Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolji božićni sajam

Adventske novosti – klasični koncerti na balkonima

30.11.2013, Zagreb, Trg bana Jelacica - Paljenje prve svijece na advenskom vijencu.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
18.10.2014.
u 12:30

Šator i dalje ostaje na Trgu bana Jelačića, ali s manjim promjenama - arhitekti osmišljavaju bolji božićni ugođaj

Veliki šator na Trgu bana Jelačića i ove će godine imati funkciju glavnog okupljališta u adventu.

Ipak, u nešto drugačijem izdanju – prostor će se oplemeniti manjim intervencijama. Što će se točno odraditi, znat će se u ponedjeljak, kad će skupina studenata Arhitektonskog fakulteta zajedno s mentorima, arhitektima zaduženima za koordinaciju interdisciplinarne radionice koja se ovih dana odvija u prostorijama Društva arhitekata Zagreba, predstaviti svoje radove, dok će žiri odabrati najbolje i prema njima postupati.

– Ove godine većina je elemenata fiksna. No na radionici je moguće preispitati pozicije svih elemenata na Trgu i koliko se boljim rasporedom može dobiti dojam na glavnom gradskom trgu – rekao je programski voditelj radionice Rene Lisac, koji je zajedno s kolegicom Kristinom Carevom predstavio najbolje primjere inozemnih adventskih uređenja. Najbolje je objavila stranica European best destinations, temeljem glasovanja korisnika na društvenim mrežama. Tako je najbolji i najstariji božićni sajam u francuskom Strasbourgu, koji se održava od 1570., potom slijede oni u Dresdenu, Bruxellesu, Lilleu, Nürnbergu, Baselu, Beču, Kölnu, Birminghamu i Barceloni.

– Odlika je svih tih sajmova da su elementi koji su korišteni prilagođeni mjerilu grada. Većina sajmova preferira kompozicije sačinjene od manjih elemenata – rekla je Careva te dodala da je bitno iskoristiti topografiju mjesta i prilagoditi se njoj. Postavljanje vijenca oko Manduševca jedan je od primjera stavljanja gradske znamenitosti u prvi plan. U Zagrebu je, slažu se arhitekti, dobro što su segmenti adventskog sajma disperzirani i to na različitu tematiku.

– Slična je situacija i u Beču. Događanja su na više lokacija u gradu, a svaki ima specifičan karakter – kaže Careva. Sajam u Bruxellesu, pak, u dva kilometra glavne aleje niže i veliki šator, klizalište, vrtuljak, dok u Nürnbergu tradicionalno koriste i balkon katedrale kao dio božićne manifestacije. Isto će učiniti ove godine i u Zagrebu. Nedjeljom predvečer koncerti klasične glazbe odvijat će se na odabranim zagrebačkim balkonima u centru, dok je novost i klizalište na Trgu kralja Tomislava te mini sajam AdvEUnt, i to na novouređenom Europskom trgu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije