maršala Tita sa zapadne, sjeverne i istočne strane HNK. Od 17.45 do 18.15 sati bit će zatvorena Hebrangova ulica zapadnije od Preradovićeve. Također, sve do večeras zabranjeno je parkiranje na tim lokacijama.

Komentara 4

CR
Crafter
12:53 27.04.2016.

Ja sam ranije otišao s posla,ranije su zatvorili,čekao sam 20min i gotovo,šta ste razmaženi svi tako

KG
kgs
15:25 27.04.2016.

Kakve su ovo gluposti. Gužve su i kada nema blokada na navedenim pravcima. Kod nas stalno neko čuđenje kiši, snijegu, suncu, gužvama. Kada bi nas netko procjenjivao po člancima u novinama mislio bi da smo nacija razmaženih pubertetlija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije