Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stvaraju pakt

‘Bandićevim receptom’ HDZ se vraća u gradsku vlast nakon 16 godina

Andrija Mikulić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.05.2016.
u 15:11

Stranka se dokazala na lokalnoj, kvartovskoj razini, a prilika za ponovni dolazak u poziciju pružila se sada ostavkom Darinka Kosora. Nakon Canjuge, Mikulić je prvi HDZ-ov šef Gradske skupštine

Zlatko Canjuga pa Andrija Mikulić – 16 dugih godina čekali su hadezeovci u Zagrebu izlazak iz oporbe. Čekali, razmišljali, planirali, dizali ruke za proračun, pa na kraju i dočekali. Za točno 15 dana s bandićevcima će sklopiti pakt i konačno preuzeti predsjedništvo zagrebačkog parlamenta.

Gotovo iz sjene

S Andrijom Mikulićem kao čelnikom Skupštine u rukama će držati predstavničku gradsku vlast koju je stranka, uz onu izvršnu gradonačelničku, imala od 1990. do 2000., kad ih je potpuno potukao Bandić, tad u dresu SDP-a. Gotovo su iz sjene djelovali sve do 2013. kada se polako počeo dokazivati godinu dana prije izabrani predsjednik gradskog HDZ-a Mikulić, koji je svoju stranku uspio dogurati, uz koaliciju s HSP-om Ante Starčević i BUZ-om, na 10 mandata u Skupštini.

Dogovor će djelovati sve do izbora, smatraju analitičari: Bandić nema dostojnog suparnika

Žarko Puhovski

politički analitičar

Nije tajna da su već tada u stranci očekivali rasplet koji im sada slijedi, ali Milan Bandić okrenuo im je leđa te se za dizanje ruku dogovorio s Darinkom Kosorom, koji sada, kada je dao ostavku, za gradonačelnika više ne igra važnu ulogu. Kao još jedan odličan potez hadezeovaca s Mikulićem na čelu rezultat je i u gradskim četvrtima s posljednjih izbora, kada su vlast preuzeli u pet od 17 četvrti, a naknadno su od bandićevaca preuzeli još dvije te, uz koaliciju s HSLS-om, jednu.

Ishodište puta – četvrti

Upravo gradske četvrti pokazat će se ključnima u HDZ-ovu dugom i pomnom planu dolaska na vlast, gotovo po uzoru na onaj kakav je Bandiću pošao za rukom 2000. Lani u prosincu obećali su mu da će podržati proračun ako on pojača lokalne proračune za 100 milijuna kuna.

Dokazali su se tako lokalno, ali i srušili povjerenje Bandić – Kosor jer je dotadašnji predsjednik Skupštine odbio glas dati Bandićevoj raspodjeli gradskog novca. Da će suradnja bandićevaca i hadezeovaca funkcionirati, sigurne su obje strane koje ističu kako već odlično surađuju i na državnoj razini pa bi se sukob mogao dogoditi tek da se ne postigne dogovor oko nastupa na sljedećim izborima.

– Pakt Bandića – HDZ-a samo je uvod u ispitivanje terena oko preslagivanja vlasti na nacionalnoj razini – siguran je analitičar Žarko Puhovski koji vjeruje da će dogovor funkcionirati sve do izbora. Na njima ipak ne očekuje zajednički nastup HDZ-a i Bandića jer smatra da Bandić nema i neće imati ni na sljedećim izborima dostojnog protukandidata

Komentara 7

Avatar NeNormalan
NeNormalan
16:05 05.05.2016.

Sada će nam procvasti 1.000 cvijetova

DA
darwil
17:42 05.05.2016.

Ovaj napuhani puran SKOJ evac si baš paše s Bandićem,iste su političke prošlosti ali one do 1990.

PA
pajopatak
18:43 05.05.2016.

Uskoro izlazi bestseller kuharica - "Bandićev recept", izdavač; Nakladnički zavod Remetinec...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije