Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drski lopovi

Evo gdje se u Zagrebu najviše krade!

krađa
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
25.08.2015.
u 10:19

Stanovnici Maksimira, Trnja i Dubrave na meti lopova, koji ne biraju žrtve – trgaju lančiće građanima od 18 do 87 godina

Maksimir je najnesigurniji kvart kada je riječ o uličnim krađama novčanika, torbica i zlatnih lančića. Unatoč glasu da je riječ o jednom od boljih dijelova grada, prema policijskoj statistici za 2015. u Maksimiru je prijavljeno više krađa nego u Dubravi ili Trnju. Naime, upravo su Trnje i Dubrava na drugom i trećem mjestu po broju drskih krađa.

Aktivni od rane zore

Najviše krađa dogodilo se za ljetnih mjeseci i to na ulicama, u tramvaju i na okretištima, u zajedničkim garažama, na trgovima i u ulazima u zgrade. Na meti su torbice i zlatni lančići koje lopovi trgaju s vratova i ramena prolaznika.

– Nije me nitko pokušao napasti, no čula sam da ima napada. Iznenadilo me da je krađa najviše na Maksimiru jer sam mislila da živimo u jednoj od sigurnijih četvrti – ispričala je stanarka Dada Prka. Prema podacima policije, riječ je o klasičnim napadima u kojima napadači žrtvama prilaze s leđa, iznenada im trgaju torbe ili nakit s vrata riskirajući time teško ozljeđivanje žrtava. Premda se očekuje da se većina napada događa noću, napadači su aktivni od rane zore pa su zabilježeni napadi od 8.30 sati do 22 sata.

Prema podacima, žrtve nisu isključivo starije žene, lopovi zaskaču i mlade djevojke, ali i muškarce. Tako je najmlađa žrtva napada imala 18, a najstarija 87 godina.

– Policijske analize pokazuju da su počinitelji najčešće maloljetnici ili ovisnici o drogama koji otete predmete ilegalno prodaju na crnom tržištu po znatno nižoj cijeni ili ih prodaju u trgovinama za otkup zlata – kazao je gradski zastupnik i predsjednik HSLS-a Zagreba Alen Ostojić, inače član gradonačelnikova Savjeta za urbanu sigurnost.

Dodao je da se zbog uličnih krađa građani osjećaju ugroženo te da se gradska vlast i policija moraju bolje posvetiti sigurnosti na gradskim ulicama. Ostojić smatra da se to može postići popravkom i dogradnjom javne rasvjete, edukacijom građana o samozaštiti te uspostavom policijske patrole na biciklima, i to još do kraja ovog ljeta.

Natječaj za bicikle

Naime, Grad i policija taj projekt dogovaraju već godinu dana, a prije nekoliko mjeseci raspisan je i natječaj za nabavu osam bicikala koje će koristiti policajci, za početak u nekoliko policijskih postaja po uzoru na Zaprešić i Veliku Goricu. Iz policije su kazali da će projekt najvjerojatnije zaživjeti tek sljedećeg ljeta. Ostojić predlaže da Grad pomogne i onima koji su već doživjeli napad i to uvođenjem besplatne psihološke pomoći.

Komentara 13

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:33 25.08.2015.

Hm, nije istina da se najviše krade u Maksimiru. To su samo jajare i kokošari. Pravi lopovi sjede u elitnijim općinama.

Avatar Honduras
Honduras
11:14 25.08.2015.

ovo može samo naša policija - nabavljaju OSAM bicikala već godinu dana... i nabavit će ih tek iduće godine!!!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:38 25.08.2015.

Ojačalo poduzetništvo. Vidjet ćemo hoće li poglavice iz gradske uprave tolerirati takvu konkurenciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije