Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ingra tvrdi:

Arena nije na prodaju. No, pravo prvokupa 2015. imat će Holding

Arena Zagreb
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
07.04.2014.
u 14:15

Većina dužnika prihvatila je vrijeme i način povrata novca pa iz Ingre najavljuju otplatu svih 1,25 milijardi kuna duga

Zagrebačka arena neće ići na bubanj kako bi Ingra, vlasnik dvorane, podmirila dugovanja od 1,25 milijardi kuna. Demanti prodaje stigao je iz Ingre nakon napisa da će se tako otplatiti obveze iz nedavno završenog predstečajnog postupka.

Prema toj teoriji, Ingra bi prodajom vratila ulaganja od oko 89 milijuna eura, čime bi podmirila velik dio svojih dugova koje ima prema bankama koje su gradnju i kreditirale, ali i podizvođačima.

Ima li novca za otkup?

Iz Ingre su kazali da će prema ugovoru o zakupu, koji je sklopljen 2008. godine sa Zagrebačkim holdingom (preko njega s Gradom i Vladom RH), pravo na otkup imati isključivo Holding.
– Neupitan je status i sudbina Arene. Ona ostaje u rukama Ingre, osim ako Zagrebački holding odluči iskoristiti jednokratnu opciju prijevremene kupnje na kraju 2015. godine – kazao je Vladimir Villach Čeliković, glasnogovornik tvrtke.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

U tom slučaju prema ugovoru će Holding Ingri isplatiti 80,4 milijuna eura, no ako se ne odluče za opciju otkupa nakon isteka osam godina zakupa, najam će se produljiti sve do kraja 2036. godine nakon čega će dvorana prijeći u vlasništvo Grada i države.

U Ingri su kazali i da je njihov plan predstečajne nagodbe prihvatilo 83 posto vjerovnika (privatnih tvrtki i javnih institucija kojima Ingra duguje novac) što je najbolji dokaz da su predložili financijski realan plan povrata novca.

Naime, prihvaćen je plan da Ingra svake godine isplati po osam milijuna eura, koliko dobije od Holdinga za otplatu Arene, pa tvrde da nema potrebe da se mijenja vlasništvo nad dvoranom.

Natječaj za upravitelja

I dok je Ingra uvjerena da će i dalje ostati vlasnik Arene, u Zagrebačkom holdingu već su dulje nezadovoljni sadašnjim direktorom Tomislavom Pervanom koji bi trebao dvoranu što češće iznajmljivati na tržištu.

Upravo zbog manjka događanja (koncerti, sportske utakmice, sajmovi i slično) Holding će raspisati međunarodni natječaj za upravitelja koji će preuzeti obvezu upravljanja dvoranom, podmirivanja troškova, ali i plaćanja zakupa.

Tako će se Holding osigurati od gomilanja dugova, a Zagreb bi mogao profitirati za barem koji svjetski koncert više.

Komentara 5

BU
bubimima
14:07 07.04.2014.

Koliko se sjećam već je bio i prije raspisan međunarodni natječaj za upravljanje Arenom, pa od toga nije bilo ništa. Bojim se da ovu promašenu investiciju jedino se Holding može uvaliti, a što je političko-građevinska mafija dobro ugovorila. Pa će ostati ono što i je - mauzolej vlastodršcima na grbači naroda.

CH
chemica
14:26 07.04.2014.

Bandića treba preventivno pospremiti u Remetinec, da mu ne bi slučajno palo na pamet da kupuje tu besmislenu dvoranu. Sama priča s najmom je financijski suluda, a još da postane i vlasništvo Grada...Jezovita pomisao. Grad uzima u najam nešto što mu ne treba, a sasvim u skladu s Bandićevskom "logikom" bi bilo da to i kupi. Zagrebu trebaju fontane! Treba mu i ZOV. Što mu onda ne bi trebala i nekakva Arena? Uz adekvatan "poticaj"...Bandić do dana današnjeg nije uspio dokazati oklen mu novac za "bratov" stan pa ako se pronađe još koji "viška", ma koga briga. Uskok svakako nije.

Avatar robelec
robelec
15:18 07.04.2014.

Cibona i Cedevita da se udruže, dobili bi jaki košarkaški klub koji bi bez problema punio Arenu u europskim utakmicama, tu je i rukometni klub Zagreb, Medveščak, borilački sportovi, tenis, par sajmova, koncerti, itd. Potencijala fakat ima da Arena budee dobro popunjena i isplativa dvorana, pogledajte malo gospodo Beograd kako upravlja Arenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije