Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mogući scenariji

Bandić će radije ostati u pritvoru, nego se odreći mjesta gradonačelnika

Milan Bandić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/15
22.10.2014.
u 16:52

Ostavka, odbijanje prijedloga gradskog proračuna na sjednici Gradske skupštine u prosincu ili osuda zbog kaznenog djela opcije su u kojima Milan Bandić više ne bi bio prvi čovjek metropole

Nema jutarnjeg trčanja, obilaska vrta i desetak dnevnih događanja na kojima se pojavljuje – sada već tri dana. Iako se njegovi suradnici trude održati dojam samouvjerenosti i apsolutnog povjerenja u svoga šefa, svi izbjegavaju reći ijednu riječ. Uhićenje Milana Bandića prilično ih je iznenadilo, a pretrage njegova stana i ureda zasigurno nisu pratili s osjećajem ugode. Sada čekaju da zagrebački gradonačelnik povuče potez.

Ponovna kandidatura

Onaj ključan, po kojem će i sada, kad je pritvoren, “zaplesati” svi ostali – i njegovi prijatelji i protivnici. Potez je to kojim će Bandić odlučiti o sebi, zasigurno u maniri svoje nadaleko poznate rečenice: ”Nisam savršen, ali sam još uvijek najbolji”, ali i potez nakon kojeg će ostali gradski političari pokazati svoje pravo lice.

Prva gradonačelnikova mogućnost, nakon što mu je istražni sudac odredio  pritvor, jest podnošenje ostavke. Ostavka nije obvezujuća, ona je odraz karaktera i morala, ali i jedan od načina da Bandić iziđe na slobodu. Naravno, nakon što budu ispitani svi svjedoci. Odrekne li se iz pritvora svoje pozicije i podnese ostavku, u Zagrebu se raspisuju prijevremeni izbori, na koje se Bandić ponovno  može kandidirati za gradonačelničku poziciju, sve dok ne bude (ako bude) pravomoćno osuđen.

No, kako zasad stvari stoje, teško je vjerovati da će Bandić, samouvjereni i vječni gradonačelnik, kako katkad tepa sam sebi, koji ne propušta priliku naglasiti kako već 15 godina vodi Zagreb, pokleknuti i pristati dati ostavku.

– Ostavka ili pritvor? On će pritvor izdržati prije nego što će pristati dati ostavku. On je mentalno jaka osoba i za njega ovo nije problem – poručila je osoba bliska Bandiću.

Na čelu Zagreba do 2017.

Ako pak sam ne podnese ostavku, prvi čovjek Zagreba može biti sve dok ne bude pravomoćno osuđen ili do isteka svoga mandata 2017. godine. Sve vrijeme koje bi eventualno proveo u pritvoru zbog mogućnosti ponavljanja djela Sandra Švaljek i Vesna Kusin nemaju vremenskog ograničenja u kojem će zamjenski obavljati poslove i stavljati potpise na sve važne dokumente.

Izabere li Bandić tu opciju, prva prijetnja dolazi mu za otprilike mjesec dana kada će skupštinari odlučivati o proračunu. Zasad Bandić i njegova zamjenica Sandra Švaljek imaju podršku koalicijskih partnera i Darinka Kosora, predsjednika Gradske skupštine, no Bandić mora računati s time da takva klima mora ostati sve dok ne prođe proračun za iduću godinu.

Ne prođe li proračun, scenarij je jasan – u Zagrebu se raspisuju prijevremeni izbori i za gradonačelnika i za Gradsku skupštinu.

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

>>Bandićeve žene preuzele vlast, kako funkcioniraju?

>>To je pretanko, ali možda je nedjeljna akcija bila taktička

>>Zamislite da Bandića nema. A sad zamislite novog gradonačelnika

Komentara 62

BO
Boriso
17:11 22.10.2014.

Većina građana je na strani Bandića, to sve ankete pokazuju! Milanović i SDP se gadno varaju ako misle prikupljati poena na Bandiću. Ja se samo nadam da će i Milanovića tako pročešljavati neke institucije jer sve što se prišilo u opužnicama Bandiću se može i Milanoviću prišiti!

DI
dinamojavolim1
17:19 22.10.2014.

da sad izade i da su sad izbori bandic bi ih opet pomeo da se HDZ i SDP malo zapitaju

Avatar mg940
mg940
17:46 22.10.2014.

To je i bila namjera vladajućih, maknuti Bandića ,i preuzeti Zagreb. Čisti politički progon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije