Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vruće u skupštini

Bandić i Kosor međusobno se provocirali tko će prije dati ostavku

28.07.2015., Stara gradska vijecnica, Zagreb - 31. sjednica nastavljena raspravom o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Proracuna Grada Zagreba 2015. Milan Bandic.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
29.07.2015.
u 11:20

Do kraja ove godine, ne bude li promjena u glasanju zastupnika, radit će se po privremenim proračunima koji će trajati po 45 dana

Za rebalans gradskog proračuna kojim je bilo predviđeno povećanje od 250 milijuna kuna, odnosno proračun težak 7,1 milijardi kuna, gradonačelnik Milan Bandić nije ni jučer uspio skupiti većinu. Protiv je bilo 22 zastupnika, a za njih 18.

Do kraja godine, ne dođe li do promjene u razmišljanju zastupnika, radit će se po privremenim proračunima koji će trajati po 45 dana.

–Neće se ništa srušit’ ni dogodit’ ako ne usvojimo rebalans. Hvala Bogu postoji članak 43. Zakona o proračunu prema kojem trebamo pristupiti privremenim mjerama za uravnoteženje proračuna, što gradonačelnik mora napraviti u 45 dana, nakon čega opet slijedi sjednica Skupštine - objasnio je pročelnik za financije Slavko Kojić. Šef gradskog HDZ-a Andrija Mikulić kazao je da im se na nos pokušava natrljati da je HDZ protiv subvencioniranja udžbenika za srednjoškolce, što nije istina.

–Mi smo za, ali po cenzusu! I tko je rekao da smo protiv fontana? Samo je pitanje vremena - kazao je Mikulić dok je njegov kolega Zoran Piličić optužio Bandića da ih želi potkupiti.

–Sitnim prebacivanjem novca s fontana na izgradnju Trga Franje Tuđmana pokušali ste potkupiti zastupnike HDZ-a. To vrijeđa intelekt zastupnika HDZ-a. Na stranu što vrijeđate naš integritet, ali vi vrijeđate dignitet Franje Tuđmana. Vi mislite da ćemo mi za taj sitniš od par milijuna kleknuti pred vas. Čemu sad gradnja fontana. To je demagogija i politikantstvo - kazao je Pilipčić.

HNS-ovac Tomislav Stojak poručio je da je HNS apsolutno protiv da srednjoškolci imaju “besplatne” udžbenike.

–Udžbenici nisu besplatni, koštaju 61 milijun kuna koje će platiti građani. Zašto se ti novci ne potroše na produženi boravak djece u školama ili besplatni prijevoz učenika - kazao je Stojak.

U završnoj riječi Bandić je osuo paljbu po zastupnicima Sandri Švaljek, Darinku Kosoru, Andriji Mikuliću i Zoranu Piličiću. Zasmetalo mu je što se tijekom rasprave spomenulo da je rebalans neozbiljan, smiješan, neodgovoran i opasan.

S. Švaljek, svojoj bivšoj zamjenici, poručio je da će se o transparentnosti natječaja za upravu Holdinga uskoro čuti i vidjeti na sudu. Mikuliću je kazao kako nikad nije trgovao ni neće, a Piličiću da bi mu na upotrijebljenoj frazeologiji pozavidio i – Tito!

Najgore je prošao Kosor od kojeg je Bandić zatražio da odstupi s mjesta predsjednika Skupštine jer “ne može lokalno koalirati s Bandićem, a nacionalno s HDZ-om” te ga pozvao da sam izađe na neposredne izbore, a ne da se uvijek skriva iza drugih, spominjući Vladimira Ferdeljija.

–Dajte se odlučite, ne može se tako. Nije vaša fotelja bogomdana. Rijetko tko je s pet zastupnika bio predsjednik Skupštine. Ne možete sjediti na dva stolca - poručio je Bandić Kosoru. Kosor mu je odgovorio da će dati ostavku ako će gradonačelnik dati svoju pa da se ide na nove izbore za sve.

–S vama neću surađivati, nema direktnijeg načina da vam to kažem - poručio je Kosor gradonačelniku.

Komentara 44

ZA
zambezi
12:30 29.07.2015.

Ja jesam za besplatne udzbenike,ali ne za sve. Jer nekima su stvarno veliko opterecenje za kucni budzet,ali vecina ih moze kupiti,a da ne govorimo o onima koji se voze u autima po milijun kuna. Da imaju malo morala odrekli bi se besplatnih knjiga.

TO
torosito
12:37 29.07.2015.

Samo naprijed Bandiću i Kojiću, napravili ste od Zagreba u ovih 15 godina najbogatiji grad u Hrvatskoj i regiji, zato vas većina Zagrepčana i bira, dok vas razno razne stranke i partije gubitničke u Zagrebu mrze i žele preuzeti na silu Zagreb. Zagrebački BDP po glavi stanovnika iznosi 18.500 eura. Zaposlenost se od 2000. godine s 315 tisuća digla na više od 400.000 zaposlenih, proračun je 2000. godine iznosio dvije milijarde kn, danas oko 7 milijardi, proračun bio bio i 10 milijardi da država svake godine ne izmisli nove poreze i zakone kojima Zagrebu izbijaju stotine milijuna kn. Nezaposlenih je trenutno 8 posto. Npr. pogledajte koliko zaostaje za Zagrebom drugoplasirana Istra s BDP-om od 12.500 eura po glavi stanovnika, nezaposlenih je u Istri kao i u Zagrebu, ali zaposlenost im je niža. Zagrebov udio u bdp-u Hrvatske bio je prije 5 godina 30 posto, on se u ovoj krizi povećao na 35 posto u 2015.godini. Zagreb je 2000. godine ima bdp po glavi stanovnika 9.000 eura, a Istra 8.000 eura, vidimo danas gdjje je Zagreb, a gdje Istra.

DU
Deleted user
12:12 29.07.2015.

Strasno je da jedan priuceni referent za ONO i DSZ, ex partijac urusava Zagreb i Hrvatsku i da raspolaze sa svojom neukom pameti sa skoro 1 milijardom eura!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije