Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zamijenjene zamjenice

Švaljek najavila smjenu Bandićevih pročelnika, on Zagreb dao V. Kusin

Sandra Švaljek,Vesna Kusin
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
26.03.2015.
u 21:37

Točno u 16.52 sata Sandra Švaljek i Vesna Kusin primile su rješenja kojom se jednu razrješuje ovlasti, a drugoj daju. Potpisale su ih u Gradskoj skupštini. Milan Bandić čekao je da dogradonačelnica Sandra Švaljek odradi današnju sjednicu Gradske skupštine pa da je razvlasti i ovlasti preda Vesni Kusin, drugoj dogradonačelnici

Gradonačelnik Milan Bandić predao je vođenje metropole Vesni Kusin, drugoj svojoj zamjenici, a otkazao je punomoć Sandri Švaljek, koja je grad vodila posljednjih pet mjeseci.

Ljutić donio odluku

Poslijepodne, za trajanja Gradske skupštine, Bandićevu odluku Sandri Švaljek i Vesni Kusin u Gradsku vijećnicu donio je Robert Ljutić, koji glasi za Bandićeva tjelesnog čuvara. Dvije Bandićeve zamjenice zajedno su stale pred javnost i potvrdile informaciju. Švaljek je rekla da će sutra iznijeti svoje mišljenje, dok je Kusin rekla da će joj prvi potez biti razgovor sa Sandrom Švaljek.

– O ovome se dugo nagađalo i svi ste vi to znali prije nas, mislim da to dovoljno govori – kazala je Kusin, a na pitanje hoće li moći sama voditi grad, odgovorila je “da može pokušati to napraviti”. Bandićevu odluku nije htjela komentirati, a na pitanje hoće li njezine odluke biti više po volji Bandiću, rekla je “da ne zna, da ćemo to vidjeti u budućnosti”.

O otkazivanju punomoći Sandri Švaljek govori se otkad je Bandić opet, prije dva tjedna, završio u pritvoru. Njemu se nije svidjelo što se Sandra Švaljek odmetnula od njega i počela potpuno samostalno voditi svoju politiku te se, iako je prvotno najavljivala, nije uključila u rad njegove udruge Klub Milana Bandića, kojoj je intencija prerasti u stranku. Najviše joj je Bandić zamjerio to što je odlučila promijeniti upravu Zagrebačkog holdinga. Za razliku od nje, Vesna Kusin, nekadašnja novinarka i ravnateljica Klovićevih dvora, ostala je uz Bandića.

Prije nego što je dobila punomoć, Vesna Kusin kazala je da je spremna preuzeti grad, a na pitanje mogu li se očekivati promjene u vođenju grada, kazala je da dva novinara “mogu različito interpretirati isti tekst”. S obzirom na to koliko se nagađalo da će joj Bandić oduzeti ovlasti za vođenje grada, S. Švaljek mogla je predvidjeti taj ishod, no nije mogla znati kada će Bandić tempirati takvu odluku. Stoga je na sjednici Skupštine odigrala dobar politički potez – najavila je smjenu dijela pročelnika koji su nadležni za izradu Generalnog urbanističkog plana s kojim se kasni. Time je, s obzirom na to da je najavila smjenu njegovih ljudi, Bandića izazvala da konačno prekine neizvjesnost njezine smjene, a istodobno je dobila “bodove” jer može reći da ju je smijenio kada je najavila promjene u gradskoj upravi koja ne funkcionira i zbog koje se kasni s GUP-om, jednim od ključnih dokumenata.

Pustio da dovrši posao

Istodobno, Bandić je odlučio da neće iz zatvora izazivati potpuni kaos u gradu i oduzeti Sandri Švaljek punomoć prije zasjedanja Gradske skupštine. U tom slučaju dovelo bi se u pitanje tko treba “braniti” prijedloge koje je poslala S. Švaljek. Bandić ju je pustio da dovrši posao.

S. Švaljek ranije je najavila da će dati ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika i aktivirati zastupnički mandat u Gradskoj skupštini. Istodobno, Švaljek odlaskom s mjesta dogradonačelnice neće biti ni financijski ugrožena jer se ima pravo vratiti se na posao na Ekonomski institut. Uz previranja tko će preuzeti izvršnu vlast u Zagrebu, na Skupštini se, i od HDZ-a i od Bandićevih ljudi, neslužbeno moglo čuti da će formirati koaliciju koja će podržati Vesnu Kusin.

Predsjednik gradskog HDZ-a Andrija Mikulić, na pitanje izaziva li Bandić svojim potezom nered u Gradu, kazao je “da bi u normalnim uvjetima to nazvao ekshibicionizmom, ali je Bandić u teškoj životnoj situaciji”.

>>Sandra Švaljek: Ako Bandić imenuje Vesnu Kusin, dat ću ostavku i idem u Skupštinu

>>Pravni kaos u Zagrebu

Video: Ivan Pandžić/24sata

Komentara 202

ME
melanija
15:55 26.03.2015.

izbori!

DU
Deleted user
16:17 26.03.2015.

Sucima koji su razbojniku Milanu dopustili da i dalje upropastava grad raskinuti ugovore i... otkaz!!!

DU
Deleted user
16:21 26.03.2015.

Prof. umjetnosti će bolje voditi grad od provjerene dr. ekonomskih znanosti. Zato i jesmo tu gdje jesmo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije