Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka skupština

Bandić gradonačelnik tek do Božića?

Milan Bandić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
01.12.2016.
u 18:32

Zastupnici HDZ-a smatraju Bandićev prijedlog proračuna lošim za Zagreb i traže da ga on pretvori u razvojni u samo 20 dana.

Milan Bandić do Božića bi mogao ostati bez titule gradonačelnika, a u tom slučaju na lokalne izbore zakazane u svibnju iduće godine morao bi ići bez “darova” financiranih iz zagrebačkog proračuna. Scenarij je to koji mu kroje gradski zastupnici HDZ-a, nakon što su iz središnjice, kako doznajemo, dobili jasnu poruku: “Lokalna organizacija HDZ-a mora se ograditi od Milana Bandića!”

U vrhu HDZ-a, točnije glavni tajnik Gordan Jandroković kaže da je odluka o rušenju Bandićeva proračuna autonomna odluka gradskog HDZ-a. To ne čudi kad se zna da Andrija Mikulić od Andreja Plenkovića, a kod njega je bio prošli petak, nije dobio ni zeleno ni crveno svjetlo za kandidaturu za gradonačelnika. Svoj plan zastupnici gradskog HDZ-a počeli su provoditi danas za prvog čitanja Bandićeva prijedloga gradskog proračuna. Nisu definirali što im točno smeta, ali su istaknuli da proračun drže neinvesticijskim. U nekoliko istupa istaknuli su da ga smatraju lošim za metropolu jer ne podržava nijedan konkretan smjer razvoja grada. Konačna odluka o proračunu, pa time i o čelnom čovjeku Zagreba bit će objavljena na sjednici 20. prosinca kada se proračun i izglasava.

Rušenje nije osveta

Naime, bez ruku HDZ-ovih zastupnika, Bandić u Gradskoj skupštini Zagreba ne može prikupiti potrebnih 26 ruku za prolaz proračuna, a SDP-ovi, HNS-ovi i HSLS-ovi zastupnici, kao i nezavisna Sandra Švaljek – kako su već potvrdili – neće podržati proračun.

– Sve me pitajte poslije 20. prosinca – jedino je što je komentirao gradonačelnik Milan Bandić.

Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, poručuje da oni uvjetuju Bandiću da u 20 dana sadašnji prijedlog proračuna prekroji u razvojni. Time zagrebački HDZ ujedno u prvi plan gura i svog kandidata za gradonačelnika – upravo Andriju Mikulića koji do danas među svojim stranačkim kolegama nije slovio kao idealni kandidat. – Bandić ima još 20 dana, no to je premalo da se uspije nešto promijeniti, uostalom ni s jednim se klubom nije savjetovao o proračunu. Kad jednom narušite povjerenje, teško ga je vratiti – kazao je Mikulić. Tvrdi, rušenje proračuna nije osveta Milanu Bandiću jer ga nije želio podržati u promjeni imena Trga maršala Tita. Mikulić dodaje da su i ovogodišnjem proračunu dali zeleno svjetlo jer su im usvojena četiri amandmana, ali Bandić ih nije realizirao.

Grad preuzima povjerenik

– Vidjet ćemo hoće li Bandić do Božića ostati bez gradonačelničke pozicije – kazao je Mikulić. Ako se to dogodi, Zagreb će do svibnja voditi Vladin povjerenik. Naime, ne bude li izglasan proračun, Bandić mora u osam dana dati prijedlog privremenog financiranja koji ponovno moraju izglasati zastupnici u Skupštini. Ne usvoje li ga, Grad Zagreb preuzima povjerenik.

– Zagreb je dobro funkcionirao kad gradonačelnika nije bilo tako da nema straha od povjerenika. Stat će, nažalost, veliki razvojni projekti poput metroa, tunela pod Medvednicom... Naravno, ironična sam – kazala je Anka Mrak-Taritaš. A konačni udarac Bandiću HDZ planira zadati i porukom ozbiljnosti svoje namjere.

>>Andrija Mikulić: Netko će odgovarati ako se gradnja na Britancu i u Maksimiru pokaže nezakonitom

>>Mikulić: Zabrinut sam jer je Bandić promijenio stajalište o preimenovanju Trga maršala Tita

Komentara 28

KA
kajinx
19:17 01.12.2016.

...gradonačelnik tek do Božića!!! Gramatika! ...gradonačelnik samo do Božića. Ili, gradonačelnik tek nakon Božića.

RA
ravdro
19:00 01.12.2016.

U kampanju se ne ulazi rušenjima i negativnom kampanjom. HDZ je trebao podržati proračun, podržati Brunu Esih i napravili bi sjajan rezultat u Zagrebu, a ovako su sve uprskali i samo podigli Bandića i što je najgore, podigli su sdp i hns. Plenkoviću, dobio si moj glas na izborima, jer mi se gadio lopov Milanović, ali izgleda da sam dao glas Milanoviću broj dva.

NO
Noštromo
18:56 01.12.2016.

Nestali sa političke scene Josipović, Karamarko, Milanović, izgleda da ista sudbina čeka i Bandića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije