Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo

Barišić Milanoviću: Neće Goričani plaćati svojim novcem tuđe dugove

Dražen Barišić (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
10.02.2014.
u 11:28

S našim se novcem gradi infrastruktura u drugim gradovima, a sada biste nam željeli uzeti i vodoopskrbnu infrastrukturu koju su sagradili Goričani, poručuje Barišić premijeru

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić uputio je otvoreno prismo premijeru Zoranu Milanoviću zbog, kako je naveo, daljnje centralizacije. U pismu se između ostalog navodi:

- Potezi koje povlačite služe svemu samo ne građanima. Ne mogu se oteti dojmu da je jedino što znate prodavati hrvatsko bogatstvo. Vaša namjera o „gušenju“ lokalnih vodoopskrbnih sustava, pa tako i velikogoričkog, čini mi se, predstavlja samo uvod u rasprodaju naše vode, jedinog resursa koji nam je još preostao kao prirodno bogatstvo. Zašto bi inače donosili odluku o „uranjanju“ stabilne i učinkovite tvrtke VG Vodoopskrbe u ionako prezaduženi zagrebački Holding. A što to znači za Goričane? Novo poskupljenje!

- Nije li dovoljno što se iz udobne fotelje na Markovu trgu Goričanima poskupjeli grijanje, ukinuli fizikalnu terapiju, smanjili broj timova hitne pomoći? Sada bi željeli uvesti i „jedinstvenu“ cijenu vode koja bi za naše sugrađane značila stopostotno poskupljenje. Velika Gorica je šesti grad po veličini u Republici Hrvatskoj, a vi ugrožavate samostalnost ali i funkcioniranje grada i njegovih građana. Grada koji ima proračun veći od 300 milijuna kuna, koji je financijski stabilan, koji uredno isplaćuje svoje obveze.

Foto: Boris Ščitar ilustracija

Nije Hrvatska samo Zagreb i ne možemo prihvatiti Vaše namjere da se svime upravlja iz Zagreba. Neće Goričani plaćati svojim novcem tuđe dugove i račune. S našim se novcem gradi infrastruktura u drugim gradovima, a sada biste nam željeli uzeti i vodoopskrbnu infrastrukturu koju su sagradili Goričani. Njezina današnja komercijalna vrijednost je oko milijardu kuna i mi je nemamo namjeru prepustiti strancima.

Što možemo pomisliti o namjeri ukidanja Općinskog suda u Velikoj Gorici? Što zaključiti kada predlažete objedinjavanje ureda državne uprave? Zar će svoje potrebe Velikogoričani morati ispunjavati u Karlovcu ili Sisku? Što je sljedeće? Odlazak naše djece u škole u Zagrebu ili primarnu zdravstvenu zaštitu u Sisku? Hoćete li u konačnici predlagati i ukidanje gradova? Sada, kada smo punopravna članica Europske unije, Vladine zamisli sve su dalje od prava koja EU donosi. Umjesto napretka i decentralizacije vodite nas u centralizirani sustav, za koji smo bili uvjereni da je daleka prošlost naše zemlje - zaključuje Barišić u pismu.

Komentara 10

CH
chemica
12:07 10.02.2014.

"Neće Goričani plaćati svojim novcem tuđe dugove i račune. S našim se novcem gradi infrastruktura u drugim gradovima". Upravo se na tome vidi koliko je ovo bolesna zemlja. Čak je i u socijalizmu bilo pravilo da ako želiš vodu, to moraš i platiti preko samodoprinosa. Gdje je logika da Velikogoričani daju novac za vodovod u Pušćoj Bistri ili Desnim Štefanjkima? Sada smo dobili takav kapitalizam u kojem jedna sirotinja plaća drugoj. I svi šute?! Javio se jedan jedini gradonačelnik koji to ne smatra normalnim. Da oni koji su vlastitim novcem financirali gradnju vodovodne mreže kako bi imali vodu, sada to isto moraju činiti i drugima koji su novce trošili na "pametnije" stvari pa i u 21. stoljeću idu na bunar. Normalno Zokiju, normalno gradonačelnicima, normalno građanima. Ispada da postoji tu jedan jedini "čudak" kojem je to neprihvatljivo pa se buni. Svi ostali šute i čak hvale odluku o poskupljenju vode.

SE
sestrićna
14:21 10.02.2014.

najgora vlada u povijesti ovih prostora..nesposobni a osim toga i kradu..

MI
mihan
12:22 10.02.2014.

ako u ovome barisić uspije onda će polučiti i rezultate da vel.gorini zet-u plaćaju 1 zonu u prevozu...i tak i tak..goricani 90% radno su angazirani u zg....pa porezi pa prirezi.pa izgradnja velegrada..zauzvrat ..figga...i još bu nam vodu zeli...zrak već su...::??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije