Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMA ZA 300. GODIŠNJICU ALKE

Alkari na konjima zagrebačkih prijatelja

01.10.2014., Zagreb - Vjezba na hipodromu povodom 300. godisnjice alkara. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
02.10.2014.
u 12:40


Već danima traju pripreme za jedinstveni alkarski spektakl u Zagrebu

Zagrepčani će u subotu imati priliku doživjeti atmosferu sa sinjskih ulica s početka svakog kolovoza kada u tom gradu traju posljednje pripreme za početak Alke. Naime, tog će jutra zagrebačkim ulicama na potezu od Nacionalne i sveučilišne knjižnice do Trga bana Jelačića tu atmosferu pokušati preslikati prava alkarska povorka kakvu možemo vidjeti na svakoj Sinjskoj alci.

Zagrebački konji

Na konjima pod punom alkarskom "ratnom spremom" sinjski alkari predvođeni barjaktarom i vojvodom, uz pratnju časnog suda, glazbe i svih onih koji sudjeluju u alkarskoj povorci, kretat će se zacrtanom rutom želeći na taj način označiti početak brojnih manifestacija kojima će u ovoj i idućoj godini biti obilježena 300. godišnjica oslobađanja Sinja od osmanlijskih osvajača, isto toliko godina štovanja lika Sinjske Gospe i održavanja viteške igre Alke. Za taj jedinstveni alkarski spektakl u Zagrebu već danima traju pripreme. Dok se alkari pripremaju u Sinju za zagrebački nastup, njihov vojvoda Ante Vučić i slavodobitnik Denis Gugić, koji žive u Zagrebu, već danima obilaze rutu kojom će se kretati povorka. Jučer ujutro njih su dvojica zajedno sa Željkom Matejčićem, zapovjednikom Kravat pukovnije Neprofitne organizacije Academia Cravatica, koja je uz grad Zagreb i Viteško alkarsko društvo iz Sinja suorganizator tog spektakla, na konjima obišli prostor na kojemu će se u subotu ujutro alkari okupiti i na konjima krenuti prema središtu grada.

Alkari stižu u petak

– Alkari i cijela povorka u petak stižu u Zagreb. S njima dolaze članovi časnog suda, glazbe i svi oni koji inače sudjeluju u povorci na dan Alke. Petak poslijepodne alkari će iskoristiti za upoznavanje s konjima na kojima će jahati u povorci kroz Zagreb. Naime, zahvaljujući našima Denisu Gugiću i Andriji Hrgoviću koji se bave preponskim jahanjem, neprofitnoj organizaciji Academia Cravatica te prijatelju Zdravku Petroviću, konje za alkarsku povorku uzet ćemo s hipodroma. Jedino će iz Sinja biti dovedena dva konja – za barjaktara i konj na kojemu ću ja kao vojvoda predvoditi alkarsku povorku – kaže vojvoda Ante Vučić.

Sinjski alkari ne sumnjaju da će u tako kratko vrijeme od nekoliko sati uspjeti "ukrotiti" kasačke konje s hipodroma i naučiti ih kako se trebaju ponašati pod punom alkarskom opremom. – Cijeli program održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba – kaže vojvoda Vučić.

>>Spektakularna proslava alkara u subotu u Zagrebu

Komentara 1

MR
mrnmarina
15:18 03.10.2014.

POštovani novinaru, u koliko sati, i kuda će prolaziti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije