Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
golem trošak

U Areni Zagreb u 5 godina 1,7 milijuna, a u beogradskoj godišnje do 800.000 ljudi

Arena Zagreb
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
09.12.2014.
u 13:35

Grad je u 2015. osigurao 57,7 milijuna kuna za zakup dvorane. Zasad su samo tri događanja predviđena za sljedeću godinu – utakmice hokejaša, košarkaša i nastup maestra Morriconea

Uz uobičajena i već poznata događanja - utakmice hokejaša u siječnju i najavljene utakmice košarkaša u rujnu, nastup maestra Ennija Morriconea za sada je jedino u kalendaru upisano i službeno najavljeno događanje u 2015. godini koje će se održati u dvorani Arena Zagreb na Laništu.

Nova je to godina u kojoj se, barem prema trenutačnim najavama, ne očekuje nikakva promjena u korištenju višenamjenske dvorane i zaradi od njezina najma.

Poštovanje sporazuma

Bez obzira na to, Grad mora poštovati potpisani sporazum o financiranju zakupnine za Arenu, pa je na osnovi njega u proračunu za 2015. godinu osigurano 57,7 milijuna kuna. Spomenuti iznos nešto je manji od onoga izbrojenog za ovu godinu, no to ne mijenja činjenicu da će se novac građana idućih 28 godina trošiti za dvoranu koja – što zbog malog broja događanja, što zbog slabijeg interesa građana – gomila dugove.

Naime, Holding od tvrtke Ingra, koja je trenutačni vlasnik dvorane u čiju je gradnju uloženo 100 milijuna eura, barem prema ugovoru, može u 2015. godini izabrati opciju isplate 80,4 milijuna eura ili, ono realnije, ostati na opciji otkupa i novac isplaćivati sve do 2036. godine kada će Arena napokon postati vlasništvo grada i države. A da bi Arena, građena isključivo za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009., uopće bila isplativa svaki dan u godini treba joj čista dobit u iznosu od 20 tisuća eura.

– Godišnja zakupnina dvorane iznosi 7,2 milijuna eura, oko 10 milijuna eura iznose godišnji operativni troškovi (samo aktivnosti da bi dvorana stalno bila “fit”, bez odvijanja događanja), a za sve ostale godišnje režijske troškove i troškove osoblja potrebno je 65 do 70 milijuna kuna godišnje. Isplativost je u takvim uvjetima nemoguća misija – tako je to za Večernjak govorio nedavno smijenjeni direktor Tomislav Pervan.

Njega je u listopadu zamijenio Sretan Šarić, no u dva mjeseca, čini se, nije se puno napravilo na samom sadržaju i u planovima događanja kojima bi se punila dvorana tijekom iduće godine. Arena Zagreb d.o.o., kako su poručili iz Zagrebačkog holdinga čiji je ona dio, tijekom 2014. ostvarila je prihod od 4,6 milijuna kuna, a u društvu je zaposleno pet djelatnika. Ove godine bila je zauzeta samo 62 dana.

– U planu za 2015. godinu je ostvarivanje prihoda iz drugih domena poslovanja te realizacija novih projekata – poručili su u Zagrebačkom holdingu ne želeći otkriti koje su to druge domene koje bi dvorani donijele prihode.

Porazne brojke

Dapače, po statistikama od otvaranja dvorane do danas, posjetilo ju je što na sportskim što na ostalim događanjima 1,7 milijuna posjetitelja. Porazan je to podatak u odnosu na sličnu dvoranu u Beogradu koju godišnje posjeti do 800 tisuća građana, a koja samo za prosinac ove godine ima rezervirana četiri termina – što sportskih što glazbenih događanja.

Komentara 47

BL
Blomberg
19:06 09.12.2014.

Mi jednostavno nemamo ljude koji bi znali voditi tu arenu, k tome pretjeriva se sa cijenama ulaza , a najvaznije nema sposobnih koji bi "dovukli " razlicita gostovanja i sigurno ne one koji bi htjeli odmah astronomske sume.

TH
than
15:35 09.12.2014.

I to ne moze nitko promijeniti, jer je to megalomanski projekt za grad velicine Zagreba. Vjecito ce biti u minusu. Nikada mi nije bilo jasno kako to mi gradimo uvijek neke megalomanske projekte dok daleko bogatije nacije, a jednako uspjesne, imaju daleko manje stadione,dvorane i bolje uredjene. Kao da sva'ko zeli napraviti neki 'spomenik' koji ce ostaviti nakon sto ode, pa taman ne imali koristi od toga. Samo neka se gradi, a gradjevinska mafija zaradjuje...

DU
Deleted user
22:17 09.12.2014.

neka zoran gobac vrati pare svima nama zbog bolesne megalomanije i trecerazrednog rukometa koji je sve vece hevatske gradove bacio na koljena. hrvatski sport i kultura a i socijala time su na ogromnom gubitku jer se velike pare upumpavaju u rupe bez dna umjesto u razvoj mladih u sportu i kulturi......hrvatska sramota....100ti put. zorana gobca treba u remetinec zbog toga zajedno sa svima koji su gurali taj projekt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije