Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika preobrazba javnih prostora

Arhitektima zadatak: Za 18 mjeseci uljepšajte 17 lokacija diljem grada

22.09.2012., Zagreb - Nakon utrke Zagrebacka zbica biciklisti su se odmorili u Teslinoj ulici uz drustvene igre i zvukove africkih bubnjeva.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
28.01.2015.
u 10:45

U sklopu projekta "Zagreb za mene" osiguran je novac, a lokacije će se tek izabrati

Zagreb bi za godinu i pol dana trebao postati veliko gradilište.

Točno 17 lokacija diljem grada promijenit će svoj izgled, a za svaku intervenciju predviđeno je 15 milijuna kuna, što bi se moglo namaknuti iz europskih fondova. Utvrđeno je to projektom urbane revitalizacije javnih prostora Grada Zagreba – Zagreb za mene, za koji je Grad Zagreb putem javne nabave raspisao natječaj još krajem listopada.

Suradnja među strukama

U ponedjeljak je tako Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) odabrano kao provoditelj projekta, a vijest su objavili i na svojim web-stranicama. Preobrazbu će raditi u suradnji s Urbanističkom katedrom Arhitektonskog fakulteta i platformom Akupunktura grada.

Lokacije se, kako piše na stranicama DAZ-a, tek trebaju utvrditi, a potom se provodi priprema studije i cijelog stručnog programa projekta i za sve će se pojedine lokacije izraditi natječajni programi i podloge. Učinit će to, doznajemo, kombinacijom prijedloga koje će dobiti ispitivanjem javnog mnijenja obilaskom zagrebačkih kvartova te prijedlozima Urbanističke katedre Arhitektonskog fakulteta. Tako već ovih dana odlaze u kvartove, gdje će razgovarati s građanima koji će predlagati moguće intervencije.

O razvoju projekta

No graditi neće, već će razinu intervencija utvrditi uz pomoć projektnog tima, u kojem je 21 čovjek, čime će pokrenuti suradnju arhitekata, prostornih planera, dizajnera i umjetnika, gradskih službi i građana, građevinara... Cilj je poboljšanje cjelokupne slike grada te unapređenje kvalitete urbanog života građana kroz stanovanje, rekreaciju, odmor i društvenu koheziju.

– Pravi je to korak Grada Zagreba u pravom smjeru i to me raduje kao građanina i arhitekta – rekao je predsjednik DAZ-a Teo Budanko. Na stranici www.d-a-z.hr građane će informirati o razvoju projekta.

Komentara 7

GA
galaxsor
12:06 28.01.2015.

Not bad... samo da krenu što prije, jedva čekam vidjeti konkretne projekte i lokacije. Nadam se da će se raditi na proširenju pješačke zone i da će se poticati sanacija pročelja zgrada unutar lenucijeve potkove. Nažalost je teško za vjerovati da će se blok Badel sanirati u ovoj akciji, što bi bilo izvrsno, s obzirom da za to već postoji gotov projekt, ali svaki korak unaprijed je dobar korak. Postoji malo more lokacija koje zaslužuju revitalizaciju poput Britanskog trga, trga Franje Tuđmana (za što također već postoji projekt), Pogon Jedinstvo (isto postoji projekt) Stačare uz ulicu Hrvatske Bratske Zajednice, Trnjanska cesta , Autobusni kolodvor, Trešnjevački trg, Borngaj, Savski nasip, Savska cesta. U svakom slučaju bitno je da svih 17 lokacija budu odabrane strukturno, a ne točkasto, da se razvojni projekt pretvori u jednu veliku cjelinu, koja će biti smislena i profitabilna, a ne u sanaciju pojedinih problema. Djeluj lokalno, misli globalno.

DU
Deleted user
12:03 28.01.2015.

A da prvo se netko zapita tko je odgovoran za trgocid Cvjetnog i Kvaternikovog trga. Na ovom posljednjem, kao da su iz Krematorija postavili ulaz za lift koji kovčeg spušta dolje... Aha, arhitekti! I puk je glasovao nogama, odnosno nekad živahni trgovi su danas posve pusti, vegetacija posječena itd. Pa bi ih molio lijepo da više ne interveniraju, uime mnogih nostalgičnih građana Zagreba!

TH
than
12:11 28.01.2015.

Znaci, novac jos nije osiguran, a niti se jos ne znaju lokacije... Ali je zato vec raspisan natjecaj i to jos prosle godine, te se zna cijena po lokaciji ? Ovo kao da je iz Alan Ford stripa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije