Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasan stav

Bandić: Odluku o eventualnom preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg treba donijeti na referendumu

trg maršala tita
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
05.11.2016.
u 13:16

Taj referendum, kaže Bandić, održao bi se 21. svibnja iduće godine, kada i lokalni izbori

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić smatra da odluka o eventualnom preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg treba donijeti na referendumu, koji bi se održao 21. svibnja iduće godine, kada i lokalni izbori.  

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u intervjuu za Hinu najavio je preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg o čemu je, kako je rekao, očekuje Bandićevu potporu. Na pitanje novinara kako komentira Mikulićev prijedlog, Bandić je skupu svoje stranke odgovorio: – Mislim da se na tome trebaju izjasniti građani na referendumu i to može biti peta kutijica na izborima 21. svibnja. To će biti stav moj i stav moje stranke. Da u istom trošku napravimo taj test i da građani Zagreba odluče jesu li za ostanak Trga maršala Tita ili su za to da taj Trg se vrati na svoje staro nazivlje, a to je Kazališni trg. Mislim da je to najpoštenije.

 Bandić je najavio da će o tome posebno sazvati konferenciju za novinare te poručio kako se njegov stav zna.

– S obzirom na osjetljivo pitanje koje je predsjednik Tuđman skinuo s dnevnog reda Skupštine 1994. godine, ja sam toga svjedok. Odbor za imenovanje ulica i trgova je već bio donio odluku, mislim da je bio tada na čelu Odbora gospodin Budiša, bio sam vjerovnik toga u Gradskoj skupštini, i gospodin Tuđman je to stopirao. Ne samo zbog gospodina Tuđmana, predsjednika tada HDZ-a i predsjednika države, koji je to napravio, nego zbog podijeljenosti ljudi oko toga treba li ili ne treba preimenovati Trg maršala Tita u Kazališni trg, mislim da treba organizirati referendum – objasnio je Bandić.  

'Građane to neće ništa koštati'

Na pitanje stigne li se referendum organizirati Bandić je odgovorio: – Apsolutno da se stigne. Ali, ono što je najbitnije, građane neće ništa dodatno koštati. Neznatno, jer će biti još jedna kutijica, peta. Objasnio je da će na biračkim mjestima na kojima će se provoditi lokalni izbori za Zagreb biti pet kutija. – Jedna kutija je gradonačelnik i zamjenici gradonačelnika, druga kutija je Gradska skupština, treća kutija je vijeće gradske četvrti i četvrta mjesni odbor. I bit će još jedna, peta kutija pored, ako bude, a to je moj prijedlog, moje stranke i mene da to napravimo i da građani o tome odluče.

Upitan kako će onda njegova Lista i stranka glasovati na sjednici Gradske skupštine kada na dnevni red dođe taj prijedlog Kluba HDZ-a, HSP AS i BUZ-a, Bandić je odgovorio kako je on rekao svoj stav.

  Mikulić u intervjuu za Hinu najavio preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg te rekao da je o tome već razgovarao s gradonačelnikom Bandićem te očekuje njegovu potporu. 

> > Mikulić: Mijenjamo Trg maršala Tita u Kazališni trg

Komentara 57

BA
bakulušić
14:58 05.11.2016.

Neka državna televizija prikaže dokumentarni film Romana Ljeljaka o Hudoj jami i to i terminu poslije Dnevnika. Nakon toga, nitko razuman neće biti protiv preimenovanja trga. Referendum je zadnja opcija.

DU
Deleted user
14:06 05.11.2016.

Zašto referendum? Osnovna mentalna higijena je proglasiti uza sve forenzičke dokaze i dokumente koji postoje da je Tito zločinac. Shodno tome skidajte nazive ulica i trgova sa njegovim imenom. Ali što očekivati od gradonačelnika koji do podneva nosi bedž sa Titinim likom, a poslijepodne ide na misu zadušnicu za žrtve Titinog terora. Ludilo!

TH
than
23:28 05.11.2016.

Nakon sto smo sredili demografiju, nezaposlenost. Ekonomija nam cvjeta, red je da se bavimo imenima trgova i generalima. Hoce li tu ista biti bolje ? Od '45te se mjenjaju imena trgova i bavimo se nekim laznim partizanima i braniteljima koji nitko nije niti odlucio raskrinkati. Sa preko 500 000 branitelja bi osvojili i Vojvodinu, pa i Transilvaniju u naletu, koliko ih se tamo lazno zaposalo.... I svi vuku svoja lazna prava i nitko ne reagira, a drzava propada i propada.... Na kraju vi pravi branitelji ste se borili za privilegije laznih i za strance koji ce kupiti ovu zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije