Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjesto trave

Bandić pita građane koji kamen žele na Tomislavcu

Trg kralja Tomislava
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
30.08.2014.
u 11:00

Anketa o najprimjerenijoj vrsti materijala za obnovu prostora, na listić treba dopisati broj jednog od kamena ponuđenih pred spomenikom

Pet kamenih blokova postavljeno je na Trgu kralja Tomislava, a oni su primjerci među kojima građani trebaju izabrati čime će biti popločana površina oko spomenika kralju Tomislavu.

I obnova fontane

Gradonačelnik Milan Bandić tako je izgled Tomislavca prepustio u ruke građana – dao im je pravo da u park umjesto trave stave kamen po svom ukusu.

Naime, trenutačno Grad provodi anketu među građanima pitajući ih sviđa li im se projekt obnove trga te, prema uputi osoba na štandu, građani upisuju broj kojim je označen kamen koji im je favorit.

Popločenje površine oko spomenika i postavljanje kamenih klupa nastavak je projekta koji je počeo osamdesetih godina prošlog stoljeća, a čiji je autor arhitekt Branko Silađin.

– Tada je u parku na Trgu kralja Tomislava zamijenjeno drveće, nakon čega je ponestalo novca te ploče nikada nisu stavljene. Sada se nastavlja tada započet posao, no projekt je dijelom izmijenjen. Tada su bile zamišljene stepenice do popločene površine, a sada su one izbačene – objasnio je Silađin.

Na pitanje zašto, ako je on autor projekta, građani biraju boju kamena umjesto njega, kazao nam je da je on imao svoj odabir, no da je gradonačelnik Bandić želio čuti mišljenje građana.

Tako je gradonačelnik još jednom ispred rješenja stručne osobe stavio mišljenje javnosti različitih afiniteta i profesija. Sam Silađin preferira najsvjetliju varijantu ponuđenog kamena.

Ove su godine za obnovu Trga kralja Tomislava predviđena dva milijuna kuna, od čega dio za izradu dokumentacije, a dio za obnovu fontane u parku. Natječaj za izvođače koji će obnoviti fontanu objavljen je prije deset dana.

Kada će početi postavljanje ploča, ovisi o datumu objave natječaja za izvođače radova. Grad se ove godine posvetio “pomlađivanju” Tomislavca, dijela Zelene, odnosno Lenucijeve potkove, a nedavno su počeli i radovi na obnovi obližnjih fasada.

Obnova fasada

Grad investira čak polovicu ili sva sredstva za obnovu pet zgrada na istočnoj strani trga koje su zaštićene kao kulturno dobro s kraja devetnaestog stoljeća.

Komentara 38

TT
tttt
11:16 30.08.2014.

a zašto ne trava?

DB
del boy
09:38 31.08.2014.

Druže Bandiću! Gradiš fontane,poklanjaš poslovne prostore svoim poslušnicima,široke ruke doniraš novce građana Zagreba a u mome rodnom gradu nisi u stanju napraviti bazen za tri opčine ( Maksimir,Peščenica,Dubrava).- Kad sam ja bio klinac svi smo se kupali na Sveticama.Tada je je to bio vojni bazen ali ti to nemožeš znati jer nisi znao gdje je Zagreb.Tada su osnovnoškolci imali besplatan ulaz a danas nemaju ni mjesto gdje će se kupati.Sječam se dana kada si skočio u bazen na Sveticama i rekao da ovaj kompleks nikad neče biti zatvoren.Nakon svega viđenog mogu zaključiti da si ti najobičniji demagog i blefef. Bez poštovanja.

IC
ICCO
22:09 30.08.2014.

Želimo, želimo da se Bandić obučen u tirkizno zeleni Borat kupaći kompletić prošeće u koledžicama i ercego-bijelim čarapama od Ilice 1 do Ilice 99!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije