Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava rošada

Bandić će smijeniti šestero pročelnika, jer su svjedoci u aferi

gradski pročelnici
Foto: Pixsell
1/7
23.04.2015.
u 10:40

Našao način kako da vodi Grad bez straha od kršenja mjera opreza. Smijenjene bi se zadržalo u sustavu, a dovele osobe s kojima Milan Bandić može razgovarati

Gradonačelnik Milan Bandić u idućih nekoliko mjeseci napravit će rošadu kadrova u uredima koje vode pročelnici koji su mu svjedoci u sudskom postupku, neslužbeno doznajemo od izvora bliskih gradonačelniku. Bandić je tražio od suda da mu da listu svjedoka s kojima ne smije komunicirati, no odgovoreno mu je da to nije u njihovoj nadležnosti.

Najbliži suradnici

Bandićeva je ideja, kaže nam naš izvor, smijeniti pročelnike te na njihova mjesta dovesti ljude bez tereta svjedočenja, a aktualne pročelnike zadržati u sustavu. Problem mu stvara što pročelnici nisu dužnosnici, odnosno ne imenuje ih politika, već su službenici koji se na temelju natječaja imenuju na četiri godine.

U praksi to znači da gradonačelnik Bandić ne može svoje suradnike smijeniti bez valjanih razloga, koji su propisani zakonom, a nitko od njih se nije ogriješio o pravila, zbog čega bi mogli biti smijenjeni. Jedina mu je mogućnost da se sa spomenutim pročelnicima dogovori da sami daju ostavku, oslobode poziciju i otvore mu ruke za raspisivanje natječaja. Riječ je o njegovim najbližim i najbitnijim suradnicima: dugogodišnjem prijatelju i suradniku koji vodi financije Slavku Kojiću, pročelnici za gospodarstvo Mirki Jozić, pročelniku za promet, prostorno planiranje, komunalne poslove i izgradnju Dinku Biliću, pročelniku za energetiku Marijanu Marasu i Sandri Tucak Zorić, direktorici Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.

Zamjenu namjerava naći i za Vidoja Buluma i Miru Lacu koji su vodili stručnu službu, odnosno ured gradonačelnika do trenutka kada su uhićeni s Bandićem u akciji Agram. Dio čelnih ljudi došao bi iz uprave, neke će “povući” iz Zagrebačkog holdinga.

Slavko Kojić kazao je da se o mogućoj smjeni ne može očitovati jer nema informaciju o tome. On ionako, kaže, može u mirovinu.

– Situacija u kojoj gradonačelnik ne može surađivati s čelnim ljudima nije logična ni održiva. Kako da on ne razgovara sa mnom kao čelnim čovjekom financija o kreiranju proračuna? Kako to razriješiti i dokle može ovako, ne znam. Mislim da bi institucije trebale obavijestiti gradonačelnika s kim može razgovarati – drži Kojić.

Mirka Jozić kaže da ju je Bandić imenovao pa se tako s njim može dogovoriti i o svemu drugome kako ne bi bilo štete za grad.

Ugrožavaju ljudska prava

– Ne smijemo osobne interese staviti ispred javnog interesa i funkcioniranja grada. Moramo olakšati gradonačelniku da normalno funkcionira. Pitanje je zašto smo mi na toj listi. Rade nam štetu, ugrožavaju ljudska prava. Mislim da bi trebali revidirati tu listu svjedoka – kazala je Mirka Jozić. Šef sindikata Vlado Korbar drži da, iako su pročelnici službenici, “kasta su za sebe”. Sindikat će, kaže, reagirati obrate li im se za zaštitu.

Komentara 40

Avatar ankabutorac
ankabutorac
13:12 23.04.2015.

To je jedinstveno u Europi da jedan psihic i kriminalac vlada metropolom i radi iz Zagreba pasaluk....

Avatar korisnicko-ime
korisnicko-ime
12:16 23.04.2015.

Samo šest pročelnika ima haha. Gradonačelnik Berlina onda ih ima 66. Neka me netko ispravi ako sam u krivu.

Avatar comandante
comandante
12:55 23.04.2015.

strašno, kriminalac postavlja i smjenjuje ljude u gradu, strašno!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije