Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb za mene

Arhitekti će uz pomoć građana uljepšati grad - pogledajte moguće lokacije!

10.07.2015., Zagreb - Drustvo arhitekata Zagreb. Tim ljudi koji su osmislili projekt Zagreb za mene.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
13.07.2015.
u 16:30

Večernji list partner projekta urbane revitalizacije grada - "Zagreb za mene"

Uljepšajte 17 lokacija diljem grada! Takav su zadatak dobili svi uključeni u projekt urbane revitalizacije javnih prostora Grada Zagreba – "Zagreb za mene", njih tridesetak.

Nakon što je Grad Zagreb raspisao natječaj, a Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) u suradnji s Katedrom za urbanizam Arhitektonskog fakulteta i platformom Akupunktura grada odabrano kao provoditelj, krenulo se u dugotrajan proces transformacije javnih prostora.

Traženju lokacija pristupili su sasvim inovativnom metodom.

Za mišljenje i iskazivanje potreba odlučili su pitati i građane, no predstavnici Akupunkture grada obišli su i vijeća gradskih četvrti, udruge, u obzir su uzimali mailove...

Svaki korak u Večernjaku

Istodobno, na Katedri za urbanizam arhitekti su, predvođeni prof. dr. sc. Krunoslavom Šmitom, počeli osmišljavati znanstvenu studiju. A kad su završili, rezultate su stopili u jedno i predstavili 33 lokaliteta unutar kojih će se urediti trgovi, parkovi, šetališta, igrališta, gradski potezi... No projektom za uređenje predviđeno je tek 17 lokacija. A kojih će to 17 lokacija biti, objavit će se u Večernjem listu, koji je partner projekta Zagreb za mene.

– Toliki je i broj gradskih četvrti, iako se ne vodimo time da će u svakoj gradskoj četvrti biti uređena jedna površina. Stalnim komuniciranjem s građanima željeli smo naglasiti transparentnost projekta – kazao je Teo Budanko, jedan od koordinatora projekta i donedavni predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Zbog toga su krenuli s javnim izlaganjem lokacija po naseljima, a sljedeće je u ponedjeljak 13. srpnja. Govorit će o intervencijama na području GČ Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Podsljeme i Črnomerec. Počinje u 17 sati u zgradi MO "Stjepan Radić", Hercegovačka 111.

Lokacije i okvirne prijedloge popisali su i na internetskoj stranici http://zagrebzamene.d-a-z.hr, gdje Zagrepčani mogu glasati. Tako trenutačno najveći broj glasova ima prijedlog u kojem Trg Ivana Kukuljevića u Španskom postaje park-trg pješački povezan s tržnicom, dok slijedi uređenje savskog terminala i pješačko povezivanje prometnog terminala Črnomerec, nekadašnje ciglane A. Müllera i park-šume Grmoščica. Kroz sljedeće dvije godine, kada bi trebali niknuti novi javni prostori, Večernji list će pratiti i građanima predstaviti svaki korak u procesu. Glasanje za lokacije na internetskim stranicama traje do kraja srpnja, nakon čega tek slijedi ozbiljna analiza.

– Potom se mora utvrditi stanje određenog lokaliteta, imovinskopravni odnosi, kakva je situacija s infrastrukturom, premještanje potencijalnih vodova... – opisuje Toni Biluš iz Gradskog ureda za prostorno uređenje. Striktno je postavljena i dinamika rada, objašnjavaju Kristina Careva iz Akupunkture grada te Jesenko Horvat, Sanja Gašparović i Vedran Ivanković s Katedre za urbanizam.

Prva idejna rješenja

– Do Nove godine trebao bi se raspisati natječaj za prvi klaster lokacija, njih tri ili četiri, a u ožujku bismo mogli imati prva idejna rješenja – kažu. Novac za provedbu natječaja i idejne dokumentacije osiguran je, a preostaje još osigurati ga za projektnu dokumentaciju te realizaciju projekta. Za svaku intervenciju predviđeno je 15 milijuna kuna, po provedbi natječaja dobit će, kažu iz Ureda za prostorno planiranje, izvrsnu podlogu za povlačenje novca iz europskih fondova. Druga mogućnost financiranja, dodaju, gradski je proračun.

– Nadamo se da je ovo tek početak urbane revitalizacije Zagreba i da je ovo tek prvi projekt "Zagreba za mene". Trudit ćemo se decentralizirati grad te kvalitetnije urediti javni prostor kvartova koji nisu u samom centru kako bi građani imali sadržaje koji omogućuju da se većina toga može obaviti unutar kvarta – kazao je predsjednik DAZ-a Rene Lisac.

Komentara 7

SW
swimm
20:16 13.07.2015.

a kada će napokon moguca lokacijauređenja postati npr pješacki most kajzerica-sava ,ali i okretiste tramvaja kraj savskog mosta koje izgleda prejadno uz nabacane kioske i stajalista autobusa

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:03 14.07.2015.

Joj, sve me je strah kad se govori o "uljepsavanju" Zagreba...morti jos 100 fontana i jos vise staklenih i betonskih nakaza...

BR
Brontoburger
10:24 14.07.2015.

Ne razumijem zašto se priča o uređenju nekih livada kad u Zagrebu još uvijek postoje nesređena rugla poput starog ranžirnog kolodvora na Donjim Sveticama koja služe samo za odlaganje otpada, rasprostranjivanje ambrozije i razmnožavanje štakora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije