Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javno na premijera

Bandić: Mudar premijer ne bi se odrekao Zagreba

Zoran Milanović,Milan Bandić
Foto: Željko Lukunić/24sata
1/2
22.04.2014.
u 13:33

Bandić i Milanović nikad nisu bili u ljubavi, a sad se provociraju ili ignoriraju

Iako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izbjegava osobne sukobe i napadanje suparnika, u subotu navečer na HRT-u biranim je riječima poručio premijeru Zoranu Milanoviću da je nesposoban voditi Vladu. Otkad je lani opet pobijedio u Zagrebu, Bandić svaki svoj potez u gradu nastoji prikazati kao primjer Vladi kako se ponašaju odlučni političari.

“Imaju alat, a ne rade”

Krenuo je s deset posto nižim troškovima plaća i brojem zaposlenih u gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu, ponudio se Vladi da spasi Imunološki zavod, da im posudi novac za nastavak poticanja zapošljavanja... U lošim potezima Vlade sebe je izvlačio kao spasioca. Dio je to njegove kampanje za nacionalne izbore. U razgovoru za Dnevnik 3, istina bez žestokih riječi, obrušio se izravno na Milanovića nastojeći ga prikazati kao samoživu osobu nespremnu na suradnju.

– U zadnje dvije godine svaki nam dan dolazi inspekcija Ministarstva financija ili dečki iz policije. Dobro je to, potiču nas da bolje radimo. Suradnja s ministrima funkcionira, a o predsjedniku Vlade ovisi hoće li doći do sastanka. Ja sam spreman surađivati s cijelom Vladom koju vodi. Mi smo se 2009. pošteno razišli, a kad su građani u pitanju, moramo funkcionirati. Zagreb se teško može voditi bez suradnje s Vladom, a mudar predsjednik Vlade nikad se ne bi odrekao Zagreba – kazao je Bandić. Surađivao je, kaže, s ministrima Slavkom Linićem, Ankom Mrak Taritaš, Mihaelom Zmajlovićem, Mirandom Mrsićem i prije s Radimirom Čačićem, a za njih je kazao da je zadovoljan njihovim radom, no istovremeno je “opleo” da Vlada ima alate u rukama s kojima ne zna raditi i da ima nekompetentan kadar bez dana radnog staža.

Optužbe za korupciju

Poznato je da ljubavi između Milanovića i Bandića, koji je Milanoviću bio i protukandidat 2007. na izborima za šefa SDP-a, nikad nije bilo. No za razliku od ostalih protukandidata koje je marginalizirao, poput Željke Antunović ili Davorka Vidovića, Bandića s jakom bazom u Zagrebu Milanović nije mogao dirati.

Javno ga je branio od afera koje su se lijepile za njega, no ipak ga je 2008., usred afere sa Zagrebačkim cestama, kad je pretučen Igor Rađenović, prisilio da se odrekne svog najbližeg suradnika Slobodana Ljubičića, šefa Holdinga. I 2009. hvalio je Milanović Bandića kao najbolji izbor za Zagreb, a za samo pola godine Bandić je izbačen iz SDP-a jer se kandidirao za predsjednika RH kao nezavisni kandidat. Do tog prijelomnog trenutka arhiva pamti samo lijepe Milanovićeve riječi o Bandiću, a nakon toga optužbe za korupciju i kriminal, dok Bandić o svom bivšem šefu nikada nije javno dao vrijednosni sud.

Iako je Milanović nakon lokalnih izbora kazao da će “...surađivati s ljudima koji su izabrani u Zagrebu, ali, ponavljam, to je klijentelizam i korupcija, i to vrlo nezgodnog tipa...”, politički analitičar Žarko Puhovski drži da od sastanka Milanović – Bandić neće biti ništa.

– Bilo bi nužno, no nerealno je da će se održati taj sastanak. Bandić je upozorio na Milanovićevu nesposobnost komunikacije i sa suradnicima i s javnosti, a cilj mu je poručiti da političari ne smiju komunicirati na razini (ne)prijateljstva – drži Puhovski.     

Komentara 7

OL
oluuja
16:35 22.04.2014.

Partijski drugovi opet skupa, jednom partija uvijek partija

LU
lutomirski
13:51 22.04.2014.

zasto stalno te face pokazivate u novinama, nista srece od njih osim dugova, mozda su neka radna mjesta stvorili, pa ustrucavju se da kazu koliko....?????

AZ
And_ZAGI
16:43 22.04.2014.

Kramarko-Kosor, Pusić-Čačić, Milanović-Bandić, Kajin-Jakovčić, najveća netrpeljivost vlada među bivšim drugovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije